annelito
Jag har i sommar bland annat odlat sockerärtor, 4 sorters bönor, mangold, grönkål (växer fortfarande), rödlök, gul lök, scharlottenlök, morötter, 4 sorters potatis, 5 sorters sallad, dill, majrova.

Än har jag inte rensat och grävt runt i kökslandet och det kanske är sent enligt vissa, men jag undrar, är det någon vits med att ta bort allt och lägga i komposthögen eller kan jag riva upp allt det döda och låta ligga kvar i kökslandet och låta förmultna under vintern? Eller blir det problem inför vårens sådd? Kan det som är dött sprida sjukdomar eller frön eller...? Vad bör jag tänka på nu till vintern? Ska jorden gödslas nu eller sedan innan frön ska sås?
KURT
Har man inte haft några speciella besvär med sjukdomar kan man låta det ligga kvar , eller gräva ner det i landet. Det behöver inte passera komposten först. I många delar av världen, där de klämmer in både 2 eller 3 skördar har de alltid med grönt avfall i odlingen. Det ökar den biologiska aktiviteten, och kan nog minska risken att någon organism tar överhanden.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon