Här kommer ett recept:
Glöggkokta päron 6 portioner
Ingredienser
6 päron, fasta
1 apelsin
5 dl glögg
1 dl socker
1 bit kanel
1 msk arrowrotmjöl eller potatismjöl
1 msk vatten
Tillagning
Skala päronen men låt skaften sitta kvar. Lägg päronen i en trång gryta. Borsta apelsinen väl. Skala av det yttersta på skalet och skär det i tunna strimlor. Pressa ur saften. Blanda skal, saft, glögg, socker och kanel och häll det över päronen. Koka upp och lägg på lock. Låt päronen sjuda tills de är nätt och jämnt mjuka, 30-45 min, vänd dem någon gång under tiden. Tag upp päronen och lägg dem i en skål. Rör ut mjöl och vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning och koka upp. Häll såsen över päronen och ställ dem kallt.
Nästa recept hittar du här:
http://recept.nu/1.3603/alexandra_zazzi/ef...paron_roquefortbläddra ner på sidan hittar du fler.
Nästa är sylt:
http://www.tasteline.com/recept/lingonsylt_med_paronEtt som är gott och jag gör och lägger i frysförpackning (använder då inte 1 krm natriumbensoat) och tar upp vid behov är detta:
Inlagda päron 8 portioner
Ingredienser
8 päron, hårda
½ liter vatten
2 dl socker
1 pkt saffran, 0,5 g
Tillagning
Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Koka vatten, socker och saffran i en kastrull ca 5 min. Lägg i päronen och sjud dem på mycket svag värme 25-40 min. Hur länge de ska koka beror på storlek, mognadsgrad och sort. Päronen ska bli helt mjuka, men får inte koka sönder.
Låt päronen svalna i lagen. De kan lagas ett par dagar i förväg. Om de ska konserveras måste 1 krm natriumbensoat per liter lag tillsättas.
Kan även bara skala päronen och dela dem i 4 delar lägga i vatten+socker och lite hel nejlika och koka tills päronen är mjuka.
Lagg halvorna i frysburkar + lag, låt kallna och sedan i frysen. Bara ta upp vid behov.
Lycka till.