Maria S i Skåne
22-11-2008, 13:56
Har en gammal hasselhäck på tomten som vi kapade jämns med marken förra vintern. Häcken hade då inte blivit beskuren på ca 10 år och var 7- 8 m hög.
I sommar har det kommit massor med nya skott men jag vet inte hur jag ska beskära den i fortsättningen.
Tänkte låta den bli så där 3m hög till slut.
Hur mycket tillväxt är lagom per år för att häcken ska bli "stadig"?
Ska jag klippa på samma höjd eller göra skotten olika långa?
När ska man beskära? En gång per år eller fler?
Jag tycker hasseln är vackrast när den får hålla sin naturliga form och mitt tips är därför att du undviker att kapa stammar på någon viss höjd över marken eller att försöka bygga upp en tät häck genom att släppa upp kanske 20-30cm / år som kan vara lämpligt för många andra häckväxter.
Hasseln är ju ingen särskilt vanlig häckväxt och jag tror inte heller att den reagerar bra på att bli behandlad som en vanlig häck.
Istället: Gör precis som ni har gjort och såga ner hela häcken 10-20 cm över markytan vart 10-20 år eller när den har blivit för hög. Eller ta de grövsta stammarna som har blivit för höga ca 10-20 cm över markytan vid behov. Gör beskärningen på senvintern / tidig vår medan fortfarande så mycket energi som möjligt är lagrad i rötterna.
Jan Lindgren
22-11-2008, 16:06
Hej!
Kolla om du inte kan hitta en engelsk site om flätade häckar. Engelskmännen var helt suveräna på att använda bla hassel till att inhägna djuren.
MHV
L
Jan Lindgren
Den engelska traditionen att "lägga" häckar, fungerar väl så att man nästan sågar av hela trädet (mindre träd) och lägger ner dem kos och tvärs i en rad. På så sätt kommer de liggande träden skjuta skott ännu i några år.
http://www.youtube.com/watch?v=Andv7a0NPEchttp://handbooks.btcv.org.uk/handbooks/content/chapter/72http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_laying
Spännande länkar - finns det svenska ord för coppicing och laying? Har någon hört talas om att vi har använt "laying" i sverige under någon tidsålder?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.