|
Chamomille
03-09-2008, 16:37
Jag har ett recept på potatissherry. Nu är frågan, är det något speciellt med potatis? Stärkelse eller nåt, eller tror ni att jag kan byta ut potatisen mot t.ex äpple som vi tonvis av?
Sussie F-Flower
03-09-2008, 20:50
Men , va spännande!!! Det skulle jag också vilja prova! Tror att det skulle kunna ligga något i det du säger ang stärkelsen. Äpplena är ju söta iofs. men skulle tro att man får ta lite till socker till dessa. Skulle du vilja vara så vänlig att lägga ut receptet här?  Please... Jag har inte gjort sherry på närmare 20 år, så det skulle vara kul att prova igen. Jag har också hur mycket äpplen som helst....  men ingen potatis... Mvh.
Chamomille
03-09-2008, 21:54
Jamen visst ska du få receptet. Kunde ju ha lagt ut förut såklart Det är ett gammalt recept som jag fick av mormor för länge sen. Jag har aldrig gjort det själv, men däremot smakat Potatissherry 5 l vatten 1/2 kg potatis skuret i tärningar 1 kg farinsocker 1 1/2 kg strösocker 50 g jäst 1 msk hjorthornsalt rivet skal av 2 citroner saften av 3 apelsiner Potatisen fryses över natten. Häll alla ingredienser i hinken utom vattnet. Värm vattnet till 37 grader. Häll över vattnet och rör till allt löst sig. Lägg folie över hinken och låt den stå varmt vid ett element i 14 dagar. Tappa över det fina i ny hink och låt stå i 14 dagar till. Klart! Japp, då kanske man ska prova med äpplen istället, kanske lite mer än ett halv-kilo? Det skadar ju aldrig att exprementera lite
Sussie F-Flower
03-09-2008, 22:05
Va kul att receptet är efter mormor. Hur smakade det tyckte du? Var det gott? Ja, just det ja... "låt hinken stå varmt vid ett element..." Vad gör man om man inte har några varma element så här på hösten...? Undra om det går bra ändå,  annars måste jag nog börja att elda i kaminen... Tack för att du delade med dig av receptet!!!
Chamomille
03-09-2008, 22:53
Tjaa, det där med element... Vi har inte ens några element  Och tända kaminen... Nää, då dör vi här  Det spelar nog ingen roll, bara det står så varmt som möjligt. Jag ställer mitt på kontoret i vanlig rumstemperatur. Jag vill minnas att det smakade gott. Inge fel alls, fast nu var det ju säkert 20 år sen jag smakade. Såå, nu ska det testas att "baka". Jag tror jag provar med nåt kg äpplen. Man kan ju förstås göra en på potatis också
Sussie F-Flower
03-09-2008, 22:55
CITAT (Chamomille @ 03-09-2008, 23:53)  Tjaa, det där med element... Vi har inte ens några element  Och tända kaminen... Nää, då dör vi här  Det spelar nog ingen roll, bara det står så varmt som möjligt. Jag ställer mitt på kontoret i vanlig rumstemperatur. Jag vill minnas att det smakade gott. Inge fel alls, fast nu var det ju säkert 20 år sen jag smakade. Såå, nu ska det testas att "baka". Jag tror jag provar med nåt kg äpplen. Man kan ju förstås göra en på potatis också  Haha, testa att blanda kanske...?
Chamomille
03-09-2008, 23:00
Ja varför inte. Satt just och tänkte på andra frukter och bär också... Plommon? Jordgubbar? Man kanske kan göra en stor fruktsallad och hälla i hinken?
Eva i Skåne
08-09-2008, 14:36
Det ser ut att kunna vara det recept som vi gjorde sherry efter i mitten av 70-talet. Hur den smakade har jag inget minne av, men den tog slut Efteråt var det någon som påstod att det var olagligt i och med att det var potatis i. Jag har ingen aning och det känns i så fall inte särskilt brottsligt, men någon av er tycker kanske att det är intressant.
Chamomille
08-09-2008, 14:45
CITAT (Eva i Skåne @ 08-09-2008, 15:36)  Det ser ut att kunna vara det recept som vi gjorde sherry efter i mitten av 70-talet. Hur den smakade har jag inget minne av, men den tog slut Efteråt var det någon som påstod att det var olagligt i och med att det var potatis i. Jag har ingen aning och det känns i så fall inte särskilt brottsligt, men någon av er tycker kanske att det är intressant. Ooops, olagligt? Då måste anledningen vara att det bli starkt då? Eller? Jaså, den tog slut  Märkligt... Hur tyckte du den smakade? Jag har gjort en sats nu fast med äpplen istället (jag skar äpplen i småbitar, det blev ungefär 900 gram). Det ska bli spännande å se om det fungerar
Tror inte det har någon betydelse att det är potatis i.
Utdrag ur alkohollagen: kap 1 5§ Med vin förstås en alkoholdryck som är framställd genom jäsning av druvor eller druvmust eller av bär, frukt eller andra växtdelar samt andra alkoholdrycker som innehåller högst 22 volymprocent alkohol och som inte är spritdryck, starköl eller öl.
kap 2 2 § Vin, starköl eller öl får inte tillverkas utan tillstånd om det inte gäller tillverkning i hemmet för eget behov.
Däremot är det ju inte tillåtet att bränna själv. Vare sig med potatis eller annat.
Chamomille
08-09-2008, 15:27
Aha, men då är det nog inga problem. Kan inte tänka mig att det blir såå starkt. Eller
ingrids
08-09-2008, 16:29
Jäst dör innan 22%, enda chansen att bli olaglig med vin eller sherry är att destillera den.
Sussie F-Flower
08-09-2008, 16:33
CITAT (Chamomille @ 08-09-2008, 16:27)  Aha, men då är det nog inga problem. Kan inte tänka mig att det blir såå starkt. Eller  Man borde kunna tänka så här: Om man gör sitt eget vin/sherry, t.ex. tre ggr varje år. Varje sats blir 10 liter 12%:igt vin. Helt lagligt. Ok? Men om man bara gör vin/sherry en gång per år, (10liter) så borde det ju inte göra något om det så skulle bli 24% starkt. Det blir ju ändå mindre än om man gör många ggr av det vanliga.... Är ni med på hur jag "tänker"?
1: Det har ju inget med vin eller sherry att göra - mäsk eller bult är ju bättre namn. 2: Äpplen innehåller betydligt mindre med socker än frusen potatis, det blir nog lägre alkoholhalt. Jag kan rekommendera http://www.bryggforum.nu/
Chamomille
08-09-2008, 17:14
CITAT (ingrids @ 08-09-2008, 17:29)  Jäst dör innan 22%, enda chansen att bli olaglig med vin eller sherry är att destillera den. Ja, det har du rätt i  CITAT (Sussie F-Flower @ 08-09-2008, 17:33)  Man borde kunna tänka så här: Om man gör sitt eget vin/sherry, t.ex. tre ggr varje år. Varje sats blir 10 liter 12%:igt vin. Helt lagligt. Ok? Men om man bara gör vin/sherry en gång per år, (10liter) så borde det ju inte göra något om det så skulle bli 24% starkt. Det blir ju ändå mindre än om man gör många ggr av det vanliga.... Är ni med på hur jag "tänker"?  Jadå  CITAT (KURT @ 08-09-2008, 17:54)  1: Det har ju inget med vin eller sherry att göra - mäsk eller bult är ju bättre namn. 2: Äpplen innehåller betydligt mindre med socker än frusen potatis, det blir nog lägre alkoholhalt. Jag kan rekommendera http://www.bryggforum.nu/Ja just det. Tänkte inte på det - att potatisen blir söt när den fryser. Ja, då blir det kanske lite lägre alkoholhalt.
Aqvakul
08-09-2008, 17:25
Med risk för att framstå som en riktig glädjeförstörare: Tror ni inte de har godare grejer på Bolaget?
Chamomille
08-09-2008, 18:01
CITAT (Aqvakul @ 08-09-2008, 18:25)  Med risk för att framstå som en riktig glädjeförstörare: Tror ni inte de har godare grejer på Bolaget?  Näe, det tror jag inte  . Dessutom är det roligt att göra eget av egen frukt och egna bär.
Om man absolut skall tillsätta socker, så är det bättre att välja något som har bättre förutsättningar att ge god smak än potatis. T ex maskrosblommor eller fläderblommor.
Chamomille
08-09-2008, 18:31
CITAT (KURT @ 08-09-2008, 19:25)  Om man absolut skall tillsätta socker, så är det bättre att välja något som har bättre förutsättningar att ge god smak än potatis. T ex maskrosblommor eller fläderblommor. Ja, maskrosvin är gott. Det gjorde jag förra året. I år fanns inga maskrosor (???).
Lena i Torslanda
08-09-2008, 19:46
Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört"
Aqvakul
08-09-2008, 19:55
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" låter avgjort godare än att bara använda potatis
Chamomille
08-09-2008, 20:02
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" Aha, det lät ju spännande. Recept?
Åsa, mälardalen zon 2
09-09-2008, 12:46
Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v.
Chamomille
09-09-2008, 14:36
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-09-2008, 13:46)  Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v. Nää, den smakar absolut inte potatis  Inte sist jag drack den i alla fall. Den smakade torr sherry helt enkelt Recept på röbetssherry?
Åsa, mälardalen zon 2
10-09-2008, 07:38
Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.
Sherry av rödbetor
10 stora rödbetor 1/2 kg russin 4 l vatten 50 gr jäst 1 ½ kg socker 1 skiva grovbröd Skrubba rödbetorna. Koka dem i 4 tim. Kasta rödbetorna och sila spadet. Mät upp och späd till 4 l igen. Koka det med sockret. Häll över i en spann med russinen i. Låt svalna till 35 gr. Bred jästen på grovbrödet och lägg ovanpå, med jästen neråt. Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor.
Chamomille
10-09-2008, 08:47
Tack för att du delade med dig Åsa Det måste bli en härlig färg på slutprodukten?
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 10-09-2008, 08:38)  Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.
Sherry av rödbetor ...... Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor. CITAT (Chamomille @ 03-09-2008, 22:54)  Potatissherry ........... Lägg folie över hinken och låt den stå varmt vid ett element i 14 dagar. Tappa över det fina i ny hink och låt stå i 14 dagar till. Klart! Japp, då kanske man ska prova med äpplen istället, kanske lite mer än ett halv-kilo? Det skadar ju aldrig att exprementera lite  roliga recept, ska absolut testa! Håller just nu på med nyponsherry som jag hittade här på Odla, men där ska det stå i 6 månader, medan dessa bara ska stå ca 1 månad, varför är det så olika? mvh Maria ps tog bort lite i citaten, tyckte det var onödigt att ta med hela texten
Åsa, mälardalen zon 2
25-10-2008, 13:28
I nyponsherryn är det inget tillsatt jäst utan det är en naturlig jästprocess som ska ta fart så det tar längre tid för den att jäsa.
 hah, såklart
anettejson
29-10-2009, 11:52
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 19:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" det lät gott.... kan man få receptet kanske? skulle gärna prova....
Bengalow
29-10-2009, 13:36
Jästsvamparna dör redan vid 15% alkoholhalt, så det är omöjligt att jäsa starkare än detta. Det finns bara ett tillförligtligt sätt att kontrollera alkoholen och det är genom destillation, vilket som sagt är olagligt. Sherrytillverkarna avbryter jäsningen genom att tillsätta ca 70 %-ig vinsprit, som dödar jästsvampen, och får då en ganska söt produkt, eftersom den innehåller en hel del socker, som inte förbrukats vid jäsningen. Om Lena i Torslanda fått fram 22 %ig sherry, så är det ett mätfel. Tag din sherry och häll i mätpipetten - läs av - sedan tillsätter du lite extra sockervatten i hemkoket, och då skall du se att "alkoholhalten" går upp. Pipettmätning förutsätter att det INTE finns socker kvar i vätskan, ungefär som mätning av batterisyran på bilar. Det har med densiteten att göra, sockervatten är "tjockare" än vatten+alkohol, och visar därför fel värde. Vi kom hem i tisdags från en resa till Portugal, Duorodalen, och efter besök hos 6-7 vintillverkare, så har jag fått klara besked därom. Glädjedödare? Jag??
Jag fick ett recept som påminner om det av svärmor för många år sedan - fast det var tydligen en finsk specialite som dracks till påsk, har för mig att et kallades sima? Citroner, farinsocker, jäst vatten och kanske nåot annat.... Blev ganska gott har jag för mig, har inte gjort det på länge, men det kanske hade varit värt att leta upp receptet och göra en sats  Edit. googlade recept och enl dem innehåller sima inte alkohol - men svärmors innehöll definitivt alkohol, så det finns kanske olika traditioner
Eva i Höga
29-10-2009, 13:53
Lena i Torslanda, vi vill ha ditt recept!
160kvm stort hus
30-10-2009, 11:57
Ja lena, det låter jättegott!!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|