Starkvin. Jästsort: Tokayer, Sherry m fl (receptet är från en gammal bok - därav språket)
4 kg rabarber
3 kg socker
1 liten citron eller 10 gram vinsyra
8 liter vatten
2 gram jästnärsalt
Rabarberstjälkarna skalas ej. Häll över kokande vatten för att befria dem från grässmak. Detta vatten får stå över stänglarna endast några minuter, hälls sedan av och kastas bort. Skär sedan stjälkarna i småbitar eller slå sönder på annat sätt och fyll på i en kruka (ca 12 liter) tillsammans med 0,5 kilo socker och jästnärsaltet som rörs ut i lite vatten. Tillsätt 6,5 liter varmt vatten. När blandningen kallnat tillsätts en kultur med vinjäst varefter omrörning sker och krukan överbindes med papper. Omrörningen upprepas dagligen. Efter 2-3 dagar avpressas saften och fylles på jäsflaskan tillsammans med en lag beredd av resten av sockret och vattnet. Sätt i gummikork och jäsrör, ställ jäsflaskan på ett 18-25 grader varm plats. Om vinet inte klarnar kan det behövas klaras. Om vinet efter omtappning inte är tillräckligt syrligt kan detta avhjälpas med tillsättning av 10-20 gram vinsyra upplöst i lite varmt vatten. Vinet kan ofta buteljeras före jul och kan redan då vara ganska bra. Kvalitén stiger avsevärt om det får ligga på butelj till följande sommar.
Kommentar: det blir starkt... Förra året smakade det helt ok redan vid jul - hur det smakar i år efter lagring vet jag inte. I år blir det saft av rabarberna!