kajsalota
Hej
Jag undrar lite kring kompostering. Tycker att jag läser olika på olika ställen.
Om man bor på landet och vill kompostera så mycket som möjligt, vad är den bästa metoden? Ex animalisk? Kan man lägga det på kompost ute. Vad jag förstått kan man lägga grönsaksavfall på trädgårdskompost, det verkar jobbigt att ha en kompost till bara för köttrester.
Åsa, mälardalen zon 2
Jag skulle ha en sluten råttsäker kompost ifall jag skulle kompostera animaliskt avfall, annars är det bättre att bara kompostera det vegetabiliska och slänga resten i soporna. Det brukar inte vara tillåtet att lägga animaliskt avfall i öppen kompost, inte ens på landet (och om man har sluten kompost brukar man nog ofta behöva tillstånd åtminstone i tättbebyggt område). Det är det animaliska avfallet som brukar dra till sig råttor.
EKLO
Det är såklart bra att ha en råttsäker kompostbehållare om man ska kompostera kött och fiskrester (nät/galler i botten och sådär) även om man hålls enskilt på landet, men sedan tror jag bara du ska testa dig fram. Det gäller att ha en bra blandning av grejer, mycket "blött avfall" (färska blad, fruktrester, köttrester utan ben etc) kräver att du också blandar i torrare saker som löv, tidningspapper, äggkartonger... så att det bryts ner snabbt och bra - att värmen och fukten kan hållas någorlunda konstant etcetera. På vintern är det ju hart när omöjligt utan en värmekompost, tycker jag. Annars funkar det. Bra om allt är så finfördelat som möjligt, och viktigt att blanda om, och tillsätta gammal kompostjord med jämna mellanrum - testa dig fram. Jord blir det ju otvivelaktigt om du blandar olika saker, det är ju mest en fråga om hur snabbt det går.
Platinum
Din kommun borde ha information om vilka regler som gäller.

Här där jag bor måste animaliskt avfall läggas i sluten kompost åretom och även annat komposterbart under vintertid.
therese.kvist
Vi la animaliskt i vår när vi fått den, men det blir vidrigt, drar till sig flugor och sen blir det fullt med likmask på hela komposten....Hua
Inget mer kött i vår kompost
KURT
Om man täcker ordentligt med strö så kommer inte flugorna åt det, speciellt inte under vintern när det inte finns några flugor.
Motti
Får man verligen kompostera animaliska avfall ?i så fall måste man väl ha en sluten kompost ?typ tunna som man köper.Verkar onödigt tycker jag att kompostera kött ! verkar lite onödigt.
kajsalota
Oklarheten fortsätter alltså!!!
Räknas äggskal som animaliskt?
Jag tycker att det låter lite tråkigt och onödigt att slänga köttrester...
MariaS
CITAT (kajsalota @ 30-01-2009, 12:17) *
Oklarheten fortsätter alltså!!!
Räknas äggskal som animaliskt?
Jag tycker att det låter lite tråkigt och onödigt att slänga köttrester...

Äggskal behandlas olika från kommun till kommun. Din kommun har säkert en egen hemsida. Sök där på kompostering, så får du vad som gäller för din kommun. Men med ALL säkerhet, så är det i alla fall krav på sluten kompost/varmkompost om du vill kompostera animalier.
Och även om du har denna slutna komposten, är det ingen höjdare att hantera den komposten. För det är som en tidigare påpekat, alltid risk för fluglarver och annan ohyra ganska omgående.
Annars är väl pytt i panna ett bra sätt att ta hand om köttrester på, istället för att slänga dem.
Åsa, mälardalen zon 2
Köttrester som man slänger i komposter är väl sånt som brosk, senor, små benbitar och dyl. inget jag skulle vilja ha i en pytt i panna.
Motti
Äggskal kan ju knappast räknas som animaliskt i den bemärkelsen att det kan jämföras med kött,äggskal håller nere PH värdet på grund av sitt rika kalkinnehåll men det bör krossas ganska fint innan man kompostera det,tar lång tid att bryta ner.När jag får kött över här efter putsning av tex hare rådjur osv så får våra Kråkor det,nu bor vi ju på landet så det stör ingen,och faktiskt var kråkorna här före oss och vi samsas bra som "grannar" kompiskram.gif

Motti
MariaS
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 30-01-2009, 17:38) *
Köttrester som man slänger i komposter är väl sånt som brosk, senor, små benbitar och dyl. inget jag skulle vilja ha i en pytt i panna.

Tänkte mer på köttbitar som halva kotletter och sånt giggle.gif Funderar faktiskt inte så mycke på det, då katterna får sånt här hos oss.
Platinum
CITAT (kajsalota @ 30-01-2009, 12:17) *
Jag tycker att det låter lite tråkigt och onödigt att slänga köttrester...


Tänkte väl mest på brosk, fiskben, räkskal och sånt.

Fett jag skär bort från rått kött ger jag till fåglarna, tar inte många sekunder innan de tar de bitarna och vips har det gått vidare i den ekologiska kedjan. Större köttben som inte är kyckling eller annan fågel kan man säkert ge till nån med hund. Inte förtjust i att kompostera ben ärligt talat, tar ju hundra år eller nått sånt innan det bryts ner...

Och som jag sa i mitt första inlägg, kolla vilka regler som gäller för din kommun.
Eva 33c
Jag har en sluten kompost (typ plasttunna) för mitt köksavfall och tillstånd av komunen.
Vi slänger "allt" i den, alltså även animaliska rester som kyckling och kotlettben (har tyvärr inga hundar och katter att ge det till ...).
Jag tycker inte att komposten blir särskilt äcklig måste jag säga. Naturligtvis dyker det upp larver av olika slag till och från, men även de ingår ju i kretsloppet och oftast handlar det om att man ströat lite dåligt. Efter påfyllnad av strömatrial och en omrörning brukar det ge sig. De finns som regel bara i det allra översta lagret då det blir för varmt längre ner. Och det är enbart under den varmaste tiden på året som de finns. Jag tömmer komposten en gång om året och den är alltid full med fin jord och daggmask.
Lena i Torslanda
Har det som du Eva. Alla animaliska rester går i den slutna varmkomposten. Har aldrig haft larver eller flugor. En riktigt skött kompost bryter ner animalier på nolltid. Alltså regelbunden omrörning och uppblandning med annat lämligt material.
Jag har två sådana komposter som går i cirkulation. Nu har jag en som används och som nästan är full, innehållet i den andra är nu färdigbrunnen och kommer att tömmas till våren.
torkil
Hej. Blandar det mesta i min varmkompost, (har tillstånd, råttsäker, isolerad). Jakt är ett stort intresse, nu höst och vinter har det gått riktigt bra, flera vildsvin, rådjur och hjort, lägger mage, tarmar och andra rester från slakten i komposten och det blir bra "fart" i processen. Gjorde likadant förra året, även vildsvin mitt i sommaren, och har aldrig haft några problem, tvärtom. Som någon skrev här gäller det väl att blanda i strömaterial. Komposterar trädgårdsavfall och det mesta fr. hushållssoporna och när jag fyllt på brukar jag ströa över lite jord. Fick fin kompostjord när jag tömde sist, mycket daggmask, och tycker det är jätteroligt med komposten. Hängt upp 2 vildsvinsskinn nu mellan träd och massor med fåglar sitter på skinnen och äter fettet och detta känns också bra, att allt kommer till nytta. Behöver kanske inte tillägga att jag har långt till närmaste granne. naughty.gif
lavendelgården
Noterar att ingen verkar ha provat med kompostmask. Maskarna konsumerar avfallet i rasade takt - dubbelt så snabbt som daggmask. De luftar också komposten. Jag rör aldrig om utan fyller bara på. Komposten ska heller inte vara för liten. Jag komposterar allt, kött,fisk,kyckling och grönsaksavfall. Skördar ca 1 kubik suverän jord varje år. Viktigt är att blanda så mycket som möjligt - lite löv på hösten, lite gräsklipp på sommaren och kanske en del vinterståndare på våren. Min kompost är av trä, bottnad med stålnät och fodrad med gamla liggunderlägg- även under locken. Den består av två avdelningar om ca 1 kubik vardera. Har aldrig haft råttor i den. Har även två varmkomposter i plast, men tycker det blir för lite syre i dessa. Det behövs tålamod innan man hittar en bra balans i sin kompost. Kompostmaskar kan dock underlätta. Lycka till
Åsa
MariaS
Det är INTE tillåtet att kompostera animaliskt avfall i en maskkompost om du bor i tätbebyggt område!

För animalisk kompost KRÄVS att komposten är sluten. I en sluten kompost trivs INTE kompostmasken, då det blir för varmt!
lavendelgården
Värst vad du tog i Maria S!
Jag har givervis slutna komposter. Jag har självklart tillstånd av kommunen. Jag har odlat kompostmask i 20 år i slutna komposter. Just nu bor jag på landet, men odlade och sålde kompostmask i tätort under många år. Allt handlar egentligen om kunskap. Tyvärr har inte heller alltid kommunernas handläggare tillräckligt med kunskap om kompostering. Om man har en maskkompost med såväl animaliska produkter som vegetabiliska, får man jord med en hel del näring och spårämnen. den blir ganska "stark", så det behövs inte så mycket i rabatterna för att växterna ska må bra. En kompost bestående av mestadels vegetabilier ger mest mull - vilket inte heller är av ondo. Så fortsätt kompostera allt möjligt om inte annat så för att minska soptransporterna. Det går bra att komma hit på studiebesök om ni är några stycken! Många gör det.
Vänligen Åsa
Eva 33c
Min kompost, som jag skrev om ovan är i praktiken också en maskkompost. Maskarna triv alldeles utmärkt trots att det är en av komunen godkänd, sluten kompostbehållare. Med "sluten" menas här att den har botten och lock som inte släpper in råttor och möss.
Maskarna lever i det lagret där temperaturen passar dem, i gränslandet mellan nytt kompostmatrial och färdignedbrutet. Blir det för varmt kryper de upp på kanterna, och så tät är inte behållaren att inte en daggmask kan ta sig ur. Periodvis ser komposten ut som "köttfärs" av alla maskar som finns där. Och då går nedbrytningen fort. De har kommit in med jord och sådant en gång i tiden och lever väl numer i sitt eget lilla samhälle. När komposten töms hamnar förstås en del i landet istället men tillräckligt många blir kvar för att leva vidare i en ny omgång.
MariaS
CITAT (lavendelgården @ 03-02-2009, 20:31) *
Värst vad du tog i Maria S!
Jag har givervis slutna komposter. Jag har självklart tillstånd av kommunen. Jag har odlat kompostmask i 20 år i slutna komposter. Just nu bor jag på landet, men odlade och sålde kompostmask i tätort under många år. Allt handlar egentligen om kunskap. Tyvärr har inte heller alltid kommunernas handläggare tillräckligt med kunskap om kompostering. Om man har en maskkompost med såväl animaliska produkter som vegetabiliska, får man jord med en hel del näring och spårämnen. den blir ganska "stark", så det behövs inte så mycket i rabatterna för att växterna ska må bra. En kompost bestående av mestadels vegetabilier ger mest mull - vilket inte heller är av ondo. Så fortsätt kompostera allt möjligt om inte annat så för att minska soptransporterna. Det går bra att komma hit på studiebesök om ni är några stycken! Många gör det.
Vänligen Åsa

Skarp och skarp. Jag vill mest förtydliga. Jag vet att kommunernas rekomendationer inte alltid är de bästa, men tyvärr kan det bli väldigt surt för den som inte följer kommunens rekomendationer, även om det "bara" gäller en kompost!
Vi följer just nu ett sådant ärende i våra trakter, som strax ska gå upp i miljööverdomstolen (maskkompost med animalier...) Grannarna har hårddragit detta ärende i snart tre år nu (ja de har gott om pengar) bara för att visa Miljö & Hälsa att vissa saker fungerar, bara för att det inte heter exakt som det står i tillstånden.
Därför vill ja poängtera skilnaden i uttryck, maskkompost är maskkompost och sluten kompost är sluten. Behållarna säljs med de olika namnen som deklaration och vissa kommuner följer altså detta till 100%!
Eva 33c
Tur att jag bor i en komun som bara har synpunkter på själva behållaren, att den ska vara sluten så att inte råttor och möss kommer in. Om jag sedan maskkomposterar eller varmkomposterar eller använde någon annan metod bryr de sig inte om. Och en sluten behållare kan mycket väl användas för en maskkompost, det gör jag ju själv sedan många år.
Sen undrar jag Maria vilken kompostbehållare som säljs under namnet "maskkompost", för det har jag faktiskt inte sett, så det skulle vara intressant att veta.
Men helt klart är att det är viktigt att ta reda på vad den egna komunen har för regler som gäller.
MariaS
CITAT (Eva 33c @ 03-02-2009, 22:40) *
Tur att jag bor i en komun som bara har synpunkter på själva behållaren, att den ska vara sluten så att inte råttor och möss kommer in. Om jag sedan maskkomposterar eller varmkomposterar eller använde någon annan metod bryr de sig inte om. Och en sluten behållare kan mycket väl användas för en maskkompost, det gör jag ju själv sedan många år.
Sen undrar jag Maria vilken kompostbehållare som säljs under namnet "maskkompost", för det har jag faktiskt inte sett, så det skulle vara intressant att veta.
Men helt klart är att det är viktigt att ta reda på vad den egna komunen har för regler som gäller.

Det finns bl.a. en soffa som sälj som maskkompost. Den ska visst även kunna användas i köket som kökssoffa. Det finns fler behållare som specifikt kallas maskkompost, med ett fint galler i botten. Den vanliga slutna komposten har ett ngt grövre nät i botten... Till saken hör i alla fall, att grannen köpte den som var märkt maskkompost just för att utförandet och utseendet passade honom bättre, än den vanliga slutna (tråkig design). Detta såg en inspektör vid besök för avloppsanläggning. Inspektören undrade vad det var och fick svar. Tillstånd kontrollerades och så var det roliga igång... Då hade komposten varit igång i två år och fungerade perfekt! Vilket det altså inte togs någon hänsyn till!
Eva 33c
Nyfiken som jag är undrar jag vad striden gäller. Är det att de har fel behållare eller att de inte sökt tillstånd? Om de sökt tillstånd från början borde de ju redan då fått reda på att den inte var godkänd? Och vad är motiveringen till att de inte kan få tillstånd till den behållare de har?
Hos oss måste man söka tillstånd och tala om vilken behållare man använder. Så även om man vet att man har rätt behållare får man inte hoppa över själva ansökan.
Sen tycker jag det låter lite lustigt att maskkomposten har mindre maskor i sitt bottennät än den du kallar "sluten". Det gör ju i såfall maskkomposten mer sluten än den andra. ..
MariaS
CITAT (Eva 33c @ 04-02-2009, 11:07) *
Nyfiken som jag är undrar jag vad striden gäller. Är det att de har fel behållare eller att de inte sökt tillstånd? Om de sökt tillstånd från början borde de ju redan då fått reda på att den inte var godkänd? Och vad är motiveringen till att de inte kan få tillstånd till den behållare de har?
Hos oss måste man söka tillstånd och tala om vilken behållare man använder. Så även om man vet att man har rätt behållare får man inte hoppa över själva ansökan.
Sen tycker jag det låter lite lustigt att maskkomposten har mindre maskor i sitt bottennät än den du kallar "sluten". Det gör ju i såfall maskkomposten mer sluten än den andra. ..

Till att börja med kan jag nämna att vi bor i landsbygd!
Grannen sökte tillstånd först, fick instruktion om behållare och köpte behållaren efter det.

Att maskkompostbehållarna har finmaskigare nät, beror på att riktig kompostmask inte är så billig att köpa och man vill ju inte att masken ska "rymma". Fast det gör de ändå...
Eva 33c
CITAT (MariaS @ 04-02-2009, 11:36) *
Till att börja med kan jag nämna att vi bor i landsbygd!
Grannen sökte tillstånd först, fick instruktion om behållare och köpte behållaren efter det.


Men då fattar jag noll, om de köpt behållare enligt intstruktionerna vad består då konflikten i?
(Jag bor också på landet....)
MariaS
CITAT (Eva 33c @ 04-02-2009, 12:55) *
Men då fattar jag noll, om de köpt behållare enligt intstruktionerna vad består då konflikten i?
(Jag bor också på landet....)

Behållaren HETER maskkompost INTE... sluten kompost! Ordklyveri. Effekt och verkan, verkar helt oväsentligt här!
Eva 33c
CITAT
Behållaren HETER maskkompost INTE... sluten kompost! Ordklyveri. Effekt och verkan, verkar helt oväsentligt här!

Är det sant, att "problemet" är kompostens namn ! Det verkar ju inte vettigt. Tur att man inte bor i en sån kommun.
Jag hoppas dina grannar vinner striden. tummenupp.gif
MariaS
Du kan få ett annat exempel på Lidköpings kommun.

I naturvårdsverkets föreskrifter står det att på lerjord SKA det vara markbädd efter avlopp och infiltration på sandjord! Då har miljö & hälsa bestämt att det SKA vara markbädd, även efter reningsverk!? (vad ska de efterpolera där? dricksvatten?)

Sen beslutar de att det MÅSTE vara markbädd på hela Kålland, för den består av lera?! Så om man tar markprover och visar att man kan infiltrer för att man har sandjord, så beslutar de att kontrollbrunn på utloppet ska finnas?!
Det finns inget utlopp på infiltration?!

Så gissa om jag sitter och skyfflar papper varje gång vi anlägger ett avlopp här ute....(Är ju auktoriserad på avlopp...)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon