Full version: Problem med katt..
Sussgirl
Hej!

Har tre katter själv och nu har det kommit en katt som jag aldrig sett förut till oss..
Först var den kelig och pratade så den fick lite mat och sen kom den en dag till en vecka senare..
Såg att den hade sår på ena kinden som den kliade på.
Men nu idag när den kom var den aldeles blodig på kinden efter att ha kliat och den hade ett nytt sår under hakan.
Först var han kelig och knuffade på mig men sen så bara högg han mig i armen..
sen i benet lite senare när jag började gå.

Har aldrig varit med om det att katten blir argsint mot en då brukar dom förvarna att dom är irriterade.
Den vill gärna få kontakt med mina andra katter men dom backar.

Nu är jag orolig att den kan ha någon smitta.
Någon som har något förslag på vad jag ska göra?
vet inte vem som äger den - om det är någon som har dumpat den heller.
Verkar konstigt att den beter sig så.

Hoppas på hjälp.

/susanne
Solstorm
Jag tycker inte det är riktigt bra att mata andras katter. Troligen har den ett hem någonstans som den kanske överger om den får mat någon annanstans. Speciellt om du misstänker att den har något smittsamt, då kan den ju smitta ner dina katter.

Jag tycker att det bästa du kan göra är att sätta upp lappar om katten. Har du möjlighet att ta kort och få med en bild på lapparna så är det ju ännu bättre. Skriv att den har en skada. Om ägaren ser lapparna så kanske han skäms och tar hand om såret. Det tycker jag är rätt i första läget. Om inget händer på ett tag så kan man ju börja misstänka att det är någon som har dumpat en katt och då får man göra något mer.
Sussgirl
Hej!
Ja i efterhand så tänkte man att det var dumt att börja mata katten..
Nu efter att han bet mig så ska jag inte röra katten så den kanske försvinner av sig själv.
Blev rädd när han började attackera mig.
det är ju en sak med hundar fördom litar jag inte på efteratt det händer så mycket..
Men det är inte normalt av en katt att bita.

Solstorm
Om det blev sår efter bettet så är det viktigt att ta sig till läkare. Kattbett kan bli MYCKET farligt. Är du stelkrampsvaccinerad? Har läst och sett bilder på svenska katters forum om hur illa det kan gå. Blev det bara ytligt så kan det räcka att tvätta med sprit, men vid minsta misstanke om infektion så ska man skynda sig till läkare.
Anic
När det gäller såren, är det omöljligt att veta om det är smitsamt, min äldstakatt har en sjukdom som gör att hon får småsår då och då i ansiktet, börjar med ett och sedan blir de fler och större om man inte ger henne en spruta och då blir det bra. Sen kan det gå år innan det kommer tillbaka. Du kan ju ringa en vetrinär och rådfråga och försöka förklara hur det ser ut och få en ide om vad det är, oftast vill de inte säga något över telefon, men säg att det inte är din katt och att du inte hittat ägaren än så kanske du kan få hjälp.

Eftersom du matat den är du enligt lag skyldig att ta hand om den, se till att det får vatten, mat och vetrinärvård. Mata aldig en katt om du inte är beredd att ta det ansvaret.

Det är inte ovanligt eller onormalt att en katt biter när man kelar, döm den inte efter det.
Här är en möjlig förklaring till varför den biter... Som solstorm skriver det kan
vara farligt med ett kattbett, ring och rådfråga sjukvårdupplysningen.

Från agrias hemsida:

"Kel- och bitaggression
När ägaren blir anfallen och biten av sin katt, sker angreppet ibland helt oprovocerat och oväntat. Det finns många olika förklaringar till beteendet. En viktig faktor är hur nära realtion till människor katten har haft under sin uppväxt.

En är, att vuxna katter – även kastrater – svarar sexuellt på våra smekningar, särskilt över ryggen och svansroten. Ett sådant utfall från kattens sida är alltid en naturlig reaktion och inget tecken på ett dåligt lynne.

En annan förklaring kan vara, att katten inte haft tillräcklig mänsklig kontakt under kattens viktigaste socialiseringsperiod, som infaller mellan den andra och den sjunde levnadsveckan. Har kontakten varit ringa eller ingen alls, kan katten reagera aggressivt på en intensiv ägarkontakt senare i livet. Orsaken kan alltså finnas i kattens förflutna och dess tidiga erfarenheter av människor.

Katter, som särskilt under sin socialiseringsperiod blivit upptagna och haft en nära kontakt med människor, har ofta en hög toleranströskel och visar sällan aggression medan andra, som haft dålig människokontakt reagerar aggressivt bara några få minuter efter det, att man kelat med dem. Katten kan vid sådana här plötsliga angrepp således ha en direkt association till en tidigare obehaglig upplevelse. Exempelvis kan någon först ha smekt kattungen och därefter grabbat tag i den och hållit den fast. Följden blir då, att den vuxna katten kan uppfatta en smekande hand som ett plötsligt hot, så att katten börjar slåss för livet.

Ytterligare en förklaring kan vara, att den vuxna katten återgår till ”barnstadiet”, då den pysslades om av sin mamma. Belåten med ägarens moderliga ompyssling i vuxen ålder, ligger den avslappad i knät, men når en punkt, där det vuxna medvetandet tar över kontrollen, så att katten känner sig hotad och fångad.

Det känns naturligtvis märkligt för ägaren, när detta ofta inträffar i samband med, att ägaren smeker sin katt. Den har då till exempel lugn och belåten suttit i knät en stund för att sedan plötsligt vända sig om och bita den hand, som klappat den. Handen uppfattas då som ett potentiellt hot. Att bli fasthållen kan av katten tolkas som, att den måste kämpa för livet för att komma loss. När smekandet blir för intensivt, hamnar en del katter i konflikt. Handlingen upplevs som både njutbar och hotfull samtidigt, varpå katten vänder sig om och biter till. Därmed desarmeras den spänning, som uppstått. Detta kallas för en kel- och bitaggression.

Katten griper då oftast tag i armen, sparkar och klöser, samtidigt som den verkar förvirrad och desorienterad. Som svar på ett bett kanske ägaren skriker till och drar undan handen. Under dessa ljud- och rörelsetillstånd förändras kattens sinne från ett eventuellt parningsbeteende till ett rovdjursbeteende, alltså från bett till ätande. Katten klamrar sig därvid fast vid handen och börjar på allvar att borra in sina klor och biter. Det bästa man kan göra i en sådan situation är att ”frysa” den, det vill säga vara helt stilla, även om det frestar på. När katten inte längre möter något motstånd, drar sig de vidgade pupillerna samman och käkarna slappnar av. Katten blir därvid totalt oengagerad och tillåter ägaren att dra tillbaka handen, vilket bör ske mycket långsamt och försiktigt. Vanligen hoppar katten sedan ner och rusar iväg i panik eller sätter sig och frenetiskt börjar tvätta sig.

Olika katter har olika toleranströsklar för detta beteende. Man får lära sig, hur många gånger och hur länge man kan smeka en katt över ryggen, innan den ”exploderar” och sluta i tid. När man gjort klart för sig, hur många smekningar man kan ge, innan kattens beteende förändras, kan man gradvis och lugnt höja kattens toleranströskel genom att öka på kelstunden och avsluta den strax innan katten hugger till samt att aldrig hålla fast den utan tillåta den att hoppa ner – ”fly från faran”- närhelst den fått för mycket av det goda."
HelénE
Hej,

Man ska aldrig mata okända katter om man inte har skäl att tro att katten är övergiven och man har för avsikt att ta hand om den. Risken är ju att katten har ett hem, och kommit på avväger men låter bli att forstätta söka sitt hem om den får mat på annat ställe. Slutligen katten kanske glömt vad den kom ifrån.

Att katter plötsligt kan bitas när man kelar med dem är ganska vanligt. Om katten är lite spänd av sig, vilket den naturligtvis kan vara med främmande, speciellt om den är skadad, så kan den tycka det är mysigt men sen plötsligt komma på tanken "HUA Hjälp" och då inträffar en överslagshandling hos katten och den rivs eller kanske bits.

Det låter inte så bra med den här katten. Börja med att sätta på den ett halsband med ett namnhänge i . I lhänget lägger du en lapp där du ber ägaren höra av sig. Händer inget på en vecka kan du anta med skäl att katten inte har nåt hem...eller inte längre hittar det och då kontaktar du förslagsvis Djurens vänner eller kommunens djurskyddsinspektör. DV fångar in katten och placerar om den (efter vetvård) om den ej är allt för dålig, kommunen avlivar katten.

Om kattbettet du fick gick genom hunden, dvs. blodvite, ska du uppsöka läkare snarast eftersom kattbett kan ge allvarliga infektioner.

Helén
Mrs-E
Tror att kissen har ont och är lite förvirrad, kanske har kisse en hjärnskada helt enkelt. Min förra katt betedde sig så här och han hade ont av urinsten så vi tog bort honom efter tredje vändan inlagd på djursjukhus.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon