|
Hur kommer det att när man köper perenner så finns det ingen Zon märkning på dom?  Stämmer det verkligen att perenner inte har några zonmärkningar utan att det är bara till att köpa och testa?
Alexander-VG-zon3
29-06-2008, 12:20
för perenner dvs örter som ovan vissnar ner på vintern i sverige så har det mer betydelse läge,jordmån och skyddande snö täcke och ev vinter regn .
dom flesta ''vanliga'' perenner funkar i hela sverige ,, lite känsligare perenner får man täcka och odla i dränerandejord .
Det brukar finnas zon-märkning på lapparna. Regeln är väl att man köper plantor som är en lite högre zon än vad man bor i.
Tack för era svar. Jag lade märke till detta nu i veckan av en slump på plantskolan jag praktiserar på och frågade varför det ej finns några zoner på perennerna som såldes där, varpå jag fick svaret att det finns inga zoner på perenner. Detta hade jag aldrif tidigarelagt märke till utan handlat det som fanns i de lokala plantsolorna med tanke på att de säljer plantor som fungerar i just det området. Men nu vet jag hur det ligger till. Tack åter igen.
Det var ett märkligt svar måste jag säga. Jag köper aldrig något som inte är zonmärkt, eller där jag själv med säkerhet vet att växten klarar sig. Om jag inte vill zon-testa förstås.
Christer i Falköping
29-06-2008, 13:04
Inte märkligt alls egentligen. Många perenner som anses väldigt känsliga och bara passar i zon1, kan gå utmärkt uppe i norrland i betydligt högre zoner. Just på grund av ett tjockt snötäcke t.ex. Det handlar egentligen, som Linus skriver, om läge vinterväta/snötäcke och jordmån för dem. Christer.
Det finns ju ett separat zonsytem just för perenner, men det är ju som sagt bara aktuellt för ett litet antal perenner: http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rdighet
Alexander-VG-zon3
29-06-2008, 14:39
CITAT (CillaM @ 29-06-2008, 12:39)  Det var ett märkligt svar måste jag säga. Jag köper aldrig något som inte är zonmärkt, eller där jag själv med säkerhet vet att växten klarar sig. Om jag inte vill zon-testa förstås. fast jag har aldrig sett en perenn som haft en zon på etiketten när jag köpt den . på jobbet har perennerna inte heller någon zon .
Just den här zonindelningen för perenner som Kurt hänvisar till i sin länk; Det finns ett system för fleråriga, örtartade växters härdighet som svenska perennodlare utvecklat. Det har ännu inte fått samma utbrednings som zon-kartan för vedartade växter.Växterna delas in i fyra härdighetsklasser A, B, C. och D:- A = En perenn som kan odlas över hela landet utan några speciella arrangemang.
- B = En perenn som kan odlas över hela landet, men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att utvecklas bra.
- C = En perenn som kan odlas i stora delar av landet och kräver samma förhållanden som B för god utveckling.
- D = Perenner som bara kan odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Stora krav på dränering och vinterskydd krävs.
har jag bara stött på i ett sammanhang, nämligen i trädgårdstidningar. jag har aldrig sett zonangivelser på perenner i plantskolor och handelsträdgårdar - och hoppas slippa se det även i fortsättningen. Täckning mot vinterväta torde vara mer nödvändigt i landets sydligare delar där det oftare saknas skyddande snötäcke. De flesta perenner går minst lika bra, ibland t.o.m. bättre i norr än i söder, dessutom blir färgerna mer intensiva på blommorna i norr p.g.a. det ständigt närvarande ljuset.
Alexander-VG-zon3
29-06-2008, 16:03
jag pratade med en nkund på jobbet ,, om just perenners härdighet . och nästan alla hennes prenner hade dött denna vinter även då den var mild så var den väldigt regnig . och det var även ''trogna'' som hade dött och det var ju ändå bara i zon 0-1 .
och det förklarar väl hur mycket snön betyder . men i norr bör man kanske undvika sen blommande perenner då dom inte hinner blomma .
CITAT (flaxss @ 29-06-2008, 17:03)  och det förklarar väl hur mycket snön betyder . men i norr bör man kanske undvika sen blommande perenner då dom inte hinner blomma . Så sant! Hinner aldrig se blommorna på Höstsilverax Brunette men det är bladen som är det viktigaste. Höstanemoner skulle jag aldrig köpa pga sen blommning...
annkie1
29-06-2008, 19:40
Jag har fått den uppfattningen att många höststädar på tok för mycket i sina rabatter.Om man undviker att klippa ner alla sina perenner och kratta bort alla löv, överlever växterna mycket lättare
Detta var ju uppe på PLUS för ett tag sedan och klicka på länken så kan ni titta på avsnittet!
Tusen tack för alla svar! särsklt dessa perenn "zonerna" A,B,..... Nu kommer jag ihåg att ägaren av plantsolan nämde just denna beskrivning. Tack för listan som jag nu skall spara för framtida användning.
CITAT (Betty @ 29-06-2008, 15:59)  Just den här zonindelningen för perenner som Kurt hänvisar till i sin länk; Det finns ett system för fleråriga, örtartade växters härdighet som svenska perennodlare utvecklat. Det har ännu inte fått samma utbrednings som zon-kartan för vedartade växter.Växterna delas in i fyra härdighetsklasser A, B, C. och D:- A = En perenn som kan odlas över hela landet utan några speciella arrangemang.
- B = En perenn som kan odlas över hela landet, men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att utvecklas bra.
- C = En perenn som kan odlas i stora delar av landet och kräver samma förhållanden som B för god utveckling.
- D = Perenner som bara kan odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Stora krav på dränering och vinterskydd krävs.
har jag bara stött på i ett sammanhang, nämligen i trädgårdstidningar. jag har aldrig sett zonangivelser på perenner i plantskolor och handelsträdgårdar - och hoppas slippa se det även i fortsättningen. Täckning mot vinterväta torde vara mer nödvändigt i landets sydligare delar där det oftare saknas skyddande snötäcke. De flesta perenner går minst lika bra, ibland t.o.m. bättre i norr än i söder, dessutom blir färgerna mer intensiva på blommorna i norr p.g.a. det ständigt närvarande ljuset.
Hos Impecta så använder de sig av den zonindelningen på deras perennfröer. CITAT (annkie1 @ 29-06-2008, 20:40)  Jag har fått den uppfattningen att många höststädar på tok för mycket i sina rabatter.Om man undviker att klippa ner alla sina perenner och kratta bort alla löv, överlever växterna mycket lättare Jag höststädar aldrig. Gå ut i naturen och titta efter vem som höststädar där.......nä, just det. Då blir det ett bättre mikroklimat runt de växter som har kvar sina vissna växtdelar. Möjligen kan man klippa bort frökapslar för att slippa att plocka oönskade frösådder, men det gör jag å andra sidan under hela växtsäsongen.
Jag höststädar inte heller av just samma anledning som embees skriver.
Christer i Falköping
30-06-2008, 19:05
Jag höststädar aldrig heller, mest på grund av att jag är lat. Plus att växterna mår bättre av det. Vårstädningen blir så liten att till och med jag gör den. Fast jag bryter ned alla grenar och stjälkar och låter dem ligga kvar i rabatterna. Christer.
CITAT (flaxss @ 29-06-2008, 15:39)  fast jag har aldrig sett en perenn som haft en zon på etiketten när jag köpt den . på jobbet har perennerna inte heller någon zon . På det stället där jag jobbar har de flesta perennerna en zonangivelse på etiketterna. Att klara en vinter, en mild sådan eller en tuff sådan betyder ju inte att en växt trivs och kommer att trivas senare. För människor som går och handlar till sin trädgård, och som vill se den blomma och växa, är det viktigt att snabbt kunna se själv om en växt klarar sig hos dom. Och det kan skilja ganska rejält i zonerna runt Göteborg. Det som klarar sig hos mig i Lerum kanske inte klarar sig 1 mil bort, i samma kommun.
Ophelia
01-07-2008, 13:07
För den som är intresserad och vill ha en trevlig uppslagsbok gällande perenner kan jag rekommendera "Perenner" av Marie och Björn Hansson. En trevlig bok där man kan får information och inspiration gällande perenner. Givetvis beskriver de även växternas känslighet genom zonindelningen för perenner. Jag tycker boken är bra. Växter kan inte läsa men inte är det roligt att köpa en dyr perenn som försvinner p g a olämligt planteringsställe.
Christer i Falköping
01-07-2008, 19:54
CITAT (CillaM @ 30-06-2008, 22:46)  På det stället där jag jobbar har de flesta perennerna en zonangivelse på etiketterna. Att klara en vinter, en mild sådan eller en tuff sådan betyder ju inte att en växt trivs och kommer att trivas senare. För människor som går och handlar till sin trädgård, och som vill se den blomma och växa, är det viktigt att snabbt kunna se själv om en växt klarar sig hos dom. Och det kan skilja ganska rejält i zonerna runt Göteborg. Det som klarar sig hos mig i Lerum kanske inte klarar sig 1 mil bort, i samma kommun. Det är just det som är problemet med att märka perenner med zonangivelse. Den stämmer bara om man planterar den precis likadant som den som gjorde zonangivelsen planterade den. Har du andra jordförhållanden än så, blir alltså zonangivelsen fel. Christer.
Alexander-VG-zon3
01-07-2008, 20:03
CITAT (CillaM @ 30-06-2008, 21:46)  På det stället där jag jobbar har de flesta perennerna en zonangivelse på etiketterna. Att klara en vinter, en mild sådan eller en tuff sådan betyder ju inte att en växt trivs och kommer att trivas senare. För människor som går och handlar till sin trädgård, och som vill se den blomma och växa, är det viktigt att snabbt kunna se själv om en växt klarar sig hos dom. Och det kan skilja ganska rejält i zonerna runt Göteborg. Det som klarar sig hos mig i Lerum kanske inte klarar sig 1 mil bort, i samma kommun. jag har faktiskt aldrig sett en zon på perenner ute i handeln ,, vilken grossist handlar ni av ?? CITAT (Christer i Falköping @ 01-07-2008, 19:54)  Det är just det som är problemet med att märka perenner med zonangivelse. Den stämmer bara om man planterar den precis likadant som den som gjorde zonangivelsen planterade den. Har du andra jordförhållanden än så, blir alltså zonangivelsen fel. Christer. där jag jobbar i finns både ren sand och ren blå lera i marken i den kommunen.. jätte kul
Christer i Falköping
01-07-2008, 20:22
Ju närmare Göteborg, desto mera blålera. Inget att vara lycklig över direkt. Christer.
CITAT (Christer i Falköping @ 01-07-2008, 20:54)  Det är just det som är problemet med att märka perenner med zonangivelse. Den stämmer bara om man planterar den precis likadant som den som gjorde zonangivelsen planterade den. Har du andra jordförhållanden än så, blir alltså zonangivelsen fel. Christer. Nja, det verkar vara lite över kant. Men att veta ungefär vilka zoner man ska plantera växerna i är inte för mycket begärt som kund. Man ska ju inte förutsätta att alla kunder kan det, och som alla vet som handlat växter, det är inte alltid man får den information man behöver/skulle frågat efter. Oftast kommer man på frågorna efteråt, när man väl kommit hem med växterna och kliar sig i skallen. Det är inte så att det är kutym att personalen informerar automatiskt om vilka zoner som gäller. Allt annat är zon-knäckeri. Flaxx: Oj, jag vet inte namnet/namnen på grossisterna. Delvis uppdrivning av sticklingar, delvis frösådd, delvis stora inköpa, av bl.a. Rångedala och Sävedalens Plantskola, och delvis av en del andra. Speciellt de inköp från Rångedala och Sävedalen är alltid utrustade med väl märkta etiketter, inkl. zonangivelser. Lerum och hela dalen fram till Göteborg består av kvicklera, inte blålera. Vill korrigera mig själv också, såg idag att alla perenner är faktiskt inte märkta men att en stor del är det.
Alexander-VG-zon3
01-07-2008, 21:30
jag ser inte skillnad på blålera och kvicklera , hemsk lera är det i allafall . jag själv är ju ''uppväxt'' med sand och morän .
buskar och träd har ju oftast zon och ska ha någon form av zon eller härdighets anvisning . det har vi på jobbet på alla dessa växter .
men kryddor,gräs,perenner har jag aldrig sett zon på och det har vi inte heller här . däremot står det ibland på en del perenner och kryddor att dom kan behöva vintertäckning .
vilken zon står det på era perenner ??
använder ni då a,b,c,d ??
CITAT (flaxss @ 01-07-2008, 22:30)  jag ser inte skillnad på blålera och kvicklera , hemsk lera är det i allafall . jag själv är ju ''uppväxt'' med sand och morän .
buskar och träd har ju oftast zon och ska ha någon form av zon eller härdighets anvisning . det har vi på jobbet på alla dessa växter .
men kryddor,gräs,perenner har jag aldrig sett zon på och det har vi inte heller här . däremot står det ibland på en del perenner och kryddor att dom kan behöva vintertäckning .
vilken zon står det på era perenner ??
använder ni då a,b,c,d ?? Är det fjällväxter så är det ingen zonangivelse, men allt nedifrån och uppåt, hit till zon 2-3 och även 4 är det zon på. Jag har inte sett några härdighetsklasser. Men jag tror att det kan vara på gång. Men Lerum (Göteborg) och dess närstäder ligger ju i ett typiskt 'flerzonområde' och det kan väl vara det som har vart betydelsefullt.
Men nu undrar jag hur mycket som är över zon fyra som klassas som fjällväxter. Det måste vara ett trubbigt system om det gäller hela landet som slutar vid zon 3-4. Jag odlar i zon sju, den enda märkning jag sett är vilken månad en växt förväntas blomma, jag har aldrig sett en enda zonangivelse i min plantskola. Oftast har jag heller inga problem att övervintra känsliga växter eftersom jag har så bra snötäcke.
/Åsa
CITAT (Gåsis @ 01-07-2008, 23:07)  Men nu undrar jag hur mycket som är över zon fyra som klassas som fjällväxter. Det måste vara ett trubbigt system om det gäller hela landet som slutar vid zon 3-4. Jag odlar i zon sju, den enda märkning jag sett är vilken månad en växt förväntas blomma, jag har aldrig sett en enda zonangivelse i min plantskola. Oftast har jag heller inga problem att övervintra känsliga växter eftersom jag har så bra snötäcke.
/Åsa Åsa, det var ett exempel då de flesta fjällväxter växer ganska så bra här nere, men de vi har här nere inte får lika bra utvecklingsperioder uppe i norr. Det är faktiskt en hel del beställningar som går norrut men vilken tur med växterna de har har jag ingen aning om. Systemet körs på här, där plantskolan säljer, det är inte trubbigt, men det kan ju trots allt inte sträcka sig över hela landet. Sedan är det ju det här med snötäcket, ni har det, vi har det väldigt sällan!
CITAT (CillaM @ 01-07-2008, 23:13)  Åsa, det var ett exempel då de flesta fjällväxter växer ganska så bra här nere, men de vi har här nere inte får lika bra utvecklingsperioder uppe i norr. Det är faktiskt en hel del beställningar som går norrut men vilken tur med växterna de har har jag ingen aning om. Systemet körs på här, där plantskolan säljer, det är inte trubbigt, men det kan ju trots allt inte sträcka sig över hela landet. Sedan är det ju det här med snötäcket, ni har det, vi har det väldigt sällan! Fast växer lika bra kan ju inte stämma. Se på "alpiner i halmstad" som lägger allt han har på just det och söderut. När jag skriver zon sju kanske jag ska tillägga att det är nära östersund, sveriges mitt. Snötäcket förstår jag men varför räknas det då inte in i zonangivelserna? /Åsa
Stormhatt
01-07-2008, 22:26
Själv blir jag irriterad över att så många böcker och tidningar pratar om zonindelningar när det gäller perenner. Själv bryr jag mig inte det minsta när det gäller perenner, man måste ju våga testa sig fram. Bland annat kommer min lavendel år till år, finare och finare, fast den ska tydligen inte överleva ovanför Dalälven.
