Hej
Jag har ett persikoträd (frost), som jag haft i ca 4 år, det växar mycket, blommade ochså rimligt bra och vackert på bara kvistar. Problemen kommer när bladen slår ut, bladen blir misbildade, bubbliga som man ser det på vinbär, på en plantskola sades det att det var nån stekel och att det inte går att göra något åt det utom att plocka bort bladen, sedan kommer nya friska, (Ej så lätt när trädet närmar sig 3m!) det sades ochså att nästan alla persikoträd drabbas. Tyvär förefaller problemet att förvärras från år till år, i år finns bara enstaka utvecklade frukter och en del grenar ser halvvisna ut.
Stemmer det verkligen att det inte går att göra någonting?? nån som har ett råd? så synn om man måste ta bort det när det blivit så stort.
Hälsningar Mette
Hej!
Min gissning är att du har två problem i år: dels lindrig krussjuka (svamp), dels gren- och blomskador från de kalla dagarna i påskas.
Många känsligare prunusarter tog stryk i påskas då dom hade börjat vakna till liv och sen blev det på vissa håll neråt -20.
Frost brukar annars anses vara ganska resistent mot krussjuka, även om jag hört vissa som haft mer problem. Annars är nog lösningen att man gör som du gjort plockar bort krusiga blad och även tar bort såna som ligger på backen under trädet.
Christer i Falköping
11-06-2008, 16:57
Krusbladsjuka är de buckliga bladen. Finns medel att spruta på. Det är inte en stekel som gör bladen sådnana, utan svamp. kan du ju ringa och berätta för plantskolan som sade annat till dig. Plocka bort så mycket blad du kan och bränn dem eller släng i soporna. Absolut inte i komposten. De döende grenarna kan bero på gren och blomtorka som jegi skriver. Men det kan också bero just på krusbladssjukan. Det brukar nämligen vara så att grenar som drabbats av sjukdomen dör året därpå. Frost är tyvärr inte alls så motståndskraftig som det påstås.
Christer.
Hej Christer.
Tack för att du fyllde i, där jag kanske inte var alldeles tydlig.
Jag menade dock inte sjukdomen gren- och blomtorka utan att kylan hade tagit kål på både blomanlag, knoppar och grenar.
Christer i Falköping
11-06-2008, 18:11
Ja, det gjorde den verkligen i år. Men problemet med alla prunusar, tror jag Cilla vet bättre där, är att de alla lätt drabbas av den sjukdomen. Men i år tror jag kylan var den största orsaken.
Christer.
Frost drabbas minst lika mycke som de flesta andra persikosorter av krussjuka. Ett litet tips är att när trädet börjar blomma, häller man på rejält med dolomitkalk. Sen bör man vattna rikligt de närmaste fjorton dagarna efter. Detta stärker trädet och det blir självt mer motståndskraftigt mot krussjukan.
Japp, största problemet med persika brukar vara krussjukan som skapar de bubbliga och ofta rödfärgade bladen. Det är inte hela släktet prunus som drabbas utan just persika. Handeln marknadsför fortfarande ibland Frost som en motståndskraftig sort men det stämmer inte alls. Den nyare sorten Riga kanske är bättre.
MariaS tips om dolomitkalk har jag inte setts testas, men är säkert värt sina försök. Annars är receptet att ta bort alla bubbliga blad, hålla trädet vattnat och med lucker jord så att det snabbt orkar ge nya blad. Jag brukar ta bort de bubbliga bladen i omgångar så att trädet inte står helt utan bladmassa. Också de bubbliga bladen har fotosyntes om än begränsad.
Krussjukan är i mina områden värre än vanligt, antagligen beroende på fukt- och temperaturförhållanden som varit. Svampen brukar angripa de första bladen värst. På sensommaren brukar svampen inte vara lika livaktig och ibland får man bort den helt under en period av växtsäsongen.
När man tar bort alla blad från en gren riskerar man att trädet släpper den grenen så att den dör. Den kan göra det av krafitga krussjukeangrepp också, särskilt om svampen fått härja ostört ett par år.
Att blommorna kommer för tidigt innan det är bra temperatur och innan bina hunnit fram är ett annat problem, men det brukar inte drabba trädets överlevnad. Och dessutom förekommer också blom- och grentorka på persika...
Det är väl inte det lättaste trädet att hålla, men när man lyckas är det fantastiskt med egna persikor och de smakar ofta himmelskt.
Själv ser jag persikoträd som chansningar innan de är ca tio år gamla. Skapar de för mycket problem - tag bort och ersätt med en annan individ! När de sedan blir uppåt tio år är det inte alls lika roligt att se dem som kortvariga och det är då man brukar göra allt möjligt för att hålla dem vid liv och för att skugga dem så att de inte blommar för tidigt.
Tack för alla svar!!
Jag var lite bekymrat för om svaren hade varit att ta bort det direkt, men nu (nästa vår alltså) ska jag försöka med kalkning och vattning, sistnämnda har jag knabbt gjort i är där det kanske behövt det extra mycket med tanke på denna torra vår / försommar.
Oerhört roligt att ha tillgång till denna denna kunskabsbank, VARFÖR HAR JAG INTE ANVÄNT MIG AV DETTA TIDIGARE? men nu så...
Mette
CITAT (Cilla @ 11-06-2008, 21:13)

Japp, största problemet med persika brukar vara krussjukan som skapar de bubbliga och ofta rödfärgade bladen. Det är inte hela släktet prunus som drabbas utan just persika.
Nektarin är ju i princip en persika och mandel är ju också duktigt närbesläktad. Drabbas inte dessa menar du?
Jag har ingen erfarenhet av krussjuka på dem, ville bara att mina tidigare inlägg inte ska tolkas som att hela prunus-släktet brukar få krussjuka.
Har du erfarenhet av att nektarin och olika mandelsorter får krussjuka så tar jag gärna till mig den kunskapen.
Jag har ju både nektarin och bittermandel på friland men har inte sett till någon krussjuka ännu.
Å andra sidan har jag Frost sedan flera år som heller inte har krussjuka.
Christer i Falköping
12-06-2008, 17:10
Det var gren och blomtorka jag menade att prunusar får. Enligt Åke Truedsson får även nektarinen krusbladssjukan, eftersom det ju är en slät persika. Min frösådda som stått ute i fyra somrar nu i zon 4-5, har hittills inte fått det.
Christer.
Tack för informationen.
Mitt lilla dvärgpersikoträd är så illa åtgånget i år att det är hugget som stucket om det klarar sig. Å andra sidan har det givit glädje i fler år än jag trodde, så det är kanske dags för ett nytt litet miniträd på platsen.
Nektarin får jag nog vänta med dock till kruseriet är borta här.
Mina små mandelträd Prunus tenella har aldrig haft krussjuka, men så är de inte ätmadlar heller.
Hej på er
Mitt 3 år gamla Persiko "Frost" har också fått krussjuka och jag hittade dessa länkar som va väldigt bra
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg_di...er_2d_peach.asphttp://www.sgaonline.org.au/info_peachleafcurl.html
glömde skriva att man tydligen ska spruta med svavel "Kumulus" på hösten när 90% av löven fallit och två gångerpå våren (tidigt). Att ge trädet "biobalans" och vattna ska hjälpa trädet att överleva och kalka på våren ska tydlign också fungera.
Det är bara virus gör missbildade bladen , Virus gripit med hjälp av andra ohyra som Trips, vi kan inte gör någonting mot virus ,bara att ta bort växter som skadad växter.
Lycka till, H:Bassam
Christer i Falköping
14-06-2008, 21:29
Nej Bassam, där har du fel! Krusbladsjukan är en svampsjukdom, inget annat och det går att göra något åt den. Antingen ta bort de flesta bladen som är drabbade eller spraya kalk eller kalk/svavelblandning på trädet höst och vårvinter. Virus har absolut inget att göra med detta.
Christer.
Vad tror ni om om biologisk bekämpning, fick tipset i dag att spraya med trichoderma och har köpt en förpackning.
Jag har sorten REd Haven (eller Heaven) som är på sitt andra år och angreppen av krusbladssjukan är förfärliga. Har jämfört med Frost och Riga och tycker att den ser ut att vara mer mottaglig.
lena
Christer i Falköping
15-06-2008, 08:40
Funkar det måste du berätta det här! Jag vet att trichoderma ses som ett undermedel mot allt i svampväg, så det skulle vara roligt att få veta resultatet. Fast jag vet inte om bästa tiden att använda det är nu.
Christer.
Också jag är intresserad om detta fungerar. Kolla med företaget som säljer trichoderma om när man ska angripa krussjukan (jag minns itne namnet på företaget nu men de är trevliga och tillmötesgående).
Bra att få veta att red Heaven också drabbas även om det är trist att den gör det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.