Grå
Jag har alltid önskat mig en receptsamling gällande körsbär crazy.gif

Själv har jag inget recept alls som jag kan dela med mig av, har inte haft tillgång till körsbär under mitt vuxna liv (tills nu), men här är hon som alltid köper körsbärssmak på sin Risifrutti...

Vad gör ni med era körsbär?
rutblomma
Körsbärskaka i en fransk version gör man så här:

Deg:250g vetemjöl
½krm salt , 75g socker, 15 g smulad jäst, 2ägg, 100g mjukt smör, ev kallt vatten om det behövs.

Fyllning: 25g majsena, ½ liter varm mjölk, 4 ägg, 150g socker, 750g urkärnade körsbär.

Arbetssätt, (som du säkert kan förenkla) :

Blanda mjöl,salt och socker och arbeta in jästsmulorna grundligt. Sätt till äggen och smöret. Blanda till en lös deg. Knåda den lätt och låt den jäsa i 2 timmar.

Till fyllningen blandas majsenamjöl med litet av mjölken. Vispa i äggen och sockret. Rör undan för undan ner den varma mjölken och sätt alltihop på svag värme på en platta medan du vispar hela tiden tills äggkrämen tjocknar. Detta bränns jättelätt, så det är kanske en bra idé att värma upp alltihop i vattenbad medan man vispar tills det blir en tjock kräm.

Klä en lämplig form med pajdegen, lägg i körsbären och häll över den avsvalnade äggkrämen. Grädda i medelvärme 200 grader max i 20-30 minuter. Kakan ska få lagom guldbrun färg och äggkrämen ha stelnat.

Den här kakan gjorde jag ibland när jag hade gott om egna surkörsbär. Kanske den smakar litet väl mycket ägg, men det går säkert att experimentera med annan fyllningscreme. Jag kan tänka mig creme fraiche och vaniljsocker blandat med ägg ( fast detta har jag inte provat ).

Hoppas att du får många recept. Jag är själv en körsbärsälskare.

Hälsningar
Rutblomma
stella08
Gud, vad jag är avundsjuk på alla som har tillgång till körsbär! Grymt avundsjuk! Jag, som kan göra så mycket gott av körsbär...

Jag tycker att det är ganska onödigt med körsbärssaft. Börja med enkel kompott. Koka upp vatten, socker, släng i körsbären, koka tills bären blir mjuka. Strunt i klocka och decilitermått - gör allt på känn, det blir gott ändå (men snåla inte med socker och koka inte för länge). Låt stå och dra ett tag. Förtäras kallt. Sådan kompott kan man med fördel konservera hemma, men då ska man ta bort kärnorna.

Sen finns det någonting som heter ”druckna körsbär” eller ”berusade körsbär”, eller hur man nu ska översätta det… (Alkohol är inte inblandat!) Ta riktigt mogna bär, punktera dem här och där och strö på med lite socker, som man gör med jordgubbar. Blanda inte. Täck med någonting, låt stå i rumstemperatur i några timmar. Det startas nämligen en sublim jäsningsprocess som gör att bären efter några timmar börjar avge saft och smaka helt gudomligt. Fråga inte mig: hur länge, hur mycket? Det beror på körsbären, det beror på vädret… Provsmaka då och då. Ha tålamod tills smaken kommer till sin rätta och din inre röst säger: NU! Kan ätas som det är eller i kombination med vaniljglass, vispgrädde, gröt, ostkaka – allt möjligt!

Sylt är så himla gott! Det finns helt enkelt inget godare än riktigt körsbärssylt. Det finns säkert massor med goda recept. Jag brukar göra med hela körsbär som flyter i mörkröd tjockflytande saft… Den kokas i omgångar. Jag ger inget recept eftersom det är ganska invecklad historia.

Jag har aldrig försökt frysa ner körsbär. Av den anledningen att jag helt enkelt inte har några körsbär ranting.gif Men varför inte? Man kan använda dem sen till bakverk eller nåt…

Och så naturligtvis torka! Lite körsbär i fruktsoppa kokat på torkad frukt gör underverk. Man kan koka körsbärste på vintern…

Och så hemmagjort körsbärslikör... Neej, jag dööör!

Nu tänker jag inte skriva något mer. Inte heller kan jag delta i fortsätta diskussioner om detta ädla bär, eftersom jag måste packa. Imorgon ska jag påbörja min välförtjänta semester.

Ha det bra och lycka till med era körsbär!
Grå
CITAT (stella08 @ 14-07-2008, 21:09) *
Ha det bra och lycka till med era körsbär!


*host*

Hörrödu, den där körsbärslikören....?? blink.gif

Ingrid Zon3
Likör är nästan det enklaste (fast kanske inte billigaste) man kan göra av bär. Fyll en glasburk med bär (gärna med mycket färg och smak), häll på okryddat brännvin (Brännvin Special brukar jag ta). Låt det stå, ett par månader typ... Det gör inget om man vänder lite på burken ibland. Bären är gråbeiga när det är klart. Då silar man av bären och sötar efter smak, med florsocker.

Sen finns det säkert massor med varianter. Men det här funkar med vildhallon (mmm!!!) så borde det funka med körsbär också. Testa gärna att låta kärnorna vara kvar, har för mig att det ger en liten mandelton.

Själv sparar jag på smultron i frysen för att göra en smultron-avec att öppna på jul. Finns det bättre sätt att fira att vintersolståndet är avklarat än att öppna en flaska som doftar sommar?
Grå
CITAT (Ingrid Zon3 @ 14-07-2008, 21:29) *
Själv sparar jag på smultron i frysen för att göra en smultron-avec att öppna på jul. Finns det bättre sätt att fira att vintersolståndet är avklarat än att öppna en flaska som doftar sommar?


Du har hur rätt som helst... gör du den på samma sätt som hallonlikören?
OT, ja men det är min tråd och som vanligt får man bli hur OT man vill i trådar som är stämplade "Grå"! yahoo.gif
Ingrid Zon3
CITAT (Grå @ 14-07-2008, 21:37) *
Du har hur rätt som helst... gör du den på samma sätt som hallonlikören?
OT, ja men det är min tråd och som vanligt får man bli hur OT man vill i trådar som är stämplade "Grå"! yahoo.gif

Och jag hade ju redan börjat trassla till den biggrin.gif
Jo, precis likadant. Hoppas och tror det blir bra. Jag är inte så förtjust i likör så jag sötar måttligt, och kallar det avec i stället.
Ingrid Zon3
Har kollat lite och det verkar som om många recept innehåller vit sirap i stället för florsocker. Vet inte riktigt vad som blir bäst.

Sen hittade jag det här receptet också. Och kom då på att jag silade upp det genom melittafilter. Men tratten ska vara ny, så man slipper kaffesmak.
Grå
CITAT (Ingrid Zon3 @ 14-07-2008, 23:01) *
Men tratten ska vara ny, så man slipper kaffesmak.


biggrin.gif
Gissa vem som har provat att brygga te i gammalt (men diskat) flergångsfilter som det körts kaffe genom.. Det provar man bara en gång, sen åker flergångsfiltret i soporna för gott! sick.gif

Jag har aldrig gjort likör själv förut, så man kanske ska göra lite olika sorter i småflaskor och se vilket som blir bäst?
Biggan_
CITAT (Grå @ 14-07-2008, 23:10) *
Jag har aldrig gjort likör själv förut, så man kanske ska göra lite olika sorter i småflaskor och se vilket som blir bäst?



Då blir det likörprovarafton! tummenupp.gif biggrin.gif
Grå
CITAT (Biggan_ @ 14-07-2008, 23:17) *
Då blir det likörprovarafton! tummenupp.gif biggrin.gif


Japp..! biggrin.gif
Ingrid Zon3
Det låter trevligt! säg bara när så. biggrin.gif

Men använd t.ex. barnmatsburkar i så fall. Det är lättare att pilla i bären genom en flaskhals än att pilla ur dem igen.
Ingrid Zon3
Recept med beskrivning av hur man hanterar kärnorna. Och lite mer exakta proportioner.
Grå
thanks.gif thanks.gif thanks.gif

Jag undrar om det finns någon som har ett smarrigt recept på en hederlig amerikansk cherry pie, som de har prövat..?
yaowsa
CITAT (Ingrid Zon3 @ 14-07-2008, 21:29) *
Likör är nästan det enklaste (fast kanske inte billigaste) man kan göra av bär. Fyll en glasburk med bär (gärna med mycket färg och smak), häll på okryddat brännvin (Brännvin Special brukar jag ta). Låt det stå, ett par månader typ... Det gör inget om man vänder lite på burken ibland. Bären är gråbeiga när det är klart.
Då silar man av bären och sötar efter smak, med florsocker.

?


Man ska helst inte använda florsocker. Det kommer från "förr i tiden"då socker var bara socker.
Nu tillsätter de Potatisstärkelse/Maltodextrin, ett klumpförebyggande medel som ger fällningar i likören
(säger de som vet iaf)och får den att se trist ut.
Använd vanligt socker istället eller Vit sirap. tummenupp.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon