2 dl grahamsmjöl
2 dl kokhett vatten
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
½ msk salt
1 msk honung eller sirap
drygt 1 liter vetemjöl
Häll grahamsmjölet i en bunke och slå det varma vattnet över, rör om och täck över bunken med t.ex. ett lock. Låt svälla i ett par timmar.
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt grahamsgröten, salt och honung/sirap och blanda. Rör i det mesta av vetemjölet och arbeta degen tills den släpper bunken.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Lägg samtidigt lergrytan i vatten.
Olja grytan och locket litegrann. Arbeta ihop degen en aning, lägg den i grytan och jämna till degen. Lägg på locket.
Ställ grytan på gallret på nedersta falsen i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Efter ca 1½ timme är brödet klart. Stjälp upp det och låt kallna under bakduk.
Jag brukar öka mängden grahamsmjöl till 4 dl och minska vetemjölet till 9 dl eller använda grahamsmjöl+fullkornsmjöl av vete (lite kaka på kaka, men..). Dessutom häller jag i 2 dl krossat linfrö och 3 dl solroskärnor.