Full version: Perenntips
Mysis
Äntligen har jag fått min uteplats! I österläge. Rabarbro (min rabarberplanta, som följt med genom åren, boendes i en kruka) har redan kommit ner i jorden men nu vill jag självklart ha mer! Funderar bland annat på en liten Hortensiabuske, men vet inte om den klarar sig häruppe i det karga klimatet? Vore tacksam för tips på perenner för mindre rabatt, härdiga i zon 5. Jag älskar vita och lite lätt rosa blommor!

/Linda
Ingrid Zon3
Om jag fattat rätt så är dräneringen jordmånen viktigare än zonen vad gäller perenner. Och att de hinner blomma, så de senast blommande höstblommorna väljer man bort. Om du har god dränering så har du alltså ganska stor valfrihet. Ligger snön länge passar inte vintergröna växter så bra heller.
Ophelia
Håller med föregående skribent. Har du bara schysst jordmån och bra dränering (och det gäller för varenda zon man bor i) så klarar sig väldigt mycket. Du kan ju även köra med upphöjda bäddar så blir väl det ett litet tillskott. Egentligen är det svårt att ge tips på perenner då du faktiskt kan välja alla med ett antal (inte så många) undantag. Det är eg. bara de vedartade buskarna som kan vara knussliga, perennerna vissnar ju oftast ner så det handlar om att klara roten och är de så känsliga så kan du ju täcka.

Några tips är: Akleja, iris, stormhatt, rudbeckia, malvor, flox (prickflox blommar tidigare men jag skulle även testa med höstflox).
Ingrid Zon3
Riddarsporre har jag sett jättefina i reportage från norr. Hur är det med liljebaggarna, har för mig att de inte gick så långt upp? Stämmer det skulle jag ta med t.ex. vita krolliljor och ev andra som inte kräver full sol.

Doftpioner förstås.

Det där med "mindre rabatt" får du nog fundera på en gång till, Mysis smile.gif
Betty
Japp yes.gif , håller med "övriga talare" i tråden, du kan plantera i stort sett vilka perenner du vill - bara det är väldränerat. Faktum är att de flesta perenner får finare och klarare färger här uppe, det beror på det ständiga ljuset sommartid. Upphöjda rabatter är att föredra. Och som Ingrid sa, riddarsporrarna blir mycket större och finare i högre zoner, 2 meter är inte ovanligt här uppe.
Varken liljebaggar eller mördarsniglar finns uppe i de högsta zonerna - än så länge... -fear-.gif

Visst kan du ha en hortensiabuske! Syrenhortensia går bra i zon 5, Månskenshortensia går alldeles utmärkt i zon 6 och Vipphortensian klarar zon 7 i skyddat läge. tummenupp.gif
Kolla in den här länken: Rydlinge plantskola De finns i Skellefteå och har specialiserat sig på växter i kalla zoner, de har gott om växter av utmärkt kvalitet, allt från perenner till stora träd.
Mysis
Tack för alla fina tips! Det blir nog Ridarsporre (redan tjuvat ett exemplar från en välbärgad rabatt, men den ser lite sloken ut) och Iris. Vet inte om jag får plats med så mycket mer thumbdown.gif. Men jag har ju fullt med krukor, på stenplattorna, med underbara blommor i, som säkert tänker börja blomma någon gång (det är svårt att driva utomhusväxter i blom i tid häruppe, de kan ju inte flytta ut permanent, förrän i mitten på juni).

/Linda
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon