Full version: Vedaska
Berit
Undrar om det är någon som vet om det är bra med vedaska på svartvinbärsbuskar?
Min trädgårdsmästare har lagt på det nu.
KURT
Vedaska innehåller gott om kalium, som är bra för fruktsättning för bärbuskar och fruktträd. Så någon/några ggr 7år kan man ha på vedaska.
Eva St
Gäller det alla frukt och bärbuskar eller finns det några som inte gillar vedaska.
Eva St
Ingrid på Västkusten
Det mesta Du räknar upp gillar vedaska fast jag applicerar mer på våren blandat med benmjöl, hönsgödsel, och kompost/komposterad kodynga.

Turboblandning!


Hälsar Ingrid
KURT
Eftersom vedaska innehåller kabonat så blir jorden mera basisk (högre ph värde). Så växter som vill ha mera sur jord kanske man skall vara försiktigare med att ha aska på. B l a jordgubbar har jag för mig?
LindaA
Kan man lägga ut vedaska så här sent på hösten? Har massa aska från öppna spisen, men vet inte om jag vågar ha ut det i trädgården nu?
sanna
Vill inte oroa, men jag kan bara inte låta bli att förmedla några varningens ord...
Det har nu gått ett bra tag sedan Tjernobylolyckan, men fortfarande har endast 1/4 av den ursprungliga mängden strålning försvunnit. Vad som inte uppmärksammats så mycket är att träden och därigenom veden innehåller cesium som koncentreras när man eldar veden. Därfär bör man tänka på följande DET VILL SÄGA: om man bor på ställen där det radioaktiva nedfallet var stort!

* Lägg inte aska på potatisland, köksväxter eller bärbuskar.

*Om du lägger askan på hög bör avståndet till huset vara minst 2 meter och minst 4 meter om det sker flera år i följd.

*Lägg inte askan på rabatten runt huset flera år i följd.

Obs. Återigen, detta gäller som sagt för de områden där nedfallet var högst och naturligtvis känner de värst drabbade redan till detta, annars finns SSI:s riktlinjer för cesium på deras hemsida. Jag bor själv i Stockholm, det föll inte så mycket här, men jag lägger ändå inte vedaska på grödor som ska ätas...det finns andra kaliumkällor, eller vad det nu man är ute efter.

Överdrivet kanske...och visst, man kan bli påkörd när man går över gatan, eller bli kvävd av alla avgaser i innerstaden, eller störta när man flyger till Kanarieöarna, eller...men jag tänker ändå minimera de risker JAG personligen har lite inflytande över...

Sanna
Ingrid på Västkusten
Vi har tryckt skorstenen nu så ÄNTLIGEN efter två års abstinens får vi elda igen :-))))
och äntligen får jag tag i min älskade vedaska som är så bra till gödning och specialblandningar!
Turboblandning och en bra start 2004 here I come!!!

Skartt ifårn Ingrid
sanna
Ja, du hade tur du, Ingrid...västkusten klarade sig lyckligt nog...lika tursam och glad var inte min moster, boende i Gävleområdet... sad.gif

Även hon är en hängiven odlare, dessutom bär- och svampplockerska av stora mått. Men nu talar vi dåtid...Hon VAR. Alla hennes älskade intressen fick ett tvärt slut den 26 april 1986...
Ingrid på Västkusten
Ja Du Sanna - > 1986 bodde jag i Luleå så jag vet vad Du menar....

Hälsar ingrid
sanna
Vår stackars, stackars, stackars planet... sad.gif
Det är ju den enda vi har. Tyvärr är ju heller inte cesium 137 den enda "present" vi fick då och fortfarande får från luften och från vår omvärld...

Man frågar sig bara: - När allt är radioaktivt och nedsurat och förgiftat, vart tar jordinnevånarna vägen då? Visst görs vissa insatser för bättre miljö, men inte alls i den snabba och breda omfattning som krävs för att vi ska kunna klara vårt kära Tellus! Och heller inte på de ställen där de mest allvarliga nedsmutsningarna sker!

Och vad spelar det egentligen för roll att man tänker ekologiskt i det lilla...?
Även om alla vi i lilla Sverige gjorde det skulle det ändå inte spela någon roll i det totala...

Nej, nu blev jag deppad!
Och sur. Fast surare än marken Ruhr blir jag aldrig!

Huga. Ut och kalka, eller?

Sanna
unsure.gif
Ingrid på Västkusten
Näääe Sanna :-))

Vi spelar ROLL, det gör vi!

Det vi gör det gör vi för oss själva! Mina odlade ätliga ting gagnar mig :-) och min lilla kompost, lövhög, odlingsbädd är ett litet tomt hål i kassan på de som gärna kontrollerar vår mat och vår miljö. Mitt sätt att protestera, och den protesten är jag NÖJD med!

Hälsar Ingrid
vickeva
CITAT (Berit @ 09-09-2003, 10:30)
Min trädgårdsmästare har lagt på det nu.

Jag förstår inte att alla skriver om askan, jag är mer intresserad av trädgårdsmästaren, snacka om lyx!!!!! Har du bild på honom?tongue.gif
Lena N
CITAT (sanna @ 04-11-2003, 10:55)
Och vad spelar det egentligen för roll att man tänker ekologiskt i det lilla...?
Även om alla vi i lilla Sverige gjorde det skulle det ändå inte spela någon roll i det totala...

Glöm inte att det finns människor som kämpar för miljön i alla västerländska länder, och i en hel del av övriga världen också! biggrin.gif
Vad så många människor gör måste spela en roll, wub.gif
Eva i Västerås
Nog har det betydelse vad vi gör i det lilla.
ALL positiv påverkan är viktig.
Kan vi påverka våra barns inställning, så kan de påverka andra.

Sen , det där med Tjernobyl.
Min mammas kompis i Laisvall (3 mil från Arjeplog) skickade in en påse murklor för test, då på våren 1986. Hon fick till svar att cesiumhalten var farligt hög, och hon inte skulle äta den svampen.
Då skrev hon till svar, att svampen var hennes sista påse av 1985(!) års murklor. Den var plockad året före Tjernobyl...
Troligen avfall från de sovjetiska kärnvapenproven på Kolahalvön på 50- och 60-talen. Det kom konstig, missfärgad snö vissa år på 60-talet, när vinden låg på från nordost.
Jennyn
Mina hallonbuskar verkade inte gilla att gödslas med aska. Och jag som trodde att de skulle bli glada över att få lite kalium. Kanske blev det för alkaliskt med aska. Nästa år får jag nog försöka neutralisera det hela med naturell torvmull. Nu är hallonbuskarna i och för sig en av de relativt få odlingar som inte alls vill sig för mig. Det kan vara den tuffa Mälardalsleran som är boven också.

Jennyn gillar hallon
Ewa L
Mina blev jätteglada och växte sig till 2,5 m. Plockade hallon så sent som några dagar in i Oktober!! Vet ej om det var askan iofs, men gav dem även en giva nu i höst.
Håller med dig, hallon är gott!!
Bettson
Hallon är känsliga för ph-förändringar. Vet av egen erfarenhet.
Aska är bra gödsel men vad det har för ph-effekt beror nog på vilket träslag man har bränt. Är de löv-bränsle eller ved av barrträd.
På bricketter finns angivet vad det är för träslag.

Angående ev ceciumhalt så kanske man bör veta varifrån bricketterna kommer. En del av de bricketter som säljs här i Sverige kommer från Estland. Fast borde inte pannan vara självlysande i så fall?
Tanken känns lite ruggig.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon