TobbeMdal
28-06-2008, 16:09
Har för första gången provat att odla mangold och dom växer så det knakar.

Så det jag nu undrar är hur stora bladen ska vara när man skördar dom? Har också hört att man kan förvälla bladen och frysa in dom. Hur länge ska dom koka eller sjuda??
MVH//Tobias
sjusorterskaka
28-06-2008, 16:27
Det är precis som med vanlig spenat. Antingen kan du plocka dem när de är små och använda i sallader eller vänta tills de är fullvuxna och använda dem till mängder av maträtter (du kan bara byta ut spenat i recept mot mangold).
Så det spelar ingen större roll hur stora de är, plocka när du behöver dem istället. Det växer ju ut nya.
Tänk på att du kan använda stjälkarna med. (kokas som sparris)
sjusorterskaka
28-06-2008, 16:38
Just det, glömde blancheringen. Koka dem i en minut ungefär och kyl direkt ner dem med iskallt vatten. Sen kan du göra småportioner och frysa in.
TobbeMdal
28-06-2008, 17:17
Tack så jättemycket för hjälpen! Ska bli mycket spännande!
De minskar väldigt mycket i volym när man kokart dem i en minut.
cecland
29-06-2008, 09:29
Jag tyckte inte att stjälkarna var så värst goda. Men har iofs aldrig kokat sparris själv så jag kanske gjorde fel.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.