|
netaave
14-09-2008, 20:25
Mjöd ger ca 5 liter
2 citroner 8 dl (700 gr) farinsocker 1/2 dl torkad humle 5 l vatten 10 gr jäst 1 tsk socker och 8 russin/flaska
citron och isbitar till servering
Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar. Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål. Koka upp vattnet och häll det över, rör om. Låt svalna. Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska. Korka lätt med ex en bomullstuss. Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar. Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.
OBS INGEN LÅNG HÅLLBARHET
Hans i Värmland
16-09-2008, 16:53
Det där liknar mer citronsaft. Mjöd är honung och vatten. Inget annat. Det finns mjöd att köpa på systemet om man vill pröva smaken,(Gott)
CITAT (Hans i Värmland @ 16-09-2008, 17:53)  Det där liknar mer citronsaft. Mjöd är honung och vatten. Inget annat. Det finns mjöd att köpa på systemet om man vill pröva smaken,(Gott) Mja, det är väl kanske att vara väl renlärig, många blandar äpple i sin mjöd med gott resultat. Några fina mjödrecept finns här: http://bryggargillet.wikidot.com/recept:mjoedhttp://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.htmlHåller annars med om att systemets mjöd är god (men jag gillar allt som Visbybryggerier producerar!).
CITAT (Hans i Värmland @ 16-09-2008, 17:53)  Mjöd är honung och vatten. Inget annat. ... honungsvatten..? Varför vill man köpa det på systemet?
kan inte släppa detta... Mjöd enligt wikipediaSå Mjöd består alltså enbart av vatten och honung, (fast med tillsatser av äpple, lingon, humle, malt m.m)? Mamma gjorde alltid Sima när jag var liten som vi ungar fick dricka, kanske inte konstigt att man är som man är..? Tänk att det kan finnas lika många olika varianter av mjöd som det kan finnas av andra drycker...
Hans i Värmland
21-09-2008, 08:12
Mjöd är en gammal rusdryck från vikingatiden som var tillgänglig för de flesta. Består av honung och vatten som får jäsa i solen eller möjligen (hos vikingarna nära brasan). Man kunde också spara en skvätt att göra den nya brygden på. Mjöd görs idag i stora mängder i Etiopien och dricks där av kreti och pleti. Man skall inte dricka för mycket av varan eftersom det påverkar balanssinnet.(Egen erfarenhet) Alkoholhalten ligger ofta på 6-8 %
*Stintan*
21-09-2008, 13:18
CITAT (Grå @ 19-09-2008, 18:55)  ... honungsvatten..? Varför vill man köpa det på systemet?
*Stintan*
21-09-2008, 13:34
Sima hade jag aldrig hört talas om trots att jag är som jag är så jag var ju tvungen att googla lite och fann detta: SIMA 4 l vatten 1/8 tsk jäst 250 g socker 1 citron (skal + saft) socker (1 tsk/flaska) 250 g farinsocker russin (ca 5 st/flaska) Koka upp vatten och sockret. Blanda det kokta sockervattnet med citronskalen (ta bort det vita). När blandningen svalnat en aning, häll i citronsaften (sila bort kärnorna). När allt ca 37º C, blanda i 1/8 tsk jäst, rör om. Låt stå i rumstemperatur över natten.I varje flaska läggs några russin och 1 tsk socker, häll den silade blandingen i flaskor.Ställ i kylskåpet. När rusinen kommit upp till ytan, efter ca 4-5 dagar, kan du njuta avdenna porlande uppfriskande dryck! Billig och bra dryck att servera barnen på sommaren Är det samma dryck du menar Grå? Undrar också om inte vuxna kan dricka det? Beträffande Mjöd så finns det nog lika många varianter som det finns bryggare.
CITAT (*Stintan* @ 21-09-2008, 14:34)  Är det samma dryck du menar Grå? Undrar också om inte vuxna kan dricka det?
Beträffande Mjöd så finns det nog lika många varianter som det finns bryggare. Japp, det är det jag menar, men enligt Wikipediaskribenten så är sima och mjöd samma sak, så frågan är hur stor alkoholhalt det kan bli i siman med den sammansättningen? Inte för att jag kommer ihåg att det varken skulle ha smakat eller doftat alkohol om det, smakade mer som söt champis men jag har aldrig brytt mig om att göra det själv och mamma tröttnade på att göra det eftersom vi ungar drack upp det snabbare än hon hann blanda ingredienserna.
CITAT (netaave @ 14-09-2008, 21:25)  1/2 dl torkad humle En annan sak som jag undrar är om det är flikarna på humlekottarna som menas? Jag har hängt in humle på torkning för jag skulle ha det till te (Jo, faktiskt, inget annat;)), men visst skulle det vara trevligt att göra mjöd till jul som inte bara består av gammalt honungsvatten som stått för länge? (Teet som jag ska göra består förövrigt av torkad humle, citronmeliss och ljungblommor - receptet är plankat)
Gunilla T
21-09-2008, 17:03
Sima är det finska ordet för mjöd. I Finland gjordes alltid mjöd till 1 maj och receptet liknar det som Stintan presenterade - vi hade aldrig honung i mjöd.
CITAT (Gunilla T @ 21-09-2008, 18:03)  Sima är det finska ordet för mjöd. I Finland gjordes alltid mjöd till 1 maj och receptet liknar det som Stintan presenterade - vi hade aldrig honung i mjöd.  väcker barndomsminnen... Länk
Chamomille
22-09-2008, 09:27
CITAT (Grå @ 19-09-2008, 18:55)  ... honungsvatten..? Varför vill man köpa det på systemet? [attachment=24614:lmao.gif]
Gossen Ruda
22-09-2008, 10:03
För att byta samtalsämne lite, är det nån tänkt lite på honungen? Var fick vikingarna den ifrån? Höll man på med biodling eller fanns det vildbisamhällen man kunde plundra? Intressant ämne. En sak är dock helt klar, klimatet var mycket mildare då än nu så det här med global uppvärmning är inget nytt.
Skulle väl tro då att det var munkarna som mjödade runt, men att det låter ballare att säga att det var vikingar och de i sin tur drack det ur hornen på sina hjälmar som de inte hade.
Sima är gott iallafall och Moder Natur gör som hon vill, men det är inget skäl att inte vara rädd om henne.
Gunilla T
22-09-2008, 18:09
CITAT (Betty @ 22-09-2008, 10:22)   väcker barndomsminnen... LänkJa, visst gör det - på den tiden fanns ingen Coca cola, bara rödlemonad och sedan kom efterföljaren - grönlemonad! Och visst var det gott - svårt att vänta tills det var klart ....urrrrk!
ingrids
23-09-2008, 08:07
Om man ska gå efter Röde Orm, vilket ju är himla tveksamt, plundrade man vildbibon på vikingatiden i Sverige. Å andra sidan verkar det ju logiskt att försöka om man väl upptäckt att honung är gott ... Tambin kom om inte förr med munkarna, och det är jag mer säker på, så även om det fanns innan dess så blev det enklare att komma över ingredienserna. Sen är det väl så att om vikingar eller munkar haft socker att tillgå skulle de nog gjort mjöd på det också utan att blinka
netaave
23-09-2008, 18:12
CITAT (Grå @ 21-09-2008, 14:46)  En annan sak som jag undrar är om det är flikarna på humlekottarna som menas? Jag har hängt in humle på torkning för jag skulle ha det till te (Jo, faktiskt, inget annat;)), men visst skulle det vara trevligt att göra mjöd till jul som inte bara består av gammalt honungsvatten som stått för länge?
(Teet som jag ska göra består förövrigt av torkad humle, citronmeliss och ljungblommor - receptet är plankat) Har alltid köpt torkat först på apoteket o sen på kryddshopar så jag vet inte, men nog tycker jag det ser ut som hela torkade kottar. Mjöd är en humledryck från vikingatiden, ett slags öl alltså har aldrig innehållit honung enligt Odingsborg i Gamla uppsala, det säljs som dryck där o receptet kommer därifrån också. Däremot kan ju jag fundera över om citronen var med från början, skulle tro det var nån slags ört då som nu i moderna tider ersatts av citron.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|