Olika frågor medelhavets växter
1) Vi fick ett olivträd. Detta har på ett förunderligt sätt klarat sig men det blir inga oliver. Växer. Vi sköter det enligt principen: inte för mycket vatten - en hel del sol. Nu på hösten börjar vi ta in det på natten (10 grader). Oliver gillar väl sol?? Det har blåst och regnat minst en vecka. Hörde också att man måste ha 2 olivträd för pollinering. Klarar annars en natt frost har jag hört. Vad säger ni?
2) Vi fick en fikonväxt. Det hände inget med den under juli månads första tid, den var grön utan aktivitet. Plötsligt (den stod ute under hela tiden) tappade den alla blad. Vi trodde att den dog. Men jag ställde den i halvskugga & vattnade. Då kom nya blad (början av augusti). Nu har den blad och ser pigg ut. Vad gör vi med den under vintern? Vi vill gärna att den lever till våren.
3) Vindruvor. Vi fick en vindruvsplanta som vi ställde ut på balkongen. Sen åkte vi till Mallorca. När vi kom hem var den helt död. Kan man ha vindruva på balkongen? Kan man ha den inne? Jagvill ha den inne om det går. Alla tips mottages tacksamt.
Vi bor i zon 1. Balkongen står i söder. Vi har fönster i söder + öster + väster.
Lycka till med era växter!
Åsa, mälardalen zon 2
23-08-2003, 07:47
1. Olivträd kan stå ute ett bra tag till där de växer naturligt har de ganska kallt på vintern och vill även ha det så här i sverige på vintern ex. på inglasad altan som är kall men frostfri under vintern. De kan ofta klara ett par minusgrader någon enstaka natt. Har man inte perfekta övervintringsplatsen, men har gott om bostadsrum kan man testa att övervintra i ett svalt rum där man stängt av elementet. Oliven har blad hela året och vill ha mycket ljus även på vintern. Den tappar lätt mycket blad på vintern om klimatet inte är det optimala. Oliv vindpollineras och ofta behövs 2 olika plantor för att man ska få bär, vissa sorter sägs dock vara självfertila. Ofta behöver oliv sval vintervila för att man ska få en bra blombildning.
2. Fikon är lövfällande växter så låt den mogna av på hösten och tappa bladen, växten ställs sedan kallt strax över frostfritt, inget ljus behövs med tanke på att den inte har blad. Känner du någon med trädgård i närheten så kan du även gräva ner hela krukan där och täcka växten, fikon brukar kunna övervintra utomhus i zon 1.
3. Javisst kan du ha vindruvor på balkong, det krävs dock gärna en stor kruka ca. 50 liter + man bör nog ha någon som passar med vattning ifall man åker bort. +Är det ont om insekter på balkongen får man pollinera växten själv. +Du bör plantera en riktigt härdig sort ex. någon av staketvindruvesorterna ex. Zilga ska ju klara sig långt upp i landet. Ev. kan även den mjöldaggsresistenta Himrod (kärnfria, söta gröna druvor) klara sig i kruka i zon 1, den är härdig till zon 2-3 när den är nedgrävd i marken.
Obs! staketvindruvorna vill gärna ha jord med lägre pH ex. rododendronjord. Vindruvor kräver även de kyla under vintern de brukar ha svårt att överleva den varma torra bostadsluften någon längre tid + man kan nog glömma blommor och bär ifall man inte ger växten sval vintervila.
Under kall vintervila så ska växterna vattnas sparsamt de dricker inte så enormt mycket.
Som du märker är det inte alltid lätt att odla medelhavsväxter, de vill ha medelhavsklimat även på vintern vilket innebär kallt, ljust, fuktigt annars får de svårt att överleva + de vill vara ute under odlingssäsongen. Förr i tiden odlades många medelhavsväxter i svenska bostäder utan problem p.g.a att det var ganska kallt, fuktigt och dragigt i många bostäder.
Om olivträd: Om man har ett bra övervintringsställe som har mellan 0-10 grader ska man vattna mycket sparsamt och sällan. Utöver det att avdunstningen inte är så stor och plantan inte dricker så mycket, så blir det en köldchock för dem.
Jag hade nollgradigt på sommarverandan, hade inte vattnat på 5-6 veckor, vattnade en kväll och en stor mängd plantor dog, inklusive olivträdet. Antagligen blev det för kallt eller för syrefattigt om rötterna.
MadeleineB
26-08-2003, 23:39
Åsa har svarat på det mesta, men tänk på en sak: trots att olivträd har det ganska kallt på vintern, även i sitt hemklimat, är det ändå en annan sak, när de står i kruka än när de växer i jorden. Så här kan vi inte låta dem stå alltför kallt och framför allt inte länge.
Jag lyckades övervintra min dotters fikon i vår källare (sval och med fönster, fast inte särskilt ljus.) Den kom igen fint i våras, fast nu har vi tyvärr lyckats torka ihjäl den. Men vintern klarade den alltså!
Hälsningar
MadeleineB
Tack för alla svar! Vi får se hur det går...
Många har ju svårt att hitta svala vinterförvaringsutrymmen, har man tillgång till en vind så kan det vara ett alternativ. Det är inte så svårt att ordna belysning, betydligt enklare än att skapa svala förhålklanden i ett varmt hus!
Susanna
31-08-2003, 20:57
Hej!
Som svar på frågan om fikonet: jag bor i zon 1 och har grävt ner mina fikon direkt i jorden. De klarar sig bra under vintern. Det första som jag satte ner har nu utvecklats till en buske. Dock ingen frukt ännu.
Vid Malmö Djursjukhus finns en fikonbuske som är över 2 meter hög och lika bred. Den växer på friland i ett ganska skyddat läge, i en vinkel på huset. Förra gången jag var där, tidigt en sommar, hade det en otrolig mängd frukt.
Det finns ju också olika sorter av fikon. Den som klarar sig bäst i Sverige är Bornholmsfikonet.
Hälsar Susanna
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.