Slånbärslikör brukar jag också göra

Men så här:
Frosttagna slånbär (eller frysta hemma i frysen

Stoppa slånbären i rena flaskor/burkar och slå på sprit. Låt sta minst två veckor. Bra att vända lite på flaskan/burken. Det är bra om den står rumsvarmt (gärna mörkt). Silar av bären och kokar sockerlag med resten av ingredienserna, låter svalna, blandar ihop med blivande likör och silar bort kryddor, slår upp på flaskor och låter dem stå ca ett år
1,25 liter renat
2,5 liter bär
0,5 kg bitsocker
2,5 dl vatten
0,25 vaniljstång
1 bit kanel
0,5 tsk anis
4-8 st nejlikor
/har även provat med vaniljsocker, tycker att det går lika bra och blir inte en massa svarta prickar
Eftersom slånbär är en "stenfrukt" och släkt med t ex körsbär skall nötallergiker inte dricka sådan "jos". Kärnorna innehåller (om jag har förstått det hela rätt) blåsyra (som i bittermandel) och det rekomenderas att man inte ska krossa dem eftersom det är svårt att dosera och inte är bara bra (utan giftigt). Jag tror att det också är av den anledningen bären inte ska ligga för länge i spriten (urlakning av det giftiga ökar) - men är som sagt inte helt säker

Men diskussione om vad som är giftigt eller inte kna ju också gälla sprit

eller murklor eller.....