Babyspenat kan man äta rå.
Äldre spenat ska man tillaga först och främst för att den är så mastig, kroppen har svårt att bryta ner den så man kan få gaser.
CITAT
Spenat är nyttig och näringsrik mat
Spenat är näringsrik mat fylld med vitaminer, mineraler och fibrer. Spenat innehåller däremot lite kalorier och fett och näringsdensiteten är därför hög.
Spenat innehåller mycket K-vitamin och A-vitamin och en portion ger mer än dagsbehovet. Det samma gäller C-vitamin, mangan och folsyra.
För de viktiga mineralerna magnesium och kalium ges mer än halva dagsbehovet i en liten portion. Dessutom innehåller spenat rikligt med kalcium och en liten portion kan ge ungefär 30 - 40% av dagsbehovet.
Detta gör spenat till bra mat för den som lider av högt blodtryck. Mineralerna kalium, mangesium och kalcium kan alla medverka tillsammans med andra åtgärder till ett lägre blodtryck. Kombinera i detta fall gärna med magra mejeriprodukter.
Näringsämne Mängd
Vitamin A 23000 IU
B1-vitamin 0,30 mg
B2-vitamin 0,65 mg
B3-vitamin 2,45 mg
B6-vitamin 0,70 mg
Folsyra 660 mcg
Vitamin C 97 mg
E-vitamin 6,9 mg
Vitamin K 1360 mcg
Fosfor 170 mg
Järn 9,3 mg
Kalium 1910 mg
Koppar 0,45 mg
Mangan 3,1 mg
Magnesium 270 mg
Kalcium 340 mg
Molybden 17 mcg
Zink 1,8 mg
Fibrer 9,2 g
Värdena avrundande. Avser per 100 kalorier.
Antioxidanter i spenat
Spenat ger ett allsidigt tillskott av antioxidanter. Det handlar bl.a. om ämnet lutein, som bl.a. tros kunna skydda ögat.
Andra antioxidanter i spenat inkluderar: A-vitamin och förstadier, C-vitamin, Coenzym Q-10, E-vitamin, koppar m.fl. nyttiga ämnen.
Oxalsyra och nitrat
Spenat innehåller en del oxalsyra. Oxalsyran kan kanske hindra en del av mineralämnena, inklusive kalsium, från att absorberas. Har man haft problem med njursten brukar det ibland rekommenderas att man ska vara försiktig med livsmedel som innehåller oxalsyra.
Spenat ska inte förvaras i rumstemperatur efter att den tillagats. I spenat finns nämligen nitrat som kan omvandlas till nitrit. Nitriter försämras syretransporten i blodet och misstänks kunna bilda nitrosaminer vilket är cancerframkallande. För spenat som förvaras korrekt anses detta inte en aktuell risk.
Opioida peptider i spenat
Spenat, liksom en del andra grönsaker, innehåller morfinliknande ämnen. Att dessa ämnen skulle påverka oss i den mängd som finns i spenat verkar otroligt och det särskilt som någon beroendesjukdom kring spenat inte är känd.
Ämnet som finns i spenat är i vilket fall som helst rubiscolin.
Källa: nyfikenvital.org