kamrate
Jag har precis fått jord i min första pallkrage, och tänkte berätta hur jag gjorde och se om någon har kommentarer.

Innan jag börjar skall jag berätta att jag har generöst med kirskål på min kolonilott, gjorde för övrigt soppa på detsamma idag och det blev gott.

Jag försökte först att gräva ur och sålla jorden under kragen för att få bort kirskålens rötter, men det blev snabbt för tråkigt. Istället grävde jag ur ca ett rejält spadtag djupt så stort som pallkragen plus en decimeter på var sida. Den jorden kastade jag på koloniområdets komposthög. I facket bredvid knyckte jag grenflis och fyllde igen gropen. Sen satte jag ditt min pallkrage, målad brun med oljefärg. Markduk i botten och en bit upp på sidorna, sen fyllde jag på med kompostjord. Det var rätt så mycket kvistbitar i kompostjorden (kommunen levererar och det skiljer från gång till gång) så jag sållade jorden. Jag satte på en pallkrage ovanpå så det är två kragar högt, och blandade in lite gödslad o kalkad torv i översta skiktet.

Tanken med flisbotten är att försvåra för rotogräs nerifrån. Vad tror den samlade expertisen? Kan det vara en risk t ex att det dränerar för bra, så att man får torka? Eller är det övervägande fördelar? Kanske rentav någon som provat liknande eller samma metod?
KURT
Det finns en viss chans att du på köpet kan skörda murklor i pallkragen nästa vår!
kamrate
CITAT (KURT @ 26-05-2008, 06:02) *
Det finns en viss chans att du på köpet kan skörda murklor i pallkragen nästa vår!


Jaha, kan du förklara? Skulle murklornas mycel finnas på själva grenfliset?

Nu bor jag i Lund, så jag tror inte att det blir så mycket murklor. För många år sedan så experimenterade vi med att gräva ner dagstidningar i stenmurkel-marker, hade hört att man kunde göra så, men det blev inte något vad vi kunde se. Eller så var vi för dåliga på att följa upp, det fanns inte billiga GPS-er på den tiden. Grävde även ner på bakgården här i Lund, tillsammans med murkelrens, men där blev det iallafall helt säkert inte en endaste murkla.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon