Full version: Päron
eden
Vad kan man göra av Pergamotter. (päron) 000.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Antar att du menar Bergamotter och de verkar vara för direktkonsumtion.

Men man brukar ju även kunna lägga in päron http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/09/retrortt.html + man kan ju även göra pajer och dyl.

eden
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 08-07-2008, 17:05) *
Antar att du menar Bergamotter och de verkar vara för direktkonsumtion.

Men man brukar ju även kunna lägga in päron http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/09/retrortt.html + man kan ju även göra pajer och dyl.


Detta stämmer inte med utseendet på de päron som finns här. de är små och runda, stenhårda till sen höst.
Bergamotter är, tror jag, en annan sort.
KURT
Vad jag vet kallas alla runda päron Bergamotter, sedan finns det olika sorter av dem.


http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=62756

Man kan naturligtvis göra päronmos, eller blanda äpplen och päron och göra mos på dem.
eden
CITAT (KURT @ 09-07-2008, 06:48) *
Vad jag vet kallas alla runda päron Bergamotter, sedan finns det olika sorter av dem.
http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=62756

Man kan naturligtvis göra päronmos, eller blanda äpplen och päron och göra mos på dem.


Någon av dom är det. Tack för ID-hjälp. Nu är det bara vad dom kan användas till. Klarar inte att ligga ngn. längre tid när dom mognat. thanks.gif
Platinum
Päronkompott är gott och farligt sockerrikt whistling.gif

Fruktsallad är ju gott också.

CITAT
FRYSNING
De flesta bär och frukter kan frysas med bra resultat.

o Osockrade - passar fasta bär med skal.
o Torrsockrade - en enkel metod där bär varvas med socker direkt i förpackningen. Beräkna 1-2 dl socker per liter bär, beroende på hur söta bären är. Skaka om för jämnare fördelning.
o Styck- eller lösfrysta - lämpligt för vackra bär och bärklasar, t ex vinbär. Dessutom lätt att ta den mängd bär man önskar ur en frysförpackning. Bären/klasarna läggs glest på en bricka eller tallrik. Sätt in i frysen tills bären hårdnat. Lägg över dem i en frysburk. Strö ev över lite socker. Styckfrysta bär kan tinas direkt på en desserttallrik eller ett bakverk.
o Styckfrysta klyftor av äpplen och päron - skala frukten och ta ur kärnhuset. Skär klyftor och sockra dem lätt innan de fryses in glest på t ex en bricka. Lägg över frukten i en frysburk eller -påse. Lätta att sedan använda till kräm, paj eller i bakverk.
o Mosade - passar främst lösa och vattniga bär och frukt, t ex plommon. Mixa eller mosa och sockra efter smak. Går bra även helt osötat. Frys in i små frysförpackningar. Gott till fil, yoghurt, gröt, som bärsås mm.
o I sockerlag - frukt bevaras bäst i sockerlag. Ljusa frukter som äpple, päron och plommon mörknar lätt. Tillsätt ½ tsk askorbinsyra per liter sockerlag. Beräkna 4-6 dl socker per liter vatten. Frukten kokas lätt i lagen, som därefter ev kokas ihop något innan den hälls avkyld över frukten. Även fasta bär, som t ex krusbär passar att frysas i sockerlag.

Hållbarheten för frukt och bär är ca 12 månader vid lagring i -18°.

Källa: fruktogront.se
eden
CITAT (Platinum @ 09-07-2008, 21:23) *
Päronkompott är gott och farligt sockerrikt whistling.gif

Fruktsallad är ju gott också.


Båda är mkt. "nyttiga" i min värld. rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon