*Ulrica*
Jag ska för första gången (vid snart 40 års ålder) göra pepparkakor på egen pepparkaksdeg.

Till min förvåning finns det en massa olika sätt att krydda degen. Min mamma använder bara ingefära och kanel. I ett recept ingår även kryddnejlikor och i ytterligare ett annat även kardemumma. I färdig pepparkakskryddblandning ingår samtliga kryddorna.

Någon som vet vad det blir för skillnad? Vilket är godast? Hur gör du?

[attachment=27591:gingerbreadLaptop.jpg]

Chamomille
Alla kryddor tycker jag biggrin.gif Mycket gott yes.gif

Vilken fin dator du har. Är den ny unsure.gif Sån färg har jag aldrig sett...
Rosmarin
Beror ju på om man tycker om kryddstarkt eller inte. Jag tar också alla kryddorna. Och ganska mycket av varje... whist.gif

CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 13:03) *
Vilken fin dator du har. Är den ny unsure.gif Sån färg har jag aldrig sett...


tummenupp.gif bravo.gif
*Ulrica*
Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...
Aqvakul
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47) *
Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...

Det låter jättegott! yahoo.gif

*blir bara såå sugen*
*Ulrica*
Eller hur? Jag har köpt minipyttelite Gorgonzola och Chevre och ska testa göra dippar av dessa. Det blir nog tillslut en med ädelost och en med naturell färskost.

Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger... whist.gif

Imorgon gör jag två satser till... tongue.gif
Chamomille
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47) *
Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...

Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger?

Nu blev jag också sugen.

CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 14:46) *
Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger... whist.gif

Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen tongue.gif
Rosmarin
CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 14:50) *
Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger?

Nu blev jag också sugen.


Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen tongue.gif


yes.gif yes.gif yes.gif Detta recept får du mycket gärna dela med dig av!!!
*Ulrica*
Receptet med mina modifikationer (Obs - blir en ganska liten deg):

3 dl socker
1 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
3/4 msk ingefära
3/4 msk kanel
3/4 tsk kryddnejlika
1 tsk kardemumma
200 g smör
2 tsk bikarbonat
1 l vetemjöl

Koka upp socker, sirap, vatten och kryddor. Tillsätt smöret och rör. Matberedare funkar jättebra.
Tillsätt vetemjöl och bikarbonat. Arbeta snabbt ihop och ställ kallt. Använd tidigast nästa dag.

Jag har läst att man kan göra pepparkaksgrissini genom att kavla ut och skära remsor.
Men jag ska även pröva att rulla pinnar för det tycker jag skulle bli finare.
Chamomille
Tack för att du delar med dig. smile.gif
Jag tycker det verkar svårt att rulla pinnar... På nå vis. Fastnar inte degen ganska lätt? Du måste berätta hur du gjorde sen och hur de blev.
Hur menar du med att bara ta remsor? Hur långa, tjocka och breda. Många frågor här biggrin.gif
*Ulrica*
Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? g.gif

Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka.
Chamomille
CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 17:19) *
Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? g.gif

Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka.

Spännande spännande. Blir det bra ska jag härmas yes.gif
När du gör såserna vill jag gärna veta hur de blev också....
Myosotis
pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis
Chamomille
CITAT (Myosotis @ 23-11-2008, 22:03) *
pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis

Glömde du inte något nu giggle.gif
Myosotis
gjorde jag?
Chamomille
giggle.gif


Edit: Det var på skoj... Faktiskt. Har aldrig sett så många kryddor i pepparkakor. Somliga har 2 kryddor...
*Ulrica*
Nu har jag provbakat.

1: Remsor av 2 mm tjock deg, ca 2 cm breda. Flöt ut och blev för breda.
2: Rullade "korvar" ca. 1 cm i diameter. Blev bra men mycket mer jobb än remsor.
3: Remsor 2 mm tjock deg, 1 cm breda. Blev bra, så kommer jag att göra.

Testdippar:

1: Gorgonzola och creme fraiche. Osten svår att blanda, det klumpar sej. Inte så gott heller...
2. Chevré och creme fraiche. Supergott!
ingrids
Som van ädelostdippare skulle jag säga att gorgonzola inte är så bra. Gräddädel (gärna den med konjakssmak) eller annan mildare sort är mycket bättre.
Usch vad jag blir sugen ...
*Ulrica*
ingrids! - kan du rekommendera en mild sort? Tjejen i ostdisken var inte så kunnig tyvärr...
Rosmarin
Blåmögelosten Saint-Agur tror jag kan bli bra!
ingrids
Alltså, jag var så prosaisk så jag köpt färdigpackad från typ Kvibille, de har en sort med konjakssmak. Saint-Agur är i och för sig aldrig fel den heller, där måste jag hålla med Rosmarin 000.gif (varför finns det ingen smiley som slickar sig om munnen? jättekonstigt!)
Chamomille


1: Remsor av 2 mm tjock deg, ca 2 cm breda. Flöt ut och blev för breda.
2: Rullade "korvar" ca. 1 cm i diameter. Blev bra men mycket mer jobb än remsor.
3: Remsor 2 mm tjock deg, 1 cm breda. Blev bra, så kommer jag att göra.

Har du provat rullar också biggrin.gif
*Ulrica*
ingrids: [attachment=27658:tongue0021.gif] eller min egen, mer anpassad för juletid: [attachment=27659:tomtemedtunga.gif]

Chamomille: hur skiljer sig rullar från korvar? tongue.gif

Chamomille
CITAT (*Ulrica* @ 25-11-2008, 16:23) *
Chamomille: hur skiljer sig rullar från korvar? tongue.gif

Nämen, usch så illa jag läste blush.gif . Trodde du testat remsor bara, så jag läste väl mest noga det första och sista alternativet giggle.gif
maramara
I min farmors recept ska det förutom ingefära kanel nejlika vara mald kryddpeppar. De är kryddiga och goda, ska vara lövtunna såklart.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon