|
Myosotis
15-10-2008, 18:52
Det är långt till jul, men Tobb ville ha recept på småkakor, jag lägger dem här i stället för i småpratsavdelningen. Kanske jag orkar skriva några till sen när julen närmar sig. Tyska pepparkakor(mjuka, tjockare och mycket godare än de svenska)250 g honung 250 g socker 1 paket pepparkakskryddor*65 g malda mandlar (kan uteslutas om man är allergisk)65 g suckad 3 ägg 750 g mjöl 15 g pottaska 10 g hjorthornssalt * bestående av 5g pomeransskal 3g citronskal 3g kanel 2g nejlikor 2g stjärnanis 2g ingefära 2g muskot 1g kardemumma
Värm honung och socker i en kastrull. Låt svalna. Blanda i mandel, suckad och ägg samt mjölet med kryddorna. Samtidigt med det sista mjölet ska pottaskan och hjorthornssaltet, utrörda i litet ljummet vatten eller rosvatten, blandas i. Degen ska nu vila 1 – 2 dagar. Kan kavlas ut mycket tunt och är perfekt att ta ut med kakformar. (för säkerhets skull länkarna en gång till: Formina, Kakburken) 180° mitt i ugnen ca. 10 min.? Om man vill kan man pensla på smält choklad på de svalnade kakorna och dekorera med halva mandlar. Valnötskakor250 g mjöl 150 g potatismjöl 1 ägg 1 ägggula 150 g socker 200 g smör 150 g malen valnöt 2½ tsk vaniljsocker Blanda allt till en deg och låt vila i kylskåpet i minst 2 timmar. Kavla inte ut alltför tunt så kakorna inte går sönder sen. 200° högt upp i ugnen, ca. 10 min. Om man vill kan man göra en kaffeglasyr: Lös upp lite pulverkaffe i en kopp med mjölk, rör i florsocker till önskad konsistens, pensla på kakorna och strö över lite kaffepulver.
Myosotis
15-10-2008, 19:34
Kanelstjärnor(tycker jag personligen inte om för att jag varken gillar kanel eller sockerglasyr)3 äggvitor 300 g florsocker 450 g malda mandlar 2 tsk kanel 1 tsk pressad citron Vispa äggvitorna. Blanda först i florsockret och citronsaften, sen mandel och kanel. Kavla försiktigt ut småportioner på mald mandel, 5 mm tjockt. Ta ut stjärnor (eller traktorer  ). 160° mitt i ugnen 25 min. Glasyr av varm mjölk, florsocker och citron eller rom. Aretikakor(uppkallade efter vår grekiska f.d. granne)350 g mjöl 250 g smör 125 g florsocker 250 g mandelmassa, riven 1 ägg 1 äggula (spara äggvitan) 2½ tsk vaniljsocker några droppar mandelarom några droppar romarom 150 – 200 g orangeat 3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!) ½ tsk hjorthornssalt Blanda alla ingredienser, forma degen till rullar med ca. 3 cm diameter och sätt dem i kylskåpet 1 tim. Pensla med äggvita och rulla i en blandning av mandelspån och lite socker. Skär i skivor, ca. 1 – 1½ cm tjocka. Jag skulle tro att det går att ta ut med kakmått också, det är rätt konsistens. 180° högt uppe i ugnen, 8 – 10 min
Myosotis
05-12-2008, 10:33
Nu är det dags för adventsbakandet. Igår förberedde jag pepparkaksdegen och passade då på att mäta upp kryddorna, för hur ska man kunna väga dem?
2½ tsk pomeransskal 2 tsk citronskal 1 tsk kanel 1 tsk stjärnanis 1 tsk ingefära knappt 1 tsk nejlikor ¾ tsk muskot ½ tsk kardemumma
I morgon kommer vänner och grannar till den traditionella gemensamma småkaksbakdagen.
Myosotis
30-11-2009, 09:56
Dags för julkakorna igen, lyfter upp tråden.
Småkaksbakdagen  det var ett helt nytt ord för mig. Vad trevligt det låter och vad många härliga recept du delat med dig av. Just nu står Gillans saffransbullar och jäser så jag tror det får räcka med bak för idag. Har ju jobbat på förmiddagen så det vill till att hushålla med krafterna.
Myosotis
09-12-2011, 12:02
Eva i Skåne, skulle du kunna tänka dig att skriva ner nötkringlereceptet eller är det hemligt?
Överbölingen
10-12-2011, 17:53
Småkakor i all ära. (Kallas "krus" i Jämtland) Förutom min mammas moster Kristins kransar f 1860 eller något ditåt, hon gav min mor receptet. Och mamma i sin tur gav det till frugan. Äschtankehopp! ...så gillar jag inte småkruset.
Däremot älskar jag mjuka kakor. Enda 10-an är Ambrosia!!!
Eva i Skåne
11-12-2011, 14:23
Absolut Myo Nötkringlor ca 30st 200grader, ca 10min 1dl malda nötkärnor 2½dl mjöl 3/4 dl socker 1 äggula 125 g smör Blanda ihopa till en deg, rulla tunna längder och forma till kringlor När kakorna är bakade och svalnat lite vänd dom i strösocker Mandelsnittar (japaner enl originalreceptet) ca 70st 150grader, 20-25min 350g mjöl 150g socker 100g skållad och hackad mandel 1 tsk vaniljsocker 1krm hjorhornsalt 300g smör garnering: 1 äggvita,, 1 påse mandelflagor Blanda ihopa till en del, rulla sex rullar i längd med en plåt (3 på varje plåt) Platta till längderna lite, pensla med äggvita och strö över mandelflagor Längderna behöver bakas till de får färg annars blir de lätt mjuka i mitten När de svalnat lite skär i ca 3cm-bitar på snedden. Julstjärnor, ca 150-200st 200grader, ca 5min 200g socker 450g mjöl 2 ägg 100g smör 1½ tsk bikarbonat och bakpulver tillsammans Garnering: äggvita och färgad strössel (eller nötkross) Blanda ihopa till en deg. Detta blir en tung stabbig deg som är svår att få ihopa (ev kan man minska en aning på mjölet, men inte mycket), men när den fått vila (ev över natten) är den smidig att kavla och lätt att ta ut kakor med stjärnform eller valfri form  . Kavla ut tunt (som till vanliga pepparkakor), flytta till plåt och pensla med äggvita, strö lite strössel mitt på varje kaka Kakorna ska få lätt färg för att vara färdigbakade Spröda chokladstjärnor, ca 150st 200grader, 6-7min 2½dl socker 6dl mjöl 200g smör 1 ägg ½dl kakao ½tsk vaniljsocker garnering: äggvita, pärlsocker, hackad nötter/mandel Blanda ihopa till en deg. Låt den stå svalt minst några timmar. Kavla ut tunt, tag ut med stjärna eller annat mått, pensla med äggvita och strö över nöt/pärlsockerblandning Mandelskorpor, ca 40st 200grader, 15min + torkning 120g socker 80g smör 225g mjöl 3tsk bakpulver 2 ägg 100g hackad oskållad mandel Forma till tre längder på en plåt, pensla med äggvita Bakas till längderna fått färg, Låt svalna lite, skär i skivor och bred ut på plåten. Låt torka på svag värme (50 grader några timmar)
Myosotis
11-12-2011, 17:01
 Oj det var många recept på en gång!  Tack!  De där chokladstjärnorna låter också väldigt gott.
Myosotis
12-12-2011, 13:20
Havremandelkakor
250g havregryn 250g malda mandlar 250g smör 200g socker 2½ tsk vaniljsocker 2-3 ägg knappt 1 dl mjöl 1 tsk bakpulver
Smält smöret och rör ner havregrynen och mandlarna. Låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker, rör ner mjöl blandat med bakpulver och blanda till sist ner allt i havregrynsmassan. Sätt med hjälp av 2 skedar små högar på bakplåten, ca. 75 stycken. 180° 15 minuter högst upp.
Man kan dekorera varje kaka med en hel skalad mandel om man vill. Går även att byta ut mandlar mot nötter och då lämpligen dekorera med en nöt (hel hasselnöt eller halv valnöt) eller att baka bara med havregryn för nötallergiker.
Eva i Skåne
17-12-2011, 14:20
Är det skalade mandlar i havremandelkakorna?
Myosotis
17-12-2011, 17:07
nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det blir kraftigare smak med skal.
Eva i Skåne
17-12-2011, 17:35
CITAT (Myosotis @ 17-12-2011, 17:07)  nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det blir kraftigare smak med skal. Och mindre jobb  Tack
CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 19:34)  Aretikakor(uppkallade efter vår grekiska f.d. granne)350 g mjöl 250 g smör 125 g florsocker 250 g mandelmassa, riven 1 ägg 1 äggula (spara äggvitan) 2½ tsk vaniljsocker några droppar mandelarom några droppar romarom 150 – 200 g orangeat3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!) ½ tsk hjorthornssalt Myosotis,nu har jag läst detta ord flera gånger kan inte komma på vad det är är det ett "läsfel"eller är det nåt ovanligt som inte jag kännrer till? 
nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas?
Kryddan03
01-02-2012, 22:06
CITAT (EKLO @ 01-02-2012, 21:06)  nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas? Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal. Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i. Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga.
Ha! se där, alltid lär man sig något på detta forum, orangeat, vem hade trott att man skulle stoppa in det i sitt ordförråd? Kul!
Fast jag är inte övertygad,när jag fetmarkerade blev det på samma rad men såhär såg det ut från början kan ju stämma åndå med vad ni säjer jag har aldrig hört ordet och trodde det var en egen ingrediens CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 19:34)  350 g mjöl 250 g smör 125 g florsocker 250 g mandelmassa, riven 1 ägg 1 äggula (spara äggvitan) 2½ tsk vaniljsocker några droppar mandelarom några droppar romarom 150 – 200 g orangeat 3 tsk apelsinskal (2 påsar köpt. Om du måste riva själv, ta obesprutade apelsiner och tvätta dem noga!!) ½ tsk hjorthornssalt
Blanda alla ingredienser, forma degen till rullar med ca. 3 cm diameter och sätt dem i kylskåpet 1 tim. Pensla med äggvita och rulla i en blandning av mandelspån och lite socker. Skär i skivor, ca. 1 – 1½ cm tjocka. Jag skulle tro att det går att ta ut med kakmått också, det är rätt konsistens.
180° högt uppe i ugnen, 8 – 10 min
Kryddan03
03-02-2012, 22:47
Jag gick tillbaka till Myosotis inlägg just för att jag såg att du citerat felaktigt... Är det inte bättre att du frågar Myosotis via ett personligt meddelande då istället?
Myosotis
26-12-2012, 17:13
CITAT (Kryddan03 @ 01-02-2012, 22:06)  Kanderade pomeransskal kallas för orangeat... Just så. Jag har inte tänkt på det tidigare, det borde ju heta pomeransat eller nåt, trodde faktiskt det var apelsin eftersom det nu heter så och jag köper helt enkelt typ kanderat apelsinskal (liten genomskinlig plastask med hackade bitar).
Myosotis
26-12-2012, 17:26
CITAT (Myosotis @ 15-10-2008, 18:52)  Har ju beställt på Formina tidigare och nu beställde jag några former till för de hade nya. Måste bara säga att de har väldigt bra kundservice, de råkade skicka fel form, höna1 istället för höna2 och eftersom jag redan har den jag fick bad jag att få byta. Rätt form kom med posten direkt, de bad om ursäkt och den felaktiga formen fick jag behålla. Ingen extra kostnad. Så nu har jag äntligen fåret framifrån som jag så desperat har letat efter i flera år  och då kan man baka Vaniljfår300g mjöl 80g socker 175g smör 100g malda mandlar 2 äggulor 1 vaniljstång (skrapa ut fröna) 180° högst upp i ugnen kanske 8-10 minuter, de ska inte bli bruna. Innan de har svalnat helt vänd dem försiktigt i vaniljsocker.
Myosotis
26-12-2012, 17:37
CITAT (Eva i Skåne @ 11-12-2011, 14:23)  Nötkringlor De blev lite för platta, jag borde nog ha tagit lite mer mjöl, men smaken är god! Jag får nog öva några år innan de blir lika bra som dina.
Myosotis
26-12-2012, 17:44
Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer?  Jag får ta en ny bild, för nu har de blivit fler...  Här har även de nya använts.
ninnisky
26-12-2012, 19:00
Har inte bakat pepparkakor på flera år !! Men nu känner jag mig verkligen inspirerad efter alla era fina
Elisabeth-Västkustkolonisten
27-12-2012, 08:23
CITAT (Kryddan03 @ 01-02-2012, 22:06)  Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal. Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i. Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga.  Jag har aldrig sett det i Sverige, inte heller "Zitronat". Tidigare år åkte vi ofta en tur till Kiel i November och då handlade jag samtidigt. Men nu bakar jag inte längre........
Biggan_
27-12-2012, 13:02
CITAT (Myosotis @ 26-12-2012, 17:44)  Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer?  Jag får ta en ny bild, för nu har de blivit fler...  Här har även de nya använts.  Du är ju helt makalös Myo! Synd att äta upp så rara kakor bara!
Myosotis
27-12-2012, 20:08
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 27-12-2012, 08:23)  "Zitronat" Är inte Zitronat = suckat? CITAT (Biggan_ @ 27-12-2012, 13:02)  Synd att äta upp så rara kakor bara! Jag har gett bort dem så då slipper jag äta upp dem
Elisabeth-Västkustkolonisten
28-12-2012, 07:29
CITAT (Myosotis @ 27-12-2012, 20:08)  Är inte Zitronat = suckat? Kanske det....... Det är så länge sedan jag letade efter det och inte hittade nåt och nu bakar jag ju inte längre. Minst 25 olika sorter småkakor blev det förut och nu inte nåt. Elisabeth
Myosotis
28-12-2012, 18:21
Oj! 25 sorter! Så många blir det inte här.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|