När jag lagar mat efter recepten gör jag litet som jag tycker blir bra, så jag vet inte om jag har ändrat på allting. Det kan vara värt att nämna att jag gillar när det smakar en del vitlök, så om man inte gör det kan man ju använda mindre än det står i recepten.
Fråga om det är någonting eller säg till om jag skrivit fel, så rättar jag till det. Jag har ialla fall orkat gå igenom den litet och skrivit om så här kommer den:
Dödspasta:
Ingredienser:
2 morötter
100g rotselleri
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk mjölkfritt margarin
1-2 krm curry
2,5 dl soja- eller havregrädde
1 tsk maizena(majsstärkelse)
salt
peppar
Tillagning:
1. Skala morötterna och rotsellerin. Riv/skär rotsakerna i stavar. Strimla purjolöken. Hacka vitlöksklyftan.
2. Smält matfettet, tillsätt rotsaker, curry, purjolök och vitlök. Salta försiktigt och låt fräsa.
3. Blanda grädde och majsstärkelse. Häll i och låt puttra tills grädden blir krämig och grönsakerna mjuka.
4. Koka pastan och blanda ner i pastasåsen.
Jag brukar göra så att jag i början blandar ihop grädden med vitlöken, maizenan och litet curry och låter det dra.
Linssoppa
Ingredienser:
1 dl röda linser
200 g purjolök
200 g rotselleri
1 tsk curry
0,5 dl solrosfrön
2 msk olivolja
5 dl buljong
1 brk krossade tomater
1 tsk salt
Tillagning:
1. Riv sellerin grovt och strimla purjon.
2. Fräs selleri och purjo tillsammans med curry i oljan.
3. Skölj linserna och tillsätt dem. Häll på buljong och krossade tomater och koka i ca 10 minuter
eller tills linserna är mjuka, ha i solrosfröna mot slutet.
Smaka av med salt och eventuellt mer curry. Piffa upp med några droppar citron och hackat kryddgrönt. Servera med bröd.
Stekt svamp med ris och bambuskott
Ingredienser:
400 gram champinjoner
2 burkar strimlade bambuskott
1 stor purjolök som strimlats
2 gröna paprikor som strimlats
4 msk sojasås
2 msk potatismjöl
lite rapsolja eller liknande
3 krossade vitlöksklyftor
Lite salt och vitpeppar behövs
Tillagning:
1. Stek champinjonerna i hälften av sojan.
2. Lägg i grönsakerna, krydda och stek tills de är mjuka.
3. Gör en sås av den resterande sojan, potatismjöl och lite vatten.
Servera med ris.
Indisk kikärtsgryta
Ingredienser:
2 burkar kikärter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk finkrossade tomater
1/2 tsk gurkmeja
3 msk olja
2 tomater
1 msk koriander
2 tsk Garam masala (indisk kryddblandning. Kolla så att det inte är den sorten från affären som innehåller kyckling och yoghurtpulver)
2 msk citronsaft
Litet chili
Tillagning:
1. Hacka lök och vitlök fint. Stek det i olja tillsammans med gurkmeja.
2. Kärna under tiden ur och hacka tomaterna. Rör ner dem i grytan.
3. Tillsätt koriander och kikärter (spara kikärtsspadet). Låt fräsa några minuter.
4. Tillsätt kikärtsspadet och krossade tomater, låt sjuda ytterligare några minuter.
5. Blanda sist i Garam Masala och citronjuicen och koka ett par minuter till. Späd eventuellt med mer vatten om det ser torrt ut.
Servera med ris.
Morotsbiffar
Ingredienser:
1 dl skorpmjöl
1 dl vetegroddar
1 dl soja- elelr havregrädde
2 msk sojamjöl
3 stora morötter
2 dl malda cashewnötter
½ tsk örtsalt
1 vitlöksklyfta
1 tsk basilika
½ tsk rosmarin
1 tsk olivolja
Tillagning:
1. Låt skorpmjöl, vetegroddar, sojamjöl och grädde svälla cirka 5 min.
2. Skala och riv morötterna fint, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop smeten väl.
3. Forma till burgare och stek dem i olja.
Gott till klyftpotatis och någon sås. Det är även gott att äta som hamburgare eller i pitabröd med grönsaker.
Chili sin Carne
Ingredienser:
2 dl sojafärs/sojakross
2 gula lökar
1-2 msk olja
lite chili
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
½-1 tsk salt
1-2 msk soja
1 burk 400 g hela tomater
2 burkar vita bönor i tomatsås á 440 g
Tillagning:
1. Skala och hacka lökarna.
2. Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg.
3. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
4. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
5. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs.
Servera med ris eller ät som det är.
"Fisk"pinnar:
Ingredienser:
Man kan göra denna med antingen tofu, aubergine eller zucchini(jag tycker att tofu är godast, zucchini går också bra men aubergine har jag inte lyckats så bra med.
Salt
Mjöl
Soja- eller havremjölk
Ströbröd
Olja att steka i
Tillagning:
1. Skala och skiva auberginen/zucchinin i fiskpinneliknande bitar. Om du använder tofu, skär i samma form.
2. Blanda ut saltet i mjölket och vänd bitarna i mjölet.
3. Doppa bitarna i havremjölken och sist i ströbröd.
4. Hetta upp oljan och stek "fisk"pinnarna på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta.
Servera med klassiska fisktillbehör, såsom majonnäs (äggfri) och kokt potatis, och gärna knäckebröd.
Rotfruktsgratäng
Ingredienser:
6 potatisar av mjölig sort
2 morötter eller palsternackor
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk örtkryddor
2 hackade vitlöksklyftor
2 1/2 dl soja- eller havregrädde
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka det i vatten i ca 5 min.
4. Häll av vattnet. Rör i salt, peppar, örtkryddor, vitlök. Häll allt i en ugnssäker form.
5. Häll över grädden, lägg eventuellt på vegansk smältbar ost överst och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.
Jag brukar göra så att jag i början blandar ihop grädden med hälften av kryddorna och all vitlök så att det får stå och dra ett tag.
"Kyckling"gryta
Recept:
En liten påse (300g) veggo-kyckling
2,5 dl soja- eller havregrädde
50-60 gram mjölkfritt smör
3 dl sojamjölk
Curry
2 msk vetemjöl
2,5 msk grönsaksbuljong
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk skivade champinjoner
300g cashewnötter
Sås:
1. Smält smöret i kastrullen.
2. Blanda 1 dl soyamjölk med 2 msk vetemjöl.
3. Rör om tills klumparna försvinner, sen häller du det i smöret.
4. Häll på hälften av grädden och krydda med curry och grönsaksbuljongen.
5. Koka upp det tills det tjocknar lite. Späd ut med resten av mjölken, grädden och krydda med curry efter smak.
6. Häll i cashewnötterna och koka upp.
Kyckling:
1. Fräs löken någon minut, lägg till "kycklingen", låt det steka i några minuter.
2. Lägg till champinjonerna. Stek tills "kycklingen" får lite färg.
3. Pressa vitlök. När detta är klart så häller du såsen över kycklingen.
Servera med ris eller liknande.
Falafel
Ingredienser:
6 dl blötlagda men okokta kikärtor
1 dl persilja
1 msk vetemjöl
1 msk maizena
3 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
2,5 tsk spiskummin
3 tsk koriander
2 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)
Tillagning:
Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar och stek i olivoljan eller fritera tills de får en fin färg.
Servera med pitabröd, tomat, lök och sallad. Gott även till ris och jag brukar göra currysås till som jag tycker passar bra. Annars är hummus bra till falafel, då kan man bara blötlägga litet extra kikärter samtidigt som man blötlägger som man skall göra falafel på.
Det här falafelreceptet tyckte jag var bra och falafeln höll ihop vilket vi haft problem med när vi gjort efter andra recept. Att låta bli att koka kikärterna bevarar stärkelsen i kikärterna och man behöver inte lika mycket mjöl för att de skall sitta ihop och smaken blir godare.
Vegansk flygande jacob
Ingredienser:
100 g sojakross, sojabitar, veganska kycklingbitar eller liknande
2 1/2 dl matlagningsgrädde eller sojagrädde
3 msk ketchup
2 1/2 msk grönsaksfond eller buljongtärningar
salt
2 bananer
50 g jordnötter
Tillagning:
Koka upp 1 liter vatten med fond eller buljongtärning. Lägg i soja"köttet" och låt koka i tio minuter.
Stek det sedan tills det fått fin färg.
Blanda grädde med ketchup och grönsaksfonden i en bunke och häll blandningen över sojastrimlorna. Salta efter smak.
Låt puttra några minuter.
Servera med skivad banan, jordnötter och ris.
Sojamajonnäs
Ingredienser:
1 dl sojamjölk
1 tsk senap
1/2 tsk örtsalt
1 - 1 1/2 dl olja
2-3 tsk citronsaft eller ½ msk vinäger
Tillagning:
Mixa först sojamjölk, salt och senap i mixer eller med stavmixer. Tillsätt sedan i en tunn stråle oljan medan mixern fortfarande är igång. Ta så mycket olja att majonnäsen blir tjock. Tillsätt slutligen citronsaft eller vinäger och mixa in. Använder du stavmixer kan du behöva mer olja för att få majonnäsen tjock.
Använd majonnäsen som den är, eller smaksätt med kryddor.
God att göra potatissallad på. Jag brukar göra olika dippsorter av den

Avokadopasta
Ingredienser:
1 stor gul lök
3 avokador
2,5 dl havre- eller sojagrädde
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
5 dl vatten
1 buljontärning
mjöl till redning(inte maizena redning)
cayennepeppar
salt och peppar
Tillagning:
Hacka och stek löken i olja, vitlök, salt och peppar tills den är gyllenbrun. Häll på vatten och buljong och låt koka upp. Gör en redning av mjölet och vatten och häll ner i såsen under omrörning tills konsistensen blir lagom.
Skala och hacka avokadorna.
Tillsätt grädde, ta såsen från plattan, lägg i avokado och kryddor. Servera med pasta och krossade valnötter ovanpå.
Spenatlasagne
Ingredienser:
~15 lasagneplattor
400 g hackad spenat
3 msk riven sojaost
2,5 dl havre- eller sojagrädde
Tomatsås:
1 gul lök
2 burkar(400g) hela tomater
2 dl sojakross
3 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
basilika
oregano
timjan
socker
salt och peppar
Tillagning:
Hacka och stek löken i olja, salt och peppar. Häll i tomater och sojakross och låt puttra i tio minuter. Smaka av med vitlök, tomatpuré, basilika, oregano, timjan och socker. Stek spenat och salta.
Varva spenat, lasagneplattor och tomatsås i en form.
Riv ost och blanda med havregrädde, häll över blandningen högst upp och grädda därefter på 200°C i 50 minuter.
Broccolisoppa
Ingredienser:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
~500 g färsk broccoli, i bitar
3-4 medelstora skalade potatisar, i skivor
1 liten gul lök, i tunna skivor
1-2 msk färsk koriander eller 2-3 krm torkad
2-3 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Rostade solroskärnor:
~1 dl solroskärnor
2-3 krm spiskummin
2 tsk olja
1 krm salt
svartpeppar
Tillagning:
Koka upp vatten och buljongtärningar i en gryta. Lägg i broccoli, potatis, lök och koriander. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka 10-15 minuter.
Fräs under tiden solroskärnor och spiskummin i oljan i en stekpanna tills kärnorna blir lite bruna. Salta och peppra lite.
Mixa soppan direkt i grytan med mixerstav eller vispa den slät med stålvisp. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en liten hög solroskärnor i varje tallrik. Bjud bröd till.