Full version: Nypon
Pote2illa

Har ni nypon kvar att plocka. Här är ett beprövat recept på NYPONSHERRY. 2 l nypon (helst vilda), 3,75 l vaten, 1,7 l socker. Tvätta nyponen. Koka ihop socker och vatten. Låt svalna. Häll sedan lagen över nyponen i en plasthink. Sätt på ett lock och låt den stå i rumstemperatur. Rör om väl de tre första dagarna, sedan en gång i veckan. Jäsningen tar sex månader. Sila bort bären och fyll på flaskor. Ju längre lagrings- tid, desto bättre sherry. Det stärker alltså både smaken och karaktären om man kan vänta. Passar bra att smaka av en god soppa med bl a innocent.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Man behöver inte tvätta nypona (man kan dock med fördel frysa dem något dygn ifall man plockar innan det börjat bli frost) (receptet jag infogade i gamla forumet som Göran flyttade till nya är Anders Levéns recept tror tv-programmet som gick på 90-talet kallades för Emmas kök)


http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...;hl=nyponsherry
annapanna78
Gjorde denna sherry ifjol och den blev riktigt bra, roligt! Nu undrar jag om den går att göra på andra bär? T.ex blåbär eller lingon? Någon som testat?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon