Full version: Päronträd
Birgitta H
Hej Min undran är hur stort ett päronträd av sorten GÖTEBORGS DIAMANT blir och om det är gråpäron eller hur smakar den ?? Det var krukodlat och planterades i midsomras, ska vi beskära till våren , Zon 3
Åsa, mälardalen zon 2
Göteborgs Diamant är en kraftigväxande sort som får en stor och bred krona. Trädet kommer i bördighet sent.

Storleken på trädet styrs till viss del med vilken grundstam det är, de svagväxande grundstammarna brukar dock inte vara så härdiga så troligtvis sitter ditt träd på en vanlig frögrundstam av Pyrus communis och den brukar ge stora träd. Man kan ju styra storleken en del med beskärning, men man brukar inte kunna hålla en starkväxande sort hur liten som helst ifall man vill ha frukt, träd man beskär hårt brukar mera satsa på vegetativa skott.

Det här är Ebe-plants beskrivning av sorten:

GÖTEBORGS DIAMANT, Zon I-IV
Tyskland
Trädet: Är kraftigväxande,bildar en stor, bred pyramidal till rund krona och kommer sent i bördighet, vilken blir sedan jämn och rik.
Frukt: Medelstor till stor, brett kägellik. Färgen är gulgrön med någon brunröd rodnad. Köttet är vitt,
grynigt, saftigt med söt och fin arom.
Mognar: I september.
Jord/växtplats: Måttligt krävande.
Användning: Hushålls- och bordsfrukt.
Övrigt: Pollineringssorter Esperens herre, Williams, Colorée de Juillet, Bonne Louise.


Det brukar gå bra att ympa in flera sorter på päron precis som man kan göra på äpple så orkar ni inte vänta på frukt så borde man även kunna ympa in några sorter som ger frukt tidigt.


Hur och om man beskär beror på hur trädet ser ut och hur man har tänkt forma till det. Är det ett kronträd ni tänkt er se till så att trädet bara har ett toppskott + se till så att grenar inte ligger och skaver emot varann. Jag var på Erlandssons fruktodling i veckan och han visade sina päronträd och sade bestämt att vill man ha frukt tidigare på päronträd så ska man inte hålla på och toppa toppskottet förren trädet har börjat sätta frukt. Håller man på och toppar så får man vänta längre på skörden.
Birgitta H
Hej Jag skulle vilja skriva ut svaret jag fick om päronträdet och det går inte, det blir ingen text på papperet ??? Jag är ju ganska ny på forumet så jag vet inte hur jag går till väga. Birgitta H
Hannele
Ibland printar man ut bara ramen (frame)...
Klicka lite lätt på texten bara, så ska du kunna printa ut sidan.
Cilla
grattis till ett friskt och härligt päronträd!

Om du vill veta mer, här är från NGBs pomologi:

GÖTEBORGS DIAMANT

Synonymer: Diamantpäron, Åkerspäron, Östadspäron, Onsjöpäron, Nygårdspäron, Franska gråpäron, Kinnekulle saftpäron m fl.

Ursprung: Osäkert ursprung. Troligen har sorten ursprungligen kommit från utlandet, möjligen från Tyskland till Bohuslän på 1850-talet i form av ympkvistar under obekant namn. Enligt andra uppgifter har den odlats ännu tidigare vid Åker nära Trollhättan av överste Ericsson. På sin tid odlades den mycket i Västergötland under olika namn, som framgår av synonymerna. Under namnet Diamantpäron var sorten förr vanlig på utställningar och torg i Västsverige. Ännu idag är den ganska ofta planterad i hemträdgårdar. Sorten började planteras i Norge omkring år 1900.

Träd: Starkväxande, bildar stor bred pyramidal till rundad krona. Börjar bära sent, ger sedan goda, regelbundna skördar. Trivs inte på kvitten. Angrips sällan av skorv.

Härdighet: Zon I - IV. Trädet är härdigt.

Blomning: Medeltidig. Gott pollen. Diploid.

Pollensorter: André Desportes, Lybeckerbergamott, Williams, Esperens herre, Précose de Trévoux, Doyenné de Juillet, Colorée de Juillet, Lindhultspäron, Bonne Louise, Hardy, Experimentalfältets augustipäron, Clara Frijs, Conference, Höstbergamott.

Frukt: Medelstor till stor, brett kägellik, nedåt avrundad mot den den plattade undersidan, uppåt avsmalnande, ofta med någon insvängning på ena sidan samt insänkningar här och där. Halvöppet foder, ibland intryckt från sidan. Korta, köttiga eller hornartade foderblad, uppåt eller snett inåtriktade. Grund till medeldjup, ofta oregelbunden foderhåla. Kort, tjockt, rakt skaft, ofta sittande ved sidan av fruktens spets, intryckt i en trång håla, som är omgiven av brun rost. Länge grön grundfärg med starkt framträdande gröna punkter, gulnar ibland vid mognaden. Ofta mörkt rödbrun täckfärg, ibland med antydan till strimmighet. Fast skal. Vitt, ganska kornigt, saftigt, halvsmältande kött, något gulaktig och stenigt vid kärnhuset med söt smak. Angrips sällan av skorv.

Skörd: Mitten av september.

Mognad: Slutet av september. Hållbar 2 - 3 veckor.

Användning: Bords-, hushållsfrukt.

Klonarkiv: Finns i NGB:s klonarkiv.

NGB:s databas:

Original beskrivning: J.A. Åhlén: Bland Pomonas skatter, Norrtelje 1903 (Kinnekulle saftpäron).

Nordiska pomologier: C.G. Dahl 1943: Pomologi II ; A. Nilsson 1989: Våra päron-, plommon- och körsbärssorter ; E. Kvaale og O.Skard 1958: Norsk Pomologi II.

Övrig litteratur: G. Bergfeldt 1996: Brunstorps klonarkiv, sortbeskrivninger ; G. Lind 1912: Våra frukter och bär ; SPF:s årsskrift 1913 (Ananaspäron), 1915 ; G. Lind: Svensk frukt, Stockholm 1920 - 1925 ; B. Billbäck: Frukt och bär, vägledning i fruktodling, Stockholm 1941:
Nina H
Göteborgs Diamant - vilken pärla! Vårt är 14 år gammalt, vissa år har vi fått enormt mycket frukt. Tyvärr är det angripet av päronrost och i år blir det mycket lite, och väldigt angripna frukter. Vi har även lyckats få två kronor.... Klantigt!
Nu är det ca 4 meter, men vi vi vill inte ha det för högt så vi har hållit det nere.
Päronen blir ena riktiga bamsingar, tyvärr med dålig hållbarhet om man inte har jordkällare. Smakar fantastiskt gott till ostbrickan, så bjud in till en riktig ost-fest i skördetid.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon