Mitt gamla Victoriaplommonträd fick knöfullt med kart i våras, och jag kartgallrade därför hårt så att alla plommon skulle kunna hänga fritt m luft omkring sig även som fullvuxna. Nu har jag sett att en del av plommonen är bleka, liksom "anemiska", men de är inte små och förkrympta, möjl ngt mindre än de mörkare gröna. En del andra plommon har utsöndrat (?) genomskinlig vätska i trådlika droppar. Ett fåtal andra får ngnslags lila röta, dem har jag genast plockat bort.
Vet ngn här vad som är felet med plommonen? Kan man åtgärda "blekheten", tro? Eller skall man plocka bort de bleka? Skal man plocka bort dem med genomskinliga droppar på? Isf blir det inte mkt kvar =( Trädet har fått biobact på våren de senaste åren + bevattning vid torka.
Skär isär några av dem och kolla om det är eller har varit larvangrepp, när larver angriper frukt brukar dessa frukter stressas och producera etlylengas så att frukterna mognar tidigare än vanligt. Om larven krupit ut, brukar man ändå kunna se utgångshålet, man kan få genomskinkiga droppar på plommonen även utan larvangrepp.
Tack! Skall kolla efter larvangrepp idag, igår såg jag på kvällen att i stort sett samtliga plommon har utsöndrat vätska. När brukar victoriaplommon mogna (zon 1)?
Normalt i början av September, kanske slutet av Augusti i zon 1
Nu har plommonen börjat mogna - och där är stora livliga maskar i dem! Kan man göra ngt för att förhindra att de kommer tillbaka nästa år?
Åsa, mälardalen zon 2
08-08-2008, 20:32
CITAT (buffy @ 08-08-2008, 21:25)

Nu har plommonen börjat mogna - och där är stora livliga maskar i dem! Kan man göra ngt för att förhindra att de kommer tillbaka nästa år?
Man kan iallafall minska problemet genom att plocka bort drabbade frukter med larver i och slänga i soporna så inte de kan förpuppa sig och bilda nya larver. Det kan även vara bra att lägga någon duk under trädet som samlar upp fallfrukter och som hindrar larven från att gå ner i marken (ifall det är plommonstekel främst, men det kan vara bra att fånga upp frukter med plommonvecklare också). Helt kan man nog inte skydda sig eftersom de vuxna kan flyga så de kan komma från grannarna nästa år även om man själv hållit på och bekämpat.
Larverna är rosaröda och typ 1 cm långa. Jag trodde inte ens plommon kunde få mask! Detta är första gången det har varit mkt plommon på trädet - grundplommonstammen hade tagit över helt, tills vi beskar bort allt utom de ympade delarna för 3 år sedan. Förra året fick vi kanske 30 st plommon, jättefina och utan minsta tillstymmelse till mask. Jag har skött årets kart "som bebisar" i år, kartgallrade tidigt och följde upp gm att ta bort vartenda plommon som hotade nudda ngt annat + vartenda ett med misstänkt början till molinia. Plommonen ser också ut som riktiga praktexemplar där de hänger. Inte ett enda har fallit av sig själv, inte ens i stormen i måndags när jag trodde det var klippt för varenda frukt på min kolonilott.
Åsa, mälardalen zon 2
10-08-2008, 09:27
Om det är rosaröda larver är det plommonvecklarlarver (plommonstekelns larver är benvita).
Plommonvecklare ska även kunna förpuppa sig på barken så är inte trädet alltför stort kan man ju även borsta trädet på hösten + plocka bort alla drabbade frukter gärna med larven .
Brukar angreppens intensitet variera mkt från år till år eller brukar man kunna räkna med samma sak nästa säsong? I så fall sågar jag ned trädet. Mina grannars skötsel av sina plommonträd kan jag ju inte påverka, o det är onekligen rätt mkt skötsel som tycks krävas. Jag har nu plockat ned de allra flesta plommonen från trädet, totalt har jag funnit ca 10-12 st som varit maskfria. Det är rätt lätt att se utanpå nu om där är mask i dem, man ser de blåa maskgångarna och ingångshålen.
Åsa, mälardalen zon 2
19-08-2008, 07:45
Insektsangrepp överlag brukar variera år från år.
Jan af Lisö
19-08-2008, 15:25
10 - 20 maskkfria plommon, det är vad jag brukar få från mitt ca 4 meter höga Jubileumträd när maskarna och svamparna har tagit sitt. Och ändå så lyckas jag förhindra plommonstekeln, men mot plommonvecklaren har jag inte lyckats hitta någon bra metod. Angreppet kommer för nära inpå skörden för att jag skulle vilja använda insektsgifter....
Jag kör lite med Åsas metod att plocka angripna och nedfallna plommon, men det gör inte grannarna och jag är inte där under veckorna heller...
Känns lite synd att omvandla trädet till ved, men den dagen kanske kommer. Eller så ser man trädet bara som ett prydnadsträd ? Synd, för mogna och friska Jubileumplommonen är riktigt goda...
Om man vill ha fint trädgård ska man jobba lite, varför man skaffa barn om man har inte tid till de , i alla fall kan du gör så:
1 ska ta alla skadar frukter och grenar och bränna de.
2 du skulle rensa marken bra omkring stammes .
3 du ska plöjer marken under hösten för att puppor som ska ge nya generation skulle täcka på jord så de kan inte andas och skulle dö.
4 du kan spreja hela träd och marken med blandning ( olja+ vatten ) under höst tiden och på våren före blommor knoppar öppna.
H: Bassam
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.