Sussie F-Flower
Med anledning av den andra NPK-tråden som figurerar just nu, så sökte jag lite info på Granngårdens hemsida.

Har inte hittat något relevant ännu, men dock en annan infomation om gödsling där det står om s.k. "höstgödsling" och att kalium förbättrar växternas vinterhärdighet...???
M.m M.m.

Jag har alltid, de gånger jag gödslat, använt samma flaska (oftast flytande) med samma utspädning, till alla mina växter. Både gröna samt blommande. Både inne och ute.
Fast jag har väl förstått i år, sedan jag blev medlem här, att alla växter inte ska ha samma gödning...

Är det meningen att man ska ha en massa olika sorters gödsel till olika årstider? OM man vill göda...
Hur gör ni? Resonerar ni på samma sätt och följer såna här rekommendationer som Granngården har?

Sussie.


http://www.granngarden.se/aciro/websidor/V...EKutRd8BfLM738Z
Alexander-VG-zon3
jag använder inte höstgödsel . jag kör med samma kogödsel och blåkorn från mars-april till sista juni .

blåkorn ger snabb verkan på våren-försommaren och sedan undersommaren kogödsel som även är joirdförbättring .
KURT
Skilj först på växterna, ett-åriga växter och grönsaker kan i princip gödslas under hela säsongen. Medan man inte bör ge alltför mycket kväve sent på säsongen till fleråriga växter inklusive buskar och träd.
Sussie F-Flower
CITAT (KURT @ 14-07-2008, 06:30) *
Skilj först på växterna, ett-åriga växter och grönsaker kan i princip gödslas under hela säsongen. Medan man inte bör ge alltför mycket kväve sent på säsongen till fleråriga växter inklusive buskar och träd.



Tack för det "sättet att tänka"!
Det ska jag lägga på minnet!
nina L
Jag höstgödslar aldrig för jag har sandjord och då urlaks all näring så lätt. Jag kan ibland så lite gröngödslingsväxter om jag har öppen jord, för att binda lite av näringen i jorden. De myllar jag ner inna snön kommer.
Fågelvägen
Jag misstänker att "höstgödsling" mest är ett sätt att förlänga köpintresset. Det påstås förbereda växterna för vintern. Någon som vet hur biologin fungerar på den punkten?

Jag har aldrig gödslat perenner eller vedartade plantor efter midsommar, varken med naturgödsel eller handelsgödsel. Ändå har nästan alla plantor klarat vintern utan problem. Behövs höstgödsling kanske i särskilt kalla/varma växtzoner???
Gunilla T
Håller med Fågelvägen..vi luras att köpa allt från gödsel till olika sorts jord för varnda liten planta.

Jag använder aldrig oorganisk gödsel utan gödslar med stallgödsel på våren i rabatterna och det har aldrig varit något bekymmer. Krukorna däremot bör man ju gödsla regelbundet under sommaren eftersom näringen snabbt tar slut i små krukor med snabbväxande plantor.
Madeleine1
I utbildningen jag går har vi fått lära oss att växterna tar upp den näring de behöver. Har de för dålig tillgång på näringsämnen kan det givetvis bli brist och om de får för mycket blir jorden för salthaltig och kan orsaka "vätskebrist".

Enligt dessa läror tar alla växter upp samma sammansättning av näring, men mer under tillväxt och mindre under hösten. När det gäller krukväxter reglerar man det med samma mängd gödning i vattnet, men mindre vatten. Detta gäller då även orkidéer. De behöver mindre vatten och får därmed mindre näring, vilket gör att speciellt orkidégödningsmedel är helt onödigt. Ett bra sammansatt gödningsmedel fungerar åt alla växter.

För egen del innebär detta att jag oftast inte ger någon gödning alls åt trädgårdsväxterna, mer än de växter som visar att de har en brist, men när jag väl gör det får de samma som krukväxterna. Det verkar fungera bra.

För övrigt använder jag mig av kompost eller barkmull om jag behöver organiskt material och städar inte i rabatterna, varken på vår eller höst. Eller jo, på våren kör jag "Enköpings-modellen" och klipper ner de växter som står kvar över vintern och låter "skräpet" ligga kvar, men på hösten gör jag 'nada'. Komposten är inte på långa vägar så full som den varit tidigare år. Varför bära bort, när det ska tillbaka?

fluffis
Hej Madeleine!

Håller du med om att det behövs tillföras gödning av någon sort?

Eller att bara tilltaget att KLIPPA ner gröngödningen tillför sitt? Ist för att organismen får förmultna ner utan att klippas, menar jag...?

Kollar bara nu med dig som expert! Jag vill förstå det rätt! Nämligen, den trädgård vi tagit över har nu inte en gnutta näring i jorden! Allt den har fätt, har den fått stå för sig själv med, öch förmultna till nästa säsong i 10 år. Inte mycket har tillförts jorden runtomkring; såsom jag trodde. Utan respektive växt har tydligen tagit kraften själv? Har jag fattat det rätt nu? Därför att varje växt dragit ut sin egen kraft och näring; därföt har jorden inte tillfötrs någon nytta och näring? Men om man klipper ner ogräset flera gånger per säsong; så blir det närande, istället för tärande???


Gulle dig, om du lär mig nu, hur det är med den saken! Nybörjare är jag...
Madeleine1
*skrattar*
Jag skulle inte på långa vägar kalla mig expert... whistling.gif men jag kan ju berätta hur jag tänker, så får du fortsätta att bolla med andra tills du har hittat ett svar som känns rätt för dig.

CITAT (fluffis @ 26-07-2008, 03:23) *
Håller du med om att det behövs tillföras gödning av någon sort?

Om det till exempel handlar om ett trädgårdsland där man ständigt för bort, skördar, men inte tillför nytt säger jag absolut. När det gäller blomsterodling är det nog lite olika. Vill man ha "stort och frodigt och överväldigande" behöver det troligtvis tillföras näring, men det behövs även mycket vatten, mycket sol, gott om luft (för rötterna) för att växterna ska växa och frodas.
Många växter klarar sig nog med den näring som finns om det inte är stor brist på något näringsämne, men får då aningen sämre tillväxt eller motståndskraft mot sjukdomar. För det otränade ögat skulle det troligtvis inte märkas så stor skillnad.

CITAT (fluffis @ 26-07-2008, 03:23) *
Eller att bara tilltaget att KLIPPA ner gröngödningen tillför sitt? Ist för att organismen får förmultna ner utan att klippas, menar jag...?

Nu är det viktigt med begreppen känner jag. Det finns ju något som kallas just gröngödning och det är växter som sås just för att bidra till att öka näringsinnehållet i en jord. Och gröngödningsväxter tror jag ska klippas ner för att de inte ska fröa av sig för mycket. Vill du veta mer om detta gör du nog bäst i att söka vidare på nätet, för det här kan jag inte mycket om.
Det jag menar med att klippa ner handlar bara om perenner som stått kvar över vintern. De övervintrar ju under jordytan (normal vinter) och det som är över är således dött på våren. Klipper man ner det tillför man organiskt material till jorden vilket bidrar till en bättre struktur. Men näring ger det inte så vansinnigt mycket.
Anledningen till att jag klipper är att det ska gå lite snabbare för "skräpet" att förmultna.

CITAT (fluffis @ 26-07-2008, 03:23) *
Jag vill förstå det rätt! Nämligen, den trädgård vi tagit över har nu inte en gnutta näring i jorden! Allt den har fätt, har den fått stå för sig själv med, öch förmultna till nästa säsong i 10 år. Inte mycket har tillförts jorden runtomkring; såsom jag trodde. Utan respektive växt har tydligen tagit kraften själv?

Vad är det som gör dig så säker på att det inte finns någon näring i jorden? Tänk på skogen eller annan naturlig miljö. Den står orörd och lever så att säga i ett naturligt kretslopp tillsammans med djuren. Där är det ju ingen som tillför någon näring förutom en eller annan hare... wink.gif

CITAT (fluffis @ 26-07-2008, 03:23) *
Har jag fattat det rätt nu? Därför att varje växt dragit ut sin egen kraft och näring; därföt har jorden inte tillfötrs någon nytta och näring? Men om man klipper ner ogräset flera gånger per säsong; så blir det närande, istället för tärande???

Det här är ju lite intressant tycker jag. Om det är fullt av ogräs som tas bort - då måste något nytt tillföras skulle jag tro. Men skulle du klippa ner ogräset och låta det vara kvar så tar du ju liksom inte iväg något, och då skulle det säkert inte behöva tillföras så mycket. Så, visst! På sätt och vis kan man nog säga just det - att det blir närande istället för tärande. Men passa dig - en del ogräs älskar att bli delat - fler delar, fler "plantor". Och likadant med fröogräset. Ta det innan det blommat över så du inte hjälper till att sprida det ännu mer!

blomma.gif
Gilbert
Hej.

Det låter som förnuftiga råd. Vi tog över en tomt som varit "bortglömd" i 30 år.... Allt jag har planterat (efter bortttagning av enorma träd...) har skjutit i höjden fort tom rosor och pioner. Skulle tro att det enda jag gödslar är gräsmattan eftersom vi alltid räfsar efter klippning (annars blir barnen så söliga) och då behövs det lite extra.

Genom att gödsla gräsmattan har vi också vunnit kampen mot mossan-och det är ju inte fel.. yahoo.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon