kazagger
23-09-2008, 10:23
Hej!
Sökt lite här men inte hittat vad jag letat efter. Jag behöver beskära 2 gamla (snart 40 år) träd (äpple som bär frukt just nu och plommon som bar frukt i augusti) och som växer platt mot ett plank (söderläge) och inte blivit beskurna på ett antal år. Finns det något särskilt att tänka på eller är det bara att följa de generella råd som finns? En del grenar växer för mycket utåt och behöver kortas samt att träden är för höga och buskiga. Det gör inget om jag behöver räkna med en längre "återhämtningsperiod". De bär bra med frukt som de står idag men är i vägen och svårplockade pga sin volym.
Tacksam för alla råd och tips.
//Fredrik
De är alltså spaljerade mot planket? Bifoga gärna en bild på dem. De generella råden är undvika alltför omfattande beskärningar, det är bättre att sprida ut det under flera år. Annars kommer bara äppelträdet att svara med en massa vattenskott, så att man hamnar i en ond cirkel och bara tvingas fortsätta jaga nya skott varje år. Generellt sett är ju annars spaljerade träd betydligt mera hårt beskurna än friväxande träd, men man får inte beskära alltför mycket på en gång.
Å, skicka in bilder! Det är buskul med fruktträd som är tvådimensionella, eller har varit det, oavsett fristående eller mot plank eller hus.
Generellt precis som Kurt beskriver: Skär INTE mycket elelr grovt vid ett enda tillfälle. Det är inte bara så att du då får vänta på frukt, du får också en helt oregerlig, svagare och sämre grentillväxt efteråt.
Kolla hur länge träden vuxit ut obeskurna (du kan se detta från skottspetsarna och in). På något färre år än tillväxten varit kan du korta in, men har trädet vuxit ut under 10 år så får du räkna med att inhållningen för att bli lyckad görs på 5-7 tillfällen/år. Och för varje år kommer träden dessutom att växa, men om du lägger snitten rätt så får du också tillväxt där du vill ha den. Inte där trädet nödsakas att skjuta upp den.
För att gallra, reducera mm beskär man i JAS, dvs juli, augusti eller september. På våren beskär man om man vill påskynda tillväxten, och det är ju inte det du vill. Alla prunus skärs i JAS (inte senare på hösten) oavsett, med undantag att man kan skära i års- och fjolårsskott också på vårvintern.
Kolla så att du vet vad som är årsskott, fjolårsskott, årlig tillväxt mm innan du beskär. Det gäller för all trädbeskärning som man vill ska lyckas. Samma sak att man vet var man ska lägga snitten för att övervallning och eftertillväxt ska bli som planerat.
kazagger
23-09-2008, 21:06
Tackar!
Ska fixa bilder, det tar någon dag. Träden är ganska stora/grova och inte spaljerade (=inte "uppsnörda") mot planket...
//Fredrik
Jag förstår. Med "spaljé" och "spaljérade träd" tänker vi oss snören eller ställningar. Men de behövs ju bara i början. När träden sedan står för sig själva behövs det inte. Jag kallar dem ändå för "spaljérade" eller "tvådimensionella" eftersom man beskurit dem så. Men det missuppfattas ofta så jag får väl hitta på andra benämningar för uppvuxna spaljéträd.
Om man inte varit skicklig och mycket regelbunden med beskärning och styrning av ett träd som man vill ska växa platt (tvådimensionellt), så kommer trädet att rätta till sig och växa som det är skapat för, dvs med balanserad krona åt alla håll där det finns ljus. Med äpple och päron kan man under relativt få års beskärning ofta få tillbaka en ganska platt form igen, medan det är svårare med stenfrukterna som mår mycket sämre av många eller lite grövre snitt.
Jag har beskurit ett par äppelrader som fått växa fritt som runda kronor medan det egentligen passade bättre och i ett fall var planerat att vara höga och smala spaljéer. Hur snabbt man kan gå fram och om man kan det alls beror på många faktorer, men i ett fall rörde det sig om 25-åriga äppelträd som endast en gång beskurits för att få platt form. Vi kunde utan alltför grova snitt få den hyfsat platt på fyra beskärningstillfällen i JAS (med ett år utan beskärning för att träden skulle få vila från nya snitt). Men eftersom vi tog in mycket på sidorna fick träden behålla höjd (man kan inte ta in överallt utan att kraftigt försämre vitaliteten och livslängden). Hade det varit viktigt att få ned den i höjd hade vi fått gå mycket långsammare fram med sidorna.
Är det fråga om äldre träd eller träd med låg tillväxt eller vitalitet så är det inte säkert att det går att beskära tillbaka dem alls utan att man förkortar livslängden betydligt.
Ska bli kul att se dina bilder!
Det är som svårt med gamla träd att de protestera under hård beskärning , på grund att de har stora rötter så de skickar mycket rot grenar efter beskärning, men du kan sätta mål hur du vill att träden ska bli, sen gör lite beskärning varje år till du har din mål:
1 som vanligt ta bort döda vissna täta grenar och de som korsa andra.
2 korta grenar sidan och höjden lite, nästa år gör samma och så vidare år efter år.
kazagger
24-09-2008, 16:38
[attachment=24694:DSC00104.JPG][attachment=24695:DSC00105.JPG]
[attachment=24696:DSC00107.JPG][attachment=24697:DSC00108.JPG]
[attachment=24698:DSC00106.JPG]
Hej!
Lite svårt att få bra bilder (mobilkamera) men här kommer några!
//Fredrik
Ingrid Zon3
24-09-2008, 19:52
Fredrik, är du snäll och lägger radmatning mellan bilderna? (går inte att läsa texten nu, får skrolla så man blir yr

)
kazagger
24-09-2008, 21:19
Absolut!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.