Jag skulle bli så himla glad för ett recept på MJUKA, luftiga rågbullar.
Någon som har, och vill dela med sig?
Solstorm
11-11-2008, 12:23
Jag skulle också bli glad för ett sådant recept.
Jag har prövat mig fram men det är svårt att få dem luftiga om det blir för mycket råg i. På ett vanligt grundrecept på 5 dl vätska så brukar jag ta 1/2 dl grovt rågmjöl, 2 dl fint rågmjöl, 5 dl vetemjöl special och resten vanligt vetemjöl. Om jag tar i mer råg så brukar de bli så kompakta för mig.
Ett sätt att få ett mjukare bröd är att ställa in en skål med vatten i ugnen när man bakar, då blir det en mjukare skorpa på. Man kan också koka upp en liten mängd smör och vatten och pensla på direkt de kommer ut från ugnen, lägga dem upp och ner på ett galler under bakduk att svalna.
Jag skulle bli glad om någon har ett recept med mera råg i där det fortfarande blir ett mjukt och luftigt bröd.
Vatten i ugnen ger tvärtom en knaprigare skorpa. Vill man ha mjukare bröd, så bör man byta ut hela eller delar av degvätskan mot mjölk eller filmjölk. Å andra sidan blir det svårare att få luftigare bullar med mjölk som degvätska, det får man best med vatten och så mycket gluten (vetemjöl special) som möjligt i degen.
http://www.brodinstitutet.se/index.asp?pag...;aktuellt_id=26Vill man ha riktigt luftiga bröd, så får man som sagt minimera rågmängden till bara "smaksätttning", och i huvudsak baka på vete. Inspiration:
http://paindemartin.blogspot.com/
Ingrid Zon3
11-11-2008, 21:18
Har du provat med att koka rågkross (i dubbel mängd vatten ca 15 minuter) och tillsätta till degen? Vetemjöl special ska väl ge luftigare bröd men kräver mer bearbetning.
Råsunda special är ett recept från Annas mat som ger gott och saftigt bröd enkelt. Fast inte alls i klass med det KURT hänvisar till.
Tack för svaren.
Får fortsätta att testa olika blandningar.