Päronkompott är gott och farligt sockerrikt
Fruktsallad är ju gott också.
CITAT
FRYSNING
De flesta bär och frukter kan frysas med bra resultat.
o Osockrade - passar fasta bär med skal.
o Torrsockrade - en enkel metod där bär varvas med socker direkt i förpackningen. Beräkna 1-2 dl socker per liter bär, beroende på hur söta bären är. Skaka om för jämnare fördelning.
o Styck- eller lösfrysta - lämpligt för vackra bär och bärklasar, t ex vinbär. Dessutom lätt att ta den mängd bär man önskar ur en frysförpackning. Bären/klasarna läggs glest på en bricka eller tallrik. Sätt in i frysen tills bären hårdnat. Lägg över dem i en frysburk. Strö ev över lite socker. Styckfrysta bär kan tinas direkt på en desserttallrik eller ett bakverk.
o Styckfrysta klyftor av äpplen och päron - skala frukten och ta ur kärnhuset. Skär klyftor och sockra dem lätt innan de fryses in glest på t ex en bricka. Lägg över frukten i en frysburk eller -påse. Lätta att sedan använda till kräm, paj eller i bakverk.
o Mosade - passar främst lösa och vattniga bär och frukt, t ex plommon. Mixa eller mosa och sockra efter smak. Går bra även helt osötat. Frys in i små frysförpackningar. Gott till fil, yoghurt, gröt, som bärsås mm.
o I sockerlag - frukt bevaras bäst i sockerlag. Ljusa frukter som äpple, päron och plommon mörknar lätt. Tillsätt ½ tsk askorbinsyra per liter sockerlag. Beräkna 4-6 dl socker per liter vatten. Frukten kokas lätt i lagen, som därefter ev kokas ihop något innan den hälls avkyld över frukten. Även fasta bär, som t ex krusbär passar att frysas i sockerlag.
Hållbarheten för frukt och bär är ca 12 månader vid lagring i -18°.
Källa: fruktogront.se