Full version: Torka Squash?
orkidé
Hej är det någon som kan hjälpa mej och berätta hur jag ska torka Squash???
Jag har fått tre stora squash, en har jag gjort Torilla till lunch på. Men jag har läst att man kan lufttorka dem Jag har beställt boken på Bibliopteket i dag men jag lär ju inte få den förrän i nästa vecka om de har den hemma.
Jag fick Squashen i går och har inte plats för den varken i kyl eller frys.
M.V.H. Lillemor
Mollis
Jag har aldrig provat men skulle kunna att tänka mig att det går att skiva den tunt och sen torka i antingen svamptork, varmluftsugn med luckan lite öppen på låg låg värme (50 grader kanske?) eller på värmegolv.
LottaK
Oj, så fantastisk!
När squashen är klar blir det ju alltid så mycket samtidigt
och det känns som att man vill äta nåt annat också.
Jag tar också gärna receptet om det går bra!?
Tack på förhand.
/Lotta
orkidé
Tack för tipset med varmluftsugn, det ska jag göra.
I gårkväll skivade jag en ½Squash tunnt och la i en stor korg med tunt lakan på botten och så¨la jag tunt lakan över och satte på vår inglasade balkong som är het på eftermiddagen, får se hur det avlöper.
Mollis
Spännande! Du kan väl berätta hur det går med dina olika försök, lycka till!

orkidé
Hej nu har jag hämtat boken "torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter".
Men det stod då inte mycket om Squash, bara på två ställen och det var bara några rader sidan 56 står det "Squash behöver inte skalas. Skäres i bitar eller rivs grovt. Förvälles ej."
Sidan 66 visar en tabell på olika grönsaker, "squash i bitar, stavar maximal temperatur 50 grader torkas i 5 - 6 timmar.
Men boken har så många andra fina recept så jag ska försöka få tag i den boken.
katah
vem har skrivit boken?
KURT
CITAT (katah @ 20-08-2008, 10:42) *
vem har skrivit boken?


Det borde vara Sigri Sahlin, det är nog den bästa boken på Svenska om torkning av mat. Men den finns inte i nytryck, utan det är bibliotek eller möjligtvis antikvariat som gäller. Den viktiga informationen när det gäller squash var att den inte skall förvällas, det bör man annars göra med många grönsaker som skall torkas (t ex potatis).
Tanjatall
Men blir det gott att laga torkad squash?
Är det inte bättre att konservera den i stället?
Squash håller sig i rumstemperatur ett tag också.
Annars är det jätte gott att grädda plättar med riven squash i.
KURT
CITAT (Tanjatall @ 20-08-2008, 12:36) *
Men blir det gott att laga torkad squash?
Är det inte bättre att konservera den i stället?
Squash håller sig i rumstemperatur ett tag också.
Annars är det jätte gott att grädda plättar med riven squash i.



Konistensen kan ibland bli lite lidande när man torkar och sedan blötlägger, men smakmässigt koncentreras ju alla smaker. Svamp blir t ex oftast betydligt godare om man torkar den (undantag kantareller).
Hans i Värmland
Jag har torkat squash tidigare i mitt liv men det är inte vitsigt.
Den torkades i rivet tillstånd i en svamptork och det som blev kvar i torkat tillstånd var inte mycket värt mödan.
Har du mycket SOMMARSQUASH kan du koka den i bitar ihop med lök och sedan frysa och använda i grytor.
Har du vintersquash kan du spara den på en hylla till i februari och använda den färsk när det passar.
Steka och woka i bitar med andra grönsaker är gott.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon