Alexandra
24-08-2003, 19:53
Skulle vilja ha tips på hur man konserverar frukt/sylt/marmelad utan tillsatser. När jag syltar med bara socker brukar sylten ruttna efter någon vecka

Kan någon hjälpa mig?
P.S.Jag har ingen som helst erfarenhet av parrafinering eller någon apparat eller dyl för sterilisering.D.S.
Alexandra
25-08-2003, 11:51
Ingen som är fena på konservering????
Ingrid på Västkusten
25-08-2003, 12:10
Vad är det för sylt och hur gör Du?
Undrar Ingrid som sällan har trassel själv
Alexandra
25-08-2003, 13:01
Hallonsylt, blåbarssylt, jordgubbssylt....det är samma mögel-problem hela tiden. Saft har jag ännu inte vågat mig på...den kanske möglar bort den också. I såfall skulle det vara en himla slöseri med de goda bären. Som det är nu fryser jag bären och tar fram de till glass, smoothie mm. Men jag skulle så gärna ha rader med hemlagad sylt och saft i skafferiet. Det är en dröm jag har haft sedan jag var liten....att kunna ta en skorpa med den egna sylten på.....
Ingrid på Västkusten
25-08-2003, 14:07
Är det benseocainet Du inte gillar? Steriliserar Du burkarna och skumamr sylten och låter den koka upp? Ju mer socker man tar ju längre håller allting också.
Undrar Ingrid
Alexandra
25-08-2003, 18:53
"Är det benseocainet Du inte gillar?"
Just det Ingrid! Det är väl hälsovådligt eller hur? Vad består det av egentligen? Vi vet ju så lite om tillsatser och deras långtidsverkan på människor .....
Ingrid på Västkusten
25-08-2003, 19:39
Det beror på vart Du lägger ribban Alexandra. Jag säger personligen att det är hemskt harmlöst och vi användet det i så små doser.
Använder Du krämer utan konserveringsmedel? I vissa produkter mat som kosmetika etc måste det vara konserveringsmedel ommanitne skall använda allting direkt ....annars är det hälsovådligt både på insidan och utsidan. Nu ser man ju när sylten blir dålig mend et finns ju annat man itne ser det på.
http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.htmlShenet är en utmärkt site även om hon har fel om grapefruktkärnsextraket :-((
men det är välan ett av de få ställena då helt urmärkt referenssite f ö.
Prova att söka på konserveringsmedel!
Hälsar ingrid
Man kan ju frysa både färdig saft och sylt om man vill slippa att tillsätta konserveringsmedel. Samma sak går bra om man vill ha sockerfria produkter!
Jag har en bok om gammaldags konservering. Om du vill kan jag skriva av lite ur den och lägga in här till dej, Alexandra!
Hannele
26-08-2003, 07:30
Konserveringsmedel är nyttigare än
mögel.
Alexandra
26-08-2003, 19:47
Det skulle vara jättesnällt om du har möjlighet att göra det Ina!!! Tack på förhand - jag ser fram emot det!
Hälsningar
Alexandra
Jag fryser in alla bär och tar fram under vintern och kokar sylt och marmelad efterhand. Man kan ta lite mindre socker då, för den går åt på någon vecka. Det tar bara ett par minuter, medan potatisen kokar upp, degen jäser etc.
Äppelmos däremot gör jag färdigt o fryser in i glassburkar eller andra plastburkar. Eller diskar ur mjölkpaket, lägger i en plastpåse och fyller. Likaså citrusmarmelad gör jag två gånger om året, den håller sig bra, men jag har den längst ner i kylskåpet.
Jag har sedan ett antal år följt ett recept för konservering från en kokbok daterad 1946 och de burkar jag har i skafferiet har datum från 1990talets mitt och är fortfarande bra! Jag använder inte atamon eller andra konserveringsmedel, men ibland citronsyra och askorbinsyra för att hålla mos od ljust. Men det är konserveringen som gjort att innehållet håller bra.
Det handlar i första hand om att sterilisera burkarna, samt att lägga i det man ska konservera medan det fortfarande är kokhett.
Koka burkar och lock i minst 20 minuter. Tag upp dem med en grillsax eller något som också legat i det kokande vattnet när du ska hälla i det du vill konservera. Se till att vara lite snabb och att det du ska konservera är kokhett eller närapå.
Lämna några cm luft i burken, skruva på locket medan det är kokhett och tag inte på innerkanten på burk eller lock. (Det är diskhandskar som gäller och man bränner sig lite ändå, men det kan det vara värt...).
Ställ burken upp och ned med locket ned medan det hela svalnar. Då tätar locket helt och det skapas vaccuum.
Sedan säger det "klick" när man öppnar... Känns ganska proffsigt faktiskt. Och som sagt - står sedan burkarna mörkt och helst lite svalt så håller de mycket längre än om man använder svala burkar och en massa atamon.
hallöj,
CITAT
Tag upp dem med en grillsax eller något som också legat i det kokande vattnet när du ska hälla i det du vill konservera
Hur får man upp grillsaxen utan att bränna fingrarna?
Mer kul
"Ställ burken upp och ned med locket ned "
Annars så är ju denna metod den bästa förutsatt att man inte tar för stora burkar så innehållet förstörs innan det hunnits ätas upp.
CITAT
Konserveringsmedel är nyttigare än mögel
hm...
äter hellre mögelost än konserveringsmedel
Alexandra
27-08-2003, 18:03
Tack för det här tippset Cilla! Vad glad jag blir

! Jag ska koka plommonsylt snart ....hoppas verkligen att det funkar. Hur länge brukar sylt hålla utan att mögla? Jag kommer ihåg att min mormor hade 5 år gamla syltburkar i sin källare som var helt O.K. Kan det stämma eller minns jag fel??? Nå hur som helst kommer jag att redogöra hur det går med sylten
Jag har plommonsylt och -kompott kvar från 1995, som var ett rekordår för plommon här hemma. Den smakar bra.
Burkarna har stått svalt och framför allt mörkt. Ett par år hade jag dem i en låda på norrsidan av huset dit det aldrig kommer sol. Trots två somrar i lådan möglade de inte.
Ingrid på Västkusten
27-08-2003, 19:23
Citron å askorbinsyra använder jag själv - inget annat. När det gäller sterilisering så har jag in alla burkarna i ugnen på 75 grader - då dör det mesta. innan är de diskade :-) i minst en halvtimme på fulltemp.
Man kan även sköja med sprit också. Inget överlever ugnen åsså kokar man locken. Eller torkar dem med sprit :-)
sprit är bra till mycket. Innan dess använde man faktiskt ofta just KAFFE men det är många år sedan det.
itrussylten och gelen ifårn vinbär i källaren är i vissa fall över sex år gammel - smaskens!
Hälsar ingrid
Alexandra
01-09-2003, 19:55
Ingrid, har du burkarna i en lånpanna med vatten i???? De exploderar väl i 300 grader, eller?
Ingrid på Västkusten
01-09-2003, 20:23
Nää vaddå?
75 grader skrev jag ju!!!
Hälsar ingrid
Towanda
01-09-2003, 21:25
Socker är ett konserveringsmedel. Etanol är ett konserveringsmedel. Vem har något emot att intaga dem?

Man kommer inte undan från konserveringsmedel hur man än beter sig. Så det så.
Mvh,
Lena
CITAT (Virgo @ 27-08-2003, 01:22)
hallöj,
CITAT
Tag upp dem med en grillsax eller något som också legat i det kokande vattnet när du ska hälla i det du vill konservera
Hur får man upp grillsaxen utan att bränna fingrarna?
Mer kul
"Ställ burken upp och ned med locket ned "
Fniss Wilhelm, jag skrev ju att det var värt att bränna fingarna lite grand! Själv löser jag det så att grillsaxen får hänga på kastrullkanten så att jag iallafall slipper gräva i det kokande vattnet efter den. Med diskhandskar klarar man en hel del.
"Ställ burken upp och ned med locket ned och botten upp och sidorna åt sidorna" kanske man skulle ha förtydligat med...
Precis som du beskriver Cilla gör alltid min mamma. Hon kan också ha sina burkar i åratal.
CITAT (Towanda @ 01-09-2003, 22:25)
Socker är ett konserveringsmedel. Etanol är ett konserveringsmedel. Vem har något emot att intaga dem?

Man kommer inte undan från konserveringsmedel hur man än beter sig. Så det så.
Mvh,
Lena
Jag har provat att autoklavera vid 121 grader 20 min,
Helt sterilt blir det ju! Men värmen gör att ev socker (om inte annat naturligt fruktsocker) mörknar mycket.
Ingrid, din variant låter klart enklare än min. I år ska jag testa några burkar med din variant!
Louise i Göteborg
02-09-2003, 08:33
Gamaldags konserveringsaparater kan man köpa på loppis för nästan ingenting.
Så kan man koka äpplesmos utan socker och även bevara tomatsås o dyl.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.