4 äpplen
1dl socker
2dl mandel
25gr marg/smör
1 tsk malen kanel
Skala och kärna äpplena och skiva dem i klyftor
Mandeln hackas groft
Smält marg/smöret på stekjärnet på hög värme. Blanda ingredienserna och häll på dem på järnet och låt det brynas. Sänk värmen något och låt det fortsätta
bli ordentligt tillagat. Kolla med att sticka i äpplena om de är mjuka för då är det klart.
Serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
Mumsigt och snabbt!
Irene_L
07-10-2008, 12:06
Åhhh det låter jättegott. Det måste jag testa nån dag.
Tack för receptet! Det påminner om en efterrätt som min mamma gjorde när jag var liten. Vi kallade det för ugnsäpplen och åt det med vaniljsås. Hela, skalade och urkärnade äpplen placerades på en ugnsform.
I hålet där kärnorna hade varit lades antingen hackad mandel, socker och smör eller (om det kanske fanns över sedan jul eller fastlagsbullarna) mandelmassa. Var det kanel också? Sedan stektes det i ugnen.
Jag hade glömt av denna rätt men nu ska jag faktiskt ta och göra den - din eller mammas variant återstår att se...