Full version: Surdegsbröd
emas
Hej

Tycker det skulle vara kul att komma igång att baka surdegsbröd. Tidigare bakat mycket bröd. Sista åren nästan inte bakat bröd alls. Så jag söker lite lagom utmaning att komma igång med. Något som är tillräckligt komplicerat för att vara lite utmanande och gott, men samtidigt inte för svårt så att det blir av smile.gif Någon som har tips på bra recept? Andra små tips? Egna recept? Länkar till recept?

emma
KURT
Här kan du både finna enklare vardagsbröd och mera komplicerade varianter som nästan alla är gjorda på surdeg. Eftersom det är en blogg bör man kanske vandra bakåt och läsa kronologiskt.
Platinum
Vill du göra det enkelt för dig så kan du prenumerera på surdegskultur från Mejeribolaget, finns även lite recept på surdegsbröd på deras webbsida.
ulrikailund
Hej!

Mitt tips är att skaffa Jan Heds bok "Bröd", där finns massor av bra recept, lite komplicerade i början, men man kan testa en sort i taget. Hans vita bröd me surdeg är supergott! Eller så kan du använda receptet på baksidan av grovt rågmjöl från Kungsörnen, det funkar utmärkt!

Hälsningar Ulrika i Lund
emas
Hej igen

Nu haft några surdegsversioner i kylskåpet och flera utbakade bröd sedan jag började experimentera. Tur att några av de första försöken blev bra - annars hade jag aldrig fortsatt smile.gif Bakat riktigt gott bröd med aprikos och valnöt i! Mmmmmmm! Det sista testet luktade tyvärr dock mest kraftigt av spya. Nåja, jag lär mig efter hand smile.gif

Jan Heds bok fick jag i julklapp. Inte hunnit kika så mycket ännu. Mest samlat ny lust efter sista spydoften. Men, den verkar jättebra.

Om någon är sugen på att komma igång kan jag tipsa om den här starten för surdegen:
http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/det-puttrar.html
och som första recept:
http://paindemartin.blogspot.com/2008/01/u...rusiduller.html


emma
KURT
CITAT (emas @ 10-02-2009, 23:37) *
.....

Om någon är sugen på att komma igång kan jag tipsa om den här starten för surdegen:
http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/det-puttrar.html
och som första recept:
http://paindemartin.blogspot.com/2008/01/u...rusiduller.html
emma


Martin har ju också skrivit en bok med recept nu, den kommer nog ut i höst.
Åsa, mälardalen zon 2
Om man bakar i Jan Heds bok är det bra om man använder termometer som sticks in i brödet. Tidsangivelserna för gräddning i boken är ganska lång, mina bröd är klara betydligt snabbare har jag upptäckt, de första försöken som jag lät vara inne så länge som det stod i boken var lite väl mörka och hårda. Det står i början av hans bok vilken innertemperatur ett färdigt bröd har.
Vero
Jag har provat flera av Jan Hedhs recept och bara lyckats en enda gång och då var det recept med vanlig jäst i. Annars blir de dåligt jästa, hårda och ofta för hårt gräddade. Levain gjorde jag som såg ut som det skulle, och luktade som det skulle, men fungerade inte alls.

Så nu är jag lite less på hans bok, man lägger ju ner en massa tid och energi när man bakar hans bröd.

Istället gör jag en startdeg med 2g jäst, 1,5 dl kallt vatten och 3,5 dl vetemjöl som får stå i en kruka med plastfolie över i tre dagar i skåpet ovanpå kylen. Sedan bakar jag ut det med 5 dl ljummet vatten, 15 g jäst, 3 msk olivolja, 1 msk salt och 1 kg vetemjöl. Jäs en timme i bunke, baka ut till två limpor och jäs en timme till.

Sätt ugnen på 250 grader, när du sätter in brödet i ugnen sänker du till 175. Grädda 40-45 minuter.

Det blir stora, vackra och framförallt goda bröd!
zissi
Jag har också provat flera surdegsrecept och oftast misslyckats. Jag ska prova ditt recept Vero! Tack! Är det viktigt att det blir just 2 gram? Inte så lätt att få så exakt vikt med en gammal hushållsvåg.
Åsa, mälardalen zon 2
Och för mig har Jan Hedhs recept alltid lyckats de jäser bra och liknande men jag har inte testat levainrecepten det verkar för krångligt, men något jag lärt mg är att det måste vara osvavlade russin/aprikoser i levain annars funkar den inte.

En hemlighet med surdeg tycker jag är att man måste ha färskt mjöl annars jäser det sämre (+i många av recepten är det viktigt att vetemjöl har hög proteinhalt) + man måste få till en bra surdeg och den ska gärna vara av lite äldre slag inte för nygjord + gräddningstid tycker jag sällan stämmer överlag då det gäller recept så jag använder termometer.

Själv bakade jag det tyska surdegsbrödet i Jan Hedhs bok igår och det smakade stenugnsbakat, riktigt smaskens.
Tulipanaros
En enklare beskrivning av hur man gör levain finns i Saltås kokbok, Smaker från Saltå kvarn. (Fantastisk kokbok, för övrigt!) Levainbröd är underbart gott.

Jan Hedh är bra, men han krånglar till det i onödan, tycker jag. Och han har lite onödigt mycket mjöl i sina recept, så bröden kan bli lite stabbiga.
Vero
CITAT (zissi @ 18-04-2009, 17:07) *
Jag har också provat flera surdegsrecept och oftast misslyckats. Jag ska prova ditt recept Vero! Tack! Är det viktigt att det blir just 2 gram? Inte så lätt att få så exakt vikt med en gammal hushållsvåg.


Ta ett kryddmått jäst, det blir ungefär 2 g.
zissi
CITAT (Vero @ 18-04-2009, 23:36) *
Ta ett kryddmått jäst, det blir ungefär 2 g.


Tack för hjälpen Vero.
josohl
Ett tips är att göra en stor surdegsladdning (tex receptet som står på påsen med grovt rågmjöl) och sen frysa in portionsförpackningar i 1 liters plastpåsar. Jag brukar frysa in 1,5 dl laddningar som jag tar fram i rumsvärme kvällen innan jag skall baka, funkar perfekt, och man slipper göra om hela surdegsprocessen.
zissi
[attachment=34999:Stockhol...d_Levain.JPG]

Vår skärbräda är 50 cm bred och på brädat ligger Levainbröd (vetesurdeg, flingsalt m.m.) från Gunnarssons bageri på Götgatan i Stockholm. Det underbaraste bröd jag har smakat. biggrin.gif Vi köper det varje gång vi är där. (Skulle ju va roligare om man kunde baka så goda surdegsbröd själv, men så är inte fallet no.gif )
zissi
Vet ni vad jag kom på nyss? Jo, att man utvecklas fast man knappt märker det ibland yes.gif

Jag fick se ett inlägg från maj -09 där jag uppgivet skrev att jag inte kunde baka surdegsbröd. Misslyckades några gånger och sen tappade sugen totalt thumbdown.gif sleeping.gif unsure.gif -cry-.gif dunno.gif wacko.gif blush.gif g.gif sad.gif

Nu 8 månader senare bakar jag surdegsbröd av alla möjliga slag på löpande band yahoo.gif otroligt kul och så gott sen!

Lite beror det nog på att jag har tid på ett annat sätt nu när jag är arbetslös. Ett tips till er som kanske är arbetslösa, sjuka eller hemma av olika anledningar : prova att dyka ner i surdegsträsket ett tag...ni kanske fastnar som jag biggrin.gif . Förresten alla här på Odla är väl i såträsket just nu misstänker jag. Lycka till oavsett vilka träsk ni befinner er i kram2.gif .

Skickar med några bildbevis på mina senaste alster.
Bild 1: Levainbröd (av aprikosvildjäst) Bild 2: Leilas frukt- och nötbröd (lite jäst o rågsurdeg)
[attachment=46590:julblomm...rminskad.JPG][attachment=46591:julblomm...rminskad.
JPG]
Bild 3: Rågbröd med linfrökross (av rågsurdeg) Bild 4: Utan speciella krussiduller-brödet ( av rågsurdeg)
[attachment=46592:julblomm...rminskad.JPG][attachment=46593:julblomm...siduller.
JPG]
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon