Full version: Småkakor
Myosotis
Det är långt till jul, men Tobb ville ha recept på småkakor, jag lägger dem här i stället för i småpratsavdelningen. Kanske jag orkar skriva några till sen när julen närmar sig.

Tyska pepparkakor
(mjuka, tjockare och mycket godare än de svenska)

250 g honung
250 g socker
1 paket pepparkakskryddor*
65 g malda mandlar (kan uteslutas om man är allergisk)
65 g suckad
3 ägg
750 g mjöl
15 g pottaska
10 g hjorthornssalt

* bestående av
5g pomeransskal
3g citronskal
3g kanel
2g nejlikor
2g stjärnanis
2g ingefära
2g muskot
1g kardemumma


Värm honung och socker i en kastrull. Låt svalna. Blanda i mandel, suckad och ägg samt mjölet med kryddorna. Samtidigt med det sista mjölet ska pottaskan och hjorthornssaltet, utrörda i litet ljummet vatten eller rosvatten, blandas i. Degen ska nu vila 1 – 2 dagar.
Kan kavlas ut mycket tunt och är perfekt att ta ut med kakformar. (för säkerhets skull länkarna en gång till: Formina, Kakburken)

180° mitt i ugnen ca. 10 min.?
Om man vill kan man pensla på smält choklad på de svalnade kakorna och dekorera med halva mandlar.



Valnötskakor

250 g mjöl
150 g potatismjöl
1 ägg
1 ägggula
150 g socker
200 g smör
150 g malen valnöt
2½ tsk vaniljsocker

Blanda allt till en deg och låt vila i kylskåpet i minst 2 timmar. Kavla inte ut alltför tunt så kakorna inte går sönder sen.

200° högt upp i ugnen, ca. 10 min.

Om man vill kan man göra en kaffeglasyr: Lös upp lite pulverkaffe i en kopp med mjölk, rör i florsocker till önskad konsistens, pensla på kakorna och strö över lite kaffepulver.
Myosotis
Kanelstjärnor
(tycker jag personligen inte om för att jag varken gillar kanel eller sockerglasyr)

3 äggvitor
300 g florsocker
450 g malda mandlar
2 tsk kanel
1 tsk pressad citron

Vispa äggvitorna. Blanda först i florsockret och citronsaften, sen mandel och kanel. Kavla försiktigt ut småportioner på mald mandel, 5 mm tjockt. Ta ut stjärnor (eller traktorer wink.gif ).
160° mitt i ugnen 25 min.
Glasyr av varm mjölk, florsocker och citron eller rom.


Aretikakor
(uppkallade efter vår grekiska f.d. granne)

350 g mjöl
250 g smör
125 g florsocker
250 g mandelmassa, riven
1 ägg
1 äggula (spara äggvitan)
2½ tsk vaniljsocker
några droppar mandelarom
några droppar romarom
150 – 200 g orangeat
3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!)
½ tsk hjorthornssalt

Blanda alla ingredienser, forma degen till rullar med ca. 3 cm diameter och sätt dem i kylskåpet 1 tim. Pensla med äggvita och rulla i en blandning av mandelspån och lite socker. Skär i skivor, ca. 1 – 1½ cm tjocka. Jag skulle tro att det går att ta ut med kakmått också, det är rätt konsistens.

180° högt uppe i ugnen, 8 – 10 min
Myosotis
Nu är det dags för adventsbakandet. Igår förberedde jag pepparkaksdegen och passade då på att mäta upp kryddorna, för hur ska man kunna väga dem?

2½ tsk pomeransskal
2 tsk citronskal
1 tsk kanel
1 tsk stjärnanis
1 tsk ingefära
knappt 1 tsk nejlikor
¾ tsk muskot
½ tsk kardemumma

I morgon kommer vänner och grannar till den traditionella gemensamma småkaksbakdagen.
Myosotis
Dags för julkakorna igen, lyfter upp tråden.
zissi
Småkaksbakdagen smile.gif det var ett helt nytt ord för mig. Vad trevligt det låter och vad många härliga

recept du delat med dig av. thanks.gif

Just nu står Gillans saffransbullar och jäser så jag tror det får räcka med bak för idag. Har ju jobbat

på förmiddagen så det vill till att hushålla med krafterna.



Myosotis
Eva i Skåne, skulle du kunna tänka dig att skriva ner nötkringlereceptet eller är det hemligt? coolgleam.gif
Överbölingen
Småkakor i all ära. (Kallas "krus" i Jämtland)
Förutom min mammas moster Kristins kransar f 1860 eller något ditåt, hon gav min mor receptet. Och mamma i sin tur gav det till frugan. Äschtankehopp! ...så gillar jag inte småkruset.

Däremot älskar jag mjuka kakor. Enda 10-an är Ambrosia!!!
Eva i Skåne
Absolut Myo biggrin.gif

Nötkringlor ca 30st 200grader, ca 10min

1dl malda nötkärnor
2½dl mjöl
3/4 dl socker
1 äggula
125 g smör

Blanda ihopa till en deg, rulla tunna längder och forma till kringlor
När kakorna är bakade och svalnat lite vänd dom i strösocker




Mandelsnittar (japaner enl originalreceptet) ca 70st 150grader, 20-25min

350g mjöl
150g socker
100g skållad och hackad mandel
1 tsk vaniljsocker
1krm hjorhornsalt
300g smör
garnering: 1 äggvita,, 1 påse mandelflagor

Blanda ihopa till en del, rulla sex rullar i längd med en plåt (3 på varje plåt)
Platta till längderna lite, pensla med äggvita och strö över mandelflagor
Längderna behöver bakas till de får färg annars blir de lätt mjuka i mitten
När de svalnat lite skär i ca 3cm-bitar på snedden.



Julstjärnor, ca 150-200st 200grader, ca 5min

200g socker
450g mjöl
2 ägg
100g smör
1½ tsk bikarbonat och bakpulver tillsammans
Garnering: äggvita och färgad strössel (eller nötkross)


Blanda ihopa till en deg. Detta blir en tung stabbig deg som är svår att få ihopa (ev kan man minska en aning på mjölet, men inte mycket), men när den fått vila (ev över natten) är den smidig att kavla och lätt att ta ut kakor med stjärnform eller valfri form smile.gif. Kavla ut tunt (som till vanliga pepparkakor), flytta till plåt och pensla med äggvita, strö lite strössel mitt på varje kaka
Kakorna ska få lätt färg för att vara färdigbakade




Spröda chokladstjärnor, ca 150st 200grader, 6-7min

2½dl socker
6dl mjöl
200g smör
1 ägg
½dl kakao
½tsk vaniljsocker
garnering: äggvita, pärlsocker, hackad nötter/mandel

Blanda ihopa till en deg. Låt den stå svalt minst några timmar.
Kavla ut tunt, tag ut med stjärna eller annat mått, pensla med äggvita och strö över nöt/pärlsockerblandning



Mandelskorpor, ca 40st 200grader, 15min + torkning

120g socker
80g smör
225g mjöl
3tsk bakpulver
2 ägg
100g hackad oskållad mandel

Forma till tre längder på en plåt, pensla med äggvita
Bakas till längderna fått färg, Låt svalna lite, skär i skivor och bred ut på plåten. Låt torka på svag värme (50 grader några timmar)



Myosotis
w00t.gif Oj det var många recept på en gång! yaay.gif Tack! thanks.gif De där chokladstjärnorna låter också väldigt gott.
Myosotis
Havremandelkakor

250g havregryn
250g malda mandlar
250g smör
200g socker
2½ tsk vaniljsocker
2-3 ägg
knappt 1 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och rör ner havregrynen och mandlarna. Låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker, rör ner mjöl blandat med bakpulver och blanda till sist ner allt i havregrynsmassan.
Sätt med hjälp av 2 skedar små högar på bakplåten, ca. 75 stycken.
180° 15 minuter högst upp.

Man kan dekorera varje kaka med en hel skalad mandel om man vill. Går även att byta ut mandlar mot nötter och då lämpligen dekorera med en nöt (hel hasselnöt eller halv valnöt) eller att baka bara med havregryn för nötallergiker.
Eva i Skåne
Är det skalade mandlar i havremandelkakorna?
Myosotis
nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det blir kraftigare smak med skal.
Eva i Skåne
CITAT (Myosotis @ 17-12-2011, 17:07) *
nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det blir kraftigare smak med skal.

Och mindre jobb yes.gif Tack
Klint
CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 19:34) *
Aretikakor
(uppkallade efter vår grekiska f.d. granne)

350 g mjöl
250 g smör
125 g florsocker
250 g mandelmassa, riven
1 ägg
1 äggula (spara äggvitan)
2½ tsk vaniljsocker
några droppar mandelarom
några droppar romarom
150 – 200 g orangeat3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!)
½ tsk hjorthornssalt

Myosotis,nu har jag läst detta ord flera gånger kan inte komma på vad det är är det ett "läsfel"eller är det nåt ovanligt som inte jag kännrer till? confused.gif

EKLO
nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas?
Kryddan03
CITAT (EKLO @ 01-02-2012, 21:06) *
nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas?

Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal.
Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i.
Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga. biggrin.gif
EKLO
Ha! se där, alltid lär man sig något på detta forum, orangeat, vem hade trott att man skulle stoppa in det i sitt ordförråd? Kul!
Klint
Fast jag är inte övertygad,när jag fetmarkerade blev det på samma rad men såhär såg det ut från början kan ju stämma åndå med vad ni säjer jag har aldrig hört ordet och trodde det var en egen ingrediens



CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 19:34) *
350 g mjöl
250 g smör
125 g florsocker
250 g mandelmassa, riven
1 ägg
1 äggula (spara äggvitan)
2½ tsk vaniljsocker
några droppar mandelarom
några droppar romarom
150 – 200 g orangeat
3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!)
½ tsk hjorthornssalt

Blanda alla ingredienser, forma degen till rullar med ca. 3 cm diameter och sätt dem i kylskåpet 1 tim. Pensla med äggvita och rulla i en blandning av mandelspån och lite socker. Skär i skivor, ca. 1 – 1½ cm tjocka. Jag skulle tro att det går att ta ut med kakmått också, det är rätt konsistens.

180° högt uppe i ugnen, 8 – 10 min

Kryddan03
Jag gick tillbaka till Myosotis inlägg just för att jag såg att du citerat felaktigt...
Är det inte bättre att du frågar Myosotis via ett personligt meddelande då istället? unsure.gif
Myosotis
CITAT (Kryddan03 @ 01-02-2012, 22:06) *
Kanderade pomeransskal kallas för orangeat...

Just så. Jag har inte tänkt på det tidigare, det borde ju heta pomeransat eller nåt, trodde faktiskt det var apelsin eftersom det nu heter så och jag köper helt enkelt typ kanderat apelsinskal (liten genomskinlig plastask med hackade bitar).

Myosotis
CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 18:52) *

Har ju beställt på Formina tidigare och nu beställde jag några former till för de hade nya. Måste bara säga att de har väldigt bra kundservice, de råkade skicka fel form, höna1 istället för höna2 och eftersom jag redan har den jag fick bad jag att få byta. Rätt form kom med posten direkt, de bad om ursäkt och den felaktiga formen fick jag behålla. Ingen extra kostnad. tummenupp.gif

Så nu har jag äntligen fåret framifrån som jag så desperat har letat efter i flera år yahoo.gif och då kan man baka

Vaniljfår

300g mjöl
80g socker
175g smör
100g malda mandlar
2 äggulor
1 vaniljstång (skrapa ut fröna)

180° högst upp i ugnen kanske 8-10 minuter, de ska inte bli bruna.

Innan de har svalnat helt vänd dem försiktigt i vaniljsocker.





Myosotis
CITAT (Eva i Skåne @ 11-12-2011, 14:23) *
Nötkringlor

De blev lite för platta, jag borde nog ha tagit lite mer mjöl, men smaken är god! Jag får nog öva några år innan de blir lika bra som dina.
Myosotis
Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? whist.gif


Jag får ta en ny bild, för nu har de blivit fler...


Här har även de nya använts.



ninnisky
Har inte bakat pepparkakor på flera år !! Men nu känner jag mig verkligen inspirerad efter alla era fina biggrin.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Kryddan03 @ 01-02-2012, 22:06) *
Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal.
Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i.
Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga. biggrin.gif


Jag har aldrig sett det i Sverige, inte heller "Zitronat". Tidigare år åkte vi ofta en tur till Kiel i November och då handlade jag samtidigt. Men nu bakar jag inte längre........
Biggan_
CITAT (Myosotis @ 26-12-2012, 17:44) *
Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? whist.gif


Jag får ta en ny bild, för nu har de blivit fler...


Här har även de nya använts.

w00t.gif Du är ju helt makalös Myo! Synd att äta upp så rara kakor bara!
Myosotis
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 27-12-2012, 08:23) *
"Zitronat"

Är inte Zitronat = suckat?

CITAT (Biggan_ @ 27-12-2012, 13:02) *
Synd att äta upp så rara kakor bara!

Jag har gett bort dem så då slipper jag äta upp dem biggrin.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Myosotis @ 27-12-2012, 20:08) *
Är inte Zitronat = suckat?


Kanske det.......

Det är så länge sedan jag letade efter det och inte hittade nåt och nu bakar jag ju inte längre.

Minst 25 olika sorter småkakor blev det förut och nu inte nåt.

Elisabeth
Myosotis
Oj! 25 sorter! Så många blir det inte här.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon