Våra björkar verkar dö; de utveklat jättefå blad (som mest kanske 50% av vanlig mängd, ett helt avlövat). Vi har sett rostfärgade angrepp i barken på samtliga träd. Ju fler och större desto sämre träd.
Tilläggas bör väl sägas träden växer på Gotland med tunt, magert jordlager med kalkhaltig klappersten under och att det under de senare åren har skett en hel del gallring av annan växtlighet då tomten är rätt nyanlagd. Lite tråkigt att det vi sparade med gallringen nu håller på att dö ihjäl...
Vad är detta?
Vad kan man göra?
Hannele
23-08-2003, 14:06
Det har varit en torr sommar. Lägg på lite sandblandad jord på rötterna,
vi får hoppas rötterna hittar bättre plats till nästa sommar.
De rostfärgade angreppen skulle jag gärna vilja veta mer om. Har du bilder vore det intressant att se och luska ut vad det kan vara. Den rödbeläggning jag kommer att tänka på som förekommer ofta på fruktträd är grönalgen (som alltså är röd) och inte skadlig alls.
Björkar gillar inte att få rötter avkapade, omstökade eller sammanpressade av byggmaskiner, bilar, nyanlagda stigar mm. Resultaten brukar visa sig som döda grenar, dålig årstillväxt och tidigfallande blad efter några år.
Björkar avdunstar mycket vatten och dricker därför mycket. En vuxen björk kan avdunsta nära ett ton vatten per dygn en högsommardag. De (liksom andra träd men björkar i ännu högre grad) klarar sig bättre om de växer tillsammans än om de växer som solitärer, dvs ensamstående träd.
Om man vill glesa trädbeståndet i ett område bör man ta lite i taget under en flerårsperiod så att de kvarvarande trädens rötter hinner växa ned i djupare jordlager. När man tar bort träd ökar man ljusinsläppet på marken och avdunstningen kan öka med flera hundra ggr. Dessutom tar man bort stora mängder nedfallande humus i form av löv från de träd och buskar osm stått där, och även detta måste de kvarvarande träden sakta få vänja sig vid.