CITAT (CillaM @ 01-07-2008, 21:58)  .../ Men att veta ungefär vilka zoner man ska plantera växerna i är inte för mycket begärt som kund. Man ska ju inte förutsätta att alla kunder kan det, och som alla vet som handlat växter, det är inte alltid man får den information man behöver/skulle frågat efter. Oftast kommer man på frågorna efteråt, när man väl kommit hem med växterna och kliar sig i skallen. Det är inte så att det är kutym att personalen informerar automatiskt om vilka zoner som gäller. Allt annat är zon-knäckeri. /..... Det är inte vilka zoner som är det allra viktigaste när man vill veta var man bör plantera sina perenner. Zonindelning är viktigt för vedartade växter, perenner vissnar ju ner så de riskerar ju inte att frysa sönder så som träd och buskar gör. Det viktiga är vilket odlingsförhållande perennen trivs bäst med. Jag menar; Det är mer önskvärt att veta vilken jordtyp en viss perenn trivs i. Om den vill stå torrt, fukthållande, soligt, skuggigt, om den blommar tidigt/hela säsongen eller sent o.s.v. Vet man de sakerna så kan man ju försöka ordna lämpliga förutsättningar för växten i sin trädgård t.ex. genom att odla i upphöjda bäddar så att det blir mer dränerat om det är lerigt och för kompakt. Vintertäcka om det oftast är regnigt på vintern, om man inte bor där det blir snötäcke. Och att om man bor långt norrut välja bort perenner som blommar mycket sent - om det nu inte är bladverket som känns som den största behållningen på växten förståss.
Ingrid Zon3
02-07-2008, 16:31
Jag tycker det verkar vara en hel del konstigheter när det gäller perenner och ibland får jag intrycket att man anger dem som mer känsliga än de faktiskt är (ungefär som klädtillverkarna som gärna tvättmärker vita bomullskläder med 30 grader fintvätt).
Exempelvis har jag nyligen fått reda på att alunrot betraktas som känslig och bör vintertäckas. Varken jag eller mina plantor visste om det och nu har de stått utan täckning i två eller tre vintrar (med barfrost och elände) utan några problem. De är hur frodiga som helst. En krake har t.o.m. övervintrat i kruka i år och blommar vackert nu den också.
Men växtzonerna I-VIII är ju framtagna för fruktträd och jag håller nog med dem som anser att de är tämligen ointressanta för perenner.
Alexander-VG-zon3
02-07-2008, 21:40
CITAT (CillaM @ 01-07-2008, 21:48)  Är det fjällväxter så är det ingen zonangivelse, men allt nedifrån och uppåt, hit till zon 2-3 och även 4 är det zon på. Jag har inte sett några härdighetsklasser. Men jag tror att det kan vara på gång. Men Lerum (Göteborg) och dess närstäder ligger ju i ett typiskt 'flerzonområde' och det kan väl vara det som har vart betydelsefullt. skriver du om buskar och träd eller perenner nu ?
Lyfter upp den här tråden för det var verkligen en intressant diskussion! Jag missade den förra året men nu sökte jag efter en jämförelse av zoner i USA-Sverige.
Som jag förstod diskussionen i tråden så behöver jag inte vara så petig. Ljusförhållanden (sol/skugga) och jord verkar vara viktigare. Möjligen skulle man kunna tillfoga vinden. Här i Göteborgsområdet finns det många blåshål som kan förstöra de härdigaste växter.
Skälet till att jag letar efter zonjämförelser är att igår damp en efterlängtad bok ner i brevlådan, "50 High Impact - Low Care Plants" av Tracy di Sabato-Aust (tror det stavas så). En helt underbar liten bok som ger många tips på bra perenner och kompanjoner till dom. Hon anger (USA)zoner som tex 5-7 eller 4-9 men är noga med att påpeka just sol/skugga och jordens sammansättning. Det finns en hel del växter i den boken jag är intresserad av och några av dom finns här i Sverige.
Tack för frågan
Tacka till alla vänner som kommer på diskotionen , ni är mycket duktiga, jag ska skriva nu efter jag läste allt, om man vill planetera perenner måste man gör väldränerat jord först plus ska man tänker skydda dom om finns inte mycket snö på området och om man bor i norra Sverige ska man tänker köpa växter som blomma tidigt.
H:Bassam
Står det inget annat så funkar de överallt brukar jag tänka... man behöver ju heller inte tala om för växterna var de bor.
Här uppe i norr har vi två stora fördelar, framförallt vad gäller bär och perenner: Ljuset och snön. Även om vi har korta somrar så kan det uppvägas av att vi har väldigt mycket ljus under sommaren och långa höstar så växterna hinner med att avmogna innan de täcks av en meter isolerande och skyddande snö. Men ljuset kan ju även vara till nackdel om man ska odla tex spenat, den går i blom direkt.
Är man osäker på en växt så är forumen faktiskt fantastiska, det finns nästan alltid nån som provat. Och som de andra säger så får man bättre förutsättningar om man har väldränerat, gärna upphöjt, vindskyddat osv.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|