|
*Ulrica*
23-11-2008, 12:59
Jag ska för första gången (vid snart 40 års ålder) göra pepparkakor på egen pepparkaksdeg.
Till min förvåning finns det en massa olika sätt att krydda degen. Min mamma använder bara ingefära och kanel. I ett recept ingår även kryddnejlikor och i ytterligare ett annat även kardemumma. I färdig pepparkakskryddblandning ingår samtliga kryddorna.
Någon som vet vad det blir för skillnad? Vilket är godast? Hur gör du?
[attachment=27591:gingerbreadLaptop.jpg]
Chamomille
23-11-2008, 13:03
Alla kryddor tycker jag  Mycket gott Vilken fin dator du har. Är den ny  Sån färg har jag aldrig sett...
Rosmarin
23-11-2008, 13:43
Beror ju på om man tycker om kryddstarkt eller inte. Jag tar också alla kryddorna. Och ganska mycket av varje... CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 13:03)  Vilken fin dator du har. Är den ny  Sån färg har jag aldrig sett...
*Ulrica*
23-11-2008, 13:47
Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...
Aqvakul
23-11-2008, 14:18
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47)  Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken... Det låter jättegott! *blir bara såå sugen*
*Ulrica*
23-11-2008, 14:46
Eller hur? Jag har köpt minipyttelite Gorgonzola och Chevre och ska testa göra dippar av dessa. Det blir nog tillslut en med ädelost och en med naturell färskost. Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger... Imorgon gör jag två satser till...
Chamomille
23-11-2008, 14:50
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47)  Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken... Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger? Nu blev jag också sugen. CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 14:46)  Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger...  Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen
Rosmarin
23-11-2008, 15:23
CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 14:50)  Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger? Nu blev jag också sugen. Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen   Detta recept får du mycket gärna dela med dig av!!!
*Ulrica*
23-11-2008, 16:15
Receptet med mina modifikationer (Obs - blir en ganska liten deg):
3 dl socker 1 dl vatten 3/4 dl mörk sirap 3/4 msk ingefära 3/4 msk kanel 3/4 tsk kryddnejlika 1 tsk kardemumma 200 g smör 2 tsk bikarbonat 1 l vetemjöl
Koka upp socker, sirap, vatten och kryddor. Tillsätt smöret och rör. Matberedare funkar jättebra. Tillsätt vetemjöl och bikarbonat. Arbeta snabbt ihop och ställ kallt. Använd tidigast nästa dag.
Jag har läst att man kan göra pepparkaksgrissini genom att kavla ut och skära remsor. Men jag ska även pröva att rulla pinnar för det tycker jag skulle bli finare.
Chamomille
23-11-2008, 16:35
Tack för att du delar med dig. Jag tycker det verkar svårt att rulla pinnar... På nå vis. Fastnar inte degen ganska lätt? Du måste berätta hur du gjorde sen och hur de blev. Hur menar du med att bara ta remsor? Hur långa, tjocka och breda. Många frågor här
*Ulrica*
23-11-2008, 17:19
Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka.
Chamomille
23-11-2008, 17:26
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 17:19)  Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka. Spännande spännande. Blir det bra ska jag härmas När du gör såserna vill jag gärna veta hur de blev också....
Myosotis
23-11-2008, 22:03
pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis
Chamomille
23-11-2008, 22:05
CITAT (Myosotis @ 23-11-2008, 22:03)  pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis Glömde du inte något nu
Myosotis
23-11-2008, 22:30
gjorde jag?
Chamomille
23-11-2008, 22:49
Edit: Det var på skoj... Faktiskt. Har aldrig sett så många kryddor i pepparkakor. Somliga har 2 kryddor...
*Ulrica*
24-11-2008, 15:41
Nu har jag provbakat.
1: Remsor av 2 mm tjock deg, ca 2 cm breda. Flöt ut och blev för breda. 2: Rullade "korvar" ca. 1 cm i diameter. Blev bra men mycket mer jobb än remsor. 3: Remsor 2 mm tjock deg, 1 cm breda. Blev bra, så kommer jag att göra.
Testdippar:
1: Gorgonzola och creme fraiche. Osten svår att blanda, det klumpar sej. Inte så gott heller... 2. Chevré och creme fraiche. Supergott!
ingrids
24-11-2008, 15:51
Som van ädelostdippare skulle jag säga att gorgonzola inte är så bra. Gräddädel (gärna den med konjakssmak) eller annan mildare sort är mycket bättre. Usch vad jag blir sugen ...
*Ulrica*
24-11-2008, 16:02
ingrids! - kan du rekommendera en mild sort? Tjejen i ostdisken var inte så kunnig tyvärr...
Rosmarin
25-11-2008, 14:57
Blåmögelosten Saint-Agur tror jag kan bli bra!
ingrids
25-11-2008, 16:03
Alltså, jag var så prosaisk så jag köpt färdigpackad från typ Kvibille, de har en sort med konjakssmak. Saint-Agur är i och för sig aldrig fel den heller, där måste jag hålla med Rosmarin  (varför finns det ingen smiley som slickar sig om munnen? jättekonstigt!)
Chamomille
25-11-2008, 16:04
1: Remsor av 2 mm tjock deg, ca 2 cm breda. Flöt ut och blev för breda. 2: Rullade "korvar" ca. 1 cm i diameter. Blev bra men mycket mer jobb än remsor. 3: Remsor 2 mm tjock deg, 1 cm breda. Blev bra, så kommer jag att göra. Har du provat rullar också
*Ulrica*
25-11-2008, 16:23
ingrids: [attachment=27658:tongue0021.gif] eller min egen, mer anpassad för juletid: [attachment=27659:tomtemedtunga.gif] Chamomille: hur skiljer sig rullar från korvar?
Chamomille
25-11-2008, 18:32
CITAT (*Ulrica* @ 25-11-2008, 16:23)  Chamomille: hur skiljer sig rullar från korvar?  Nämen, usch så illa jag läste  . Trodde du testat remsor bara, så jag läste väl mest noga det första och sista alternativet
maramara
02-12-2008, 19:40
I min farmors recept ska det förutom ingefära kanel nejlika vara mald kryddpeppar. De är kryddiga och goda, ska vara lövtunna såklart.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|