100 gr smör (det är JUL, skippa margarinet

8 dl mjölk
50 gr jäst
1,5 msk salt
1/2 dl sirap
10 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken o värm till 37 gr.
Smula jästen i en bunke, o rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl o nästan allt vetemjöl.
Arbeta samman degen.
Jäs övertäckt 1 timme.
Knåda den lätt på mjölat bakbord. Ta undan en tredjedel.
Forma resten till en stor oval brödkaka, lägg den på bakplåtspappersklädd plåt.
Dela resterande deg i 8 bitar. Rulla 7 av dem till avlånga snören, anpassade efter brödets storlek.
Lägg dem över kakan som ekrarna på ett hjul. Forma den sista till en rund, lite tillplattad mittknopp.
Klipp sneda hack i degsnören o mittknopp, vik ut vartannat hack åt varsitt håll, så det liknar ax.
Jäs under duk i 20 min. Sätt ugnen på 225 gr.
Sänk värmen till 200 när du sätter in plåten.
Grädda 45-50 min.
Låt brödet svalna under duk.