För 4-5 personer

400-500 gram fisk, man kan blanda och ta vad som helst utom plattfisk
(ev. lite räkor)
(ev. lite musslor, men om du tar färska måste dom förkokas)
2 gula hackade lökar
1 liten fänkål
1 morot
2 potatisar
1 burk hela tomater med spad
1-2 vitlöksklyftor
1,2 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
salt, peppar
( saffran om man gillar det)
1-2 dl vitt vin eller några skvättar vinäger (gärna vit balsam-)

Skär fänkålen och moroten i bitar, finhacka löken, skär potatisen i små tärningar,
finhacka vitlöken. Fräs allt i olja, häll i burktomaterna och vattnet+buljongtärningarna.
Låt koka i ca 20 minuter, krydda med salt, timjan, peppar och ev saffran efter en stund,
häll också i vinet eller vinägern att koka med. Lägg i fisken att koka med i ca 5 min om den
är färsk (5-10 om den är fryst) och lägg till sist ev i räkor och musslor att bli varma. Smaka
av och krydda ev med mera vitlök och de andra kryddorna (det ska smaka mustigt). Servera med bröd och gärna Aioli (se nedan).

Aioli:

ca 2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 1/2 dl olja (raps- eller oliv passar bra)
1/3 tsk salt

Pressa vitlöken, blanda i äggulorna. Nu ska oljan tillsättas droppvis under
frenetiskt vispande (alternativt kör man i mixer om man är lat). Tillsätt saltet.
Det ska bli en ganska fast sås som kan klickas i soppan.

Gott och nyttigt!