Här kommer ett recept med köttfärs:

Mustig färs, 6 port (4 liters lergryta)
1 medelstor morot
1 potatis
1 gul lök
1 äpple
500 g köttfärs
1 ägg
2 msk tomatketchup
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 dl mjölk
3 msk senap
1 msk ströbröd
Lägg grytan i vatten 10-15 minuter.
Skala moroten, potatisen och löken. Riv dem och äpplet fint.
Blanda samman färsen med ägget, tomatketchupen, salt, peppar, det rårivna och mjölken till en smidig färs. Bred ut den i grytan.
Lägg på locket. Sätt grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt grytan stå 45 minuter eller tills köttsaften är klar.
Ta av locket och bred senapen ovanpå färsen. Strö på ströbrödet. Sätt in grytan på nytt i ugnen och låt ytan få lite färg.
Sen väljer man vad man vill ha till, potatis, grönsaker eller vad man vill.