Recept på Bordeauxvätska:
Lös upp 200g kopparsulfat i 2 liter vatten i en hink.
Blanda i en annan hink 300 g nyligen släckt kalk i 4 liter vatten.
Då allt är upplöst häll kalklösningen i kopparsulfatlösningen.
Tillsätt vatten tills den sammanlagda blandningen mäter 10 liter
Låt vila ett dygn.
Men observera att jag inte vet hur detta är klassat i Sverige. Miljö och hälsoaspekter. I Frankrike är det klassat som ekologiskt, men franska och svenska regler är inte alltid överens, det är helt klart... Och jag har aldrig använt detta i min trädgård i Sverige eftersom jag inte vet. KAN NåGON UPPLYSA MIG På DENNA PUNKT???
Det jag kan säga är att jag inte känner en enda vinbonde i Frankrike (och jag känner MåNGA!!!) som inte behandlar sina vinstockar med detta från tidig vår till skörd. Även grönsaksodlare jag känner i Frankrike proffs och amatörer gör likadant. Allt från tomater till persikor och gurkor och kål... Men det är inte bara mjöldagg man behandlar mot. Även mot pistillröta använder man detta medel. Jag ville inte duscha mina grönsaker med detta i början men alla mina tomater ruttnade bort och grannarna skakade på huvudet och tyckte att jag var väldigt korkad som "tror att det går att odla tomater utan "Bordeauxvätska" "... Ja, man börjar ju undra...