LaPaloma

Tredje året i rad som min brudspireahäck invarderas av mängder med små gröna larver. De är cirka 1-1,5 cm långa, gröna och käkar alla blad som kommer i dess väg och de slutar inte förrän ALLA blad är borta!. Även bollpilen och plymspirean brukar få sig en törn. Jag har sprutat med pyrex och hoppas att jag har hunnit stoppa anfallet i tid denna gång.

Men vad beror det på att det är just spireahäcken som blir angripen? Finns det något sätt jag jag förhindra detta?

Finns det risk att denna larv sprider sig till andra växter också? Och vad är det för en larv?







KURT
Jag vet inte vad det är för larv, men det är inte ovanligt med sådana här massangrepp på enskilda arter. Buskar och träd brukar klara det ganska bra, bara de är väl etablerade. Oftast brukar det vara bättre att låta naturen ha sin gång, och låta fåglar och parasitsteklar ta kål på larverna. Om man sprutar med pestisider så kommer också parasitsteklarnas larver att dö, och på så sätt riskerar man bara att dra ut på det hela så att det återkommer fler år i rad.
Åsa, mälardalen zon 2
Spireabladstekel, har funnits här med vi gjorde ingenting, problemen minskade för varje år tills de var i stort sett borta efter 3-dje året. (någon enstaka har dykt upp ibland men det är så få att man inte ser någon skada.) Spireabladstekeln är specialiserad och går bara på vissa sorters Spirea.




Träd och buskar som de du nämner tål kalätning (fast jag tror inte bollpilen har drabbats utav dessa utan någon utseendemässigt snarlik stekellarv som går på Salixsläktet, bladsteklar brukar inte hoppa över på växter som hör till olika släkten de brukar vara specialiserade på ett växtslag)

Håller med Kurt man brukar bara förlänga problemen genom att spruta med medel för även de nyttiga krypen som lever på stekellarverna dör och får aldrig chans att föröka upp sig. Naturen fixar det mesta ifall vi inte lägger oss i.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon