Full version: Björnbärssylt
Chamomille
Sitter här med 3 liter Björnbärssylt som är som saft i konsistensen. Jag har ingen pektin hemma och undrar då - kan jag använda potatismjöl? Jag hittar inte någonstanns på nätet att man kan det till sylt, bara till saftsåser och krämer. Kan man använda potatismjöl? Om inte, varför? g.gif
netaave
CITAT (Chamomille @ 14-09-2008, 20:27) *
Sitter här med 3 liter Björnbärssylt som är som saft i konsistensen. Jag har ingen pektin hemma och undrar då - kan jag använda potatismjöl? Jag hittar inte någonstanns på nätet att man kan det till sylt, bara till saftsåser och krämer. Kan man använda potatismjöl? Om inte, varför? g.gif


Använder du potatismjöl blir det kräm, vilket iofs är gott.
Jag gör alltid min björnbärssylt med syltsocker för den är nästan omöjlig att få i syltkonsistens annars.
Chamomille
CITAT (netaave @ 14-09-2008, 21:23) *
Använder du potatismjöl blir det kräm, vilket iofs är gott.
Jag gör alltid min björnbärssylt med syltsocker för den är nästan omöjlig att få i syltkonsistens annars.

Jo, syltsocker skulle man ju ha använt. Jag hade ingen. Men potatismjöl... Krämkonsistens kanske är bättre än saft? Frågan är ju ifall det inte är bra eftersom det inte föreslås att man ska använda det i sylt... confused.gif Jag ska köpa pektin i morrn och koka om en stund. smile.gif
Ingrid Zon3
Fick ett tips av en kompis på telefon att det ska finnas något som heter melatin som tydligen funkar för att göra sylt utan kokning. Det kanske kunde vara nåt? Vet dock inte alls vad det innehåller, gissar på gelatin med tanke på namnet.
Chamomille
Aha. Undras ifall jag kan ha i det istället för pektin? Sylten är ju kokt och avsvalnad nu. Jag läste i en kokbok att man kan tillsätta pektin i efterhand och koka om sylten ifall den är lös. Ska kolla i morrn på melatin också smile.gif Tack för tipset!
KURT
Jag tror att melatin innehåller karragenan (E407), johannesbrödkärnmjöl (E410) samt konserveringsmedel. Det ena förtjockningsmedlet är altså agar från tång, och det andra från fröna till johannebrödträdet.
*Stintan*
Kolla bara så du köper rätt så det inte blir gelé istället. Men det går utmärkt att koka om och tillsätta pektin som finns i Certo Fruktpektin. På den påsen står hur du ska förfara om din sylt blivit för lös.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon