Full version: Trädförslag önskas
sillamor
Hej alla

Vår gamla terass är borta och vi tänkte skaffa en ny. Vi vill kunna komma upp till terassen ungefär från samma plats som entretrappan går upp, men det känns inte som att det blir så snyggt med en trätrappa och en betongtrappa alldeles intill varandra. Dessutom vore det skönt att skydda lite från insyn snett från höger i bild. Därför tänkte jag mig något sånt här:

[attachment=30373:uteplats_trappor.JPG]
Titta vad fint jag ritat i Paint! no.gif

Trädäcket går i nivå med trappsteget ovanför dottern.

Konstverket till höger om henne är ett cementrör med ett mindre träd/buske i. Frågan är vad? Det bör bli ca 2 m högt och inte för yvigt eller för gult. Det ska tåla att stå i kärl och vara fint året om. Har funderat lite på japansk lönn eller någon liten tall för de luktar så gott.

Sedan funderar jag på rörets storlek. Kan 1 meter i diameter vara lämpligt?

Tacksam för alla idéer / Åsa

Oops.
Konstverket är till vänster så klart. Det till höger är en sopkvast.

/ Åsa
Huggorm
En japansk lönn är nog ingen dålig idé
pebblelake
Hejsan !
slår ett slag för Acer japonicum vitifolium.Vet inte din zon men den skall klara 4-5.
Länk

http://images.google.se/imgres?imgurl=http...l%3Dsv%26sa%3DG
Huggorm
CITAT (pebblelake @ 04-02-2009, 22:11) *
Hejsan !
slår ett slag för Acer japonicum vitifolium.Vet inte din zon men den skall klara 4-5.
Länk

http://images.google.se/imgres?imgurl=http...l%3Dsv%26sa%3DG

Den var riktigt snygg faktiskt, såg mycket mera naturlig ut än de flesta andra japanska förädlade smålönnarna
Eriks
min erfarenhet säger att en japansk lönn är en woodland växt och kräver rikare mer skyddat läge.
kalmar är också oerhört nedbördsfattigt och kan bli väldigt stekande på sommaren, vilket de sköra lönnbladen inte alltid uppskattar, rödbladig går i och för sig bättre, så med omvård torde kunna utvecklas till ett fint exemplar..
nederbörden i kalmar ligger på ca 500mm/år
ex japan där många av våra magnolior kommer ifrån 5000mm/år

annars skulle jag kunna tänka mig, något stort gräs, typ minscanthus
är läget soligt?

annars finns buskträd som kunde vara ett bra exempel typ physocarpus opulifolius 'diabolo'
eller häggmispel amalanchier lamarckii , som också med beskärning kan bli ett väldigt vackert småträd/buske
ginkgo bilibo är ytterliggare ett kul alternativ, gärna större kvalite mindre frostkänsligt
silverpäron pyrus salicifolia
acer ginnala

i och med att det är kruka är det vikigt med god jord och skötsel

jag hade sett till att gärna få ner röret i marken lite samt försöka luckra upp botten, ev borra hål i sidan för dränering

mycket god jord, gärna kompostblandad, översta lagret med typ perenna jord..

marktäckera runt trädet typ daggkåpa, flocknäva, lavendel, kantnepeta

lite beroende på läge och tycke och smak..

hoppas det var till någon hjälp
Eriks
sen finns ju en lösning med att bygga en typ av spalje i järn eller träd

och låta klätterväxter typ murgröna eller klättervildvin stå för trädkänslan..

jag ska inte dömma ut den japanska lönnen helt..

är det en norrsida eller en sval skyddad plats, med typ större träd eller annan vegetation nära så skulle det nog kunna bli mycket fint!
då med någon annan marktäckare typ waldsteina eller kankse skuggröna
Huggorm
japansk lönn används ofta till bonsai, så det skall ju inte vara helt omöjligt att hålla den i ett cementrör. Klart man får vattna under varma sommardagar dock. Tror det blir betydligt mera jobb med silverpäronet, ginkgon eller den andra förslagen då eftersom de måste beskäras rätt hårt för att hålla sig inom önskade två meter.

Idén med att bygga spalje var inte dum. Man skulle ju kunna svetsa något slags konstverk och låta klätterväxter gå upp i, det skulle kunna bli hur snyggt som helst om man är lite konstnärligt lagd
sillamor
Hej och tack för alla förslag!

Min konstnärliga ådra är det väl sisådär med, men man upphör aldrig att förvånas, även en idiot lyckas ju ibland....

Vildvin är jag verkligen förtjust i och tänkte ha det längs framsidan av däcket. Får fundera på det där med klätteranordning. Är lite orolig att det ska bli pinnigt med klätterställning och trappräcke tätt ihop. Det är en liten trappa bakom också. Men på rätt sätt så kanske. Minns en jättefin ställning jag såg på Zetas. Den var som ett klot med cylindrisk fot. Som en sån man binda upp fruktträd i, fast liten. (Fick för mig att det heter goblet, men fick bara träffar om Harry Potter när jag googlade.)

Solfjäderslönnen är verkligen fin, men enligt Rångedala kan den bli 6 meter. Tål rödbladiga torka bättre än gröna? Hm, det vore kanske snyggt mot fasaden.

Det är förresten västerläge och ingen annan skugga än den från huset. På bilden ser röret ganska högsmalt ut, men det kommer inte sticka upp mer än 40-45 cm över mark så trädet bör nå ner i ordinarie jord i framtiden. Funderar på om man ska isolera insidan av röret för att minska risken för torka.
Huggorm
CITAT (sillamor @ 05-02-2009, 19:09) *
Tål rödbladiga torka bättre än gröna? Hm, det vore kanske snyggt mot fasaden.

Nej, men dom tål sol lite bättre, vissa träd kan ta stryk av riktigt kraftigt solsken
sillamor
Aha.

Hur bör jag förresten tänka med storleken. Ett träd blir väl mindre i cementröret. Är ett träd som normalt blir 6 m lagom om jag vill ha 2 - 2,5 m högt?

(Frågorna tycks aldrig ta slut, och eftersom jag får så bra svar pumpar jag på...)
Huggorm
Om rötterna kan ta sig ut under cementringen borde den inte inverka speciellt mycket alls på slutstorleken. Väljer du ett träd som vill bli högre får du nog räkna med att beskära.
Cilla
Det är ofta en hel del jobb med att ha träd i kruka och stora och frodiga blir de sällan heller. Ofta ganska kortlivade pga den extrema temperaturspänningen och omväxlande torka/väta.

Om du kan skapa plats i marken utan cementrörsbegrönsning slipper du byta krukjord och pilla med rötter, slipper ha extremt regelbunden bevattning och slipper du dessutom befara att trädet tar skada om det en natt smäller till och blir kallt.
Bassam
Tack för frågan
Alla buskar som kommer från sticklingar kan vara så kort och man kan odla dem i krukor, och min föreslog ( BOXBOM ).
Obs: man ska bytta översta 10 cm från jord varje vår.
Lycka till- H:Bassam
Thomas Wahlqvist
Om växten är stickling eller inte har ingen betydelse i det här samanhanget.
Jag skulle föreslå att du planterar trädet direkt i jorden istället, varför krångla till det med ett rör?

Hej Bassam, kul att läsa dina inlägg. Hur grundar du din teori om att sticklingar av buskar uppför sig på ett visst sätt?

Vilket Plantagen arbetar du på ?
Du är så hemlig, jämt när jag är på Plantagen så tänker jag, undra vem Bassam är?
Bassam
Tack för frågan
Jag har en träd i salongen som jag plantera från sticklingar före 5 år , trädet blir nu nästan 3 meter utan problem.
Obs: den informationen som säga att träd eller växter som kommer från sticklingar har mindre rötter jamför med som kommer från fröar ,den är informationen jag fick från högskola branschen ( Hortonom ).

Lycka till- H:Bassm
Thomas Wahlqvist
Det var roligt att höra.

Lycka till själv Hortonom Bassam-på Plantagen.

Är du utbildad Hortonom?
Bassam
Tack för frågan

Jag har ett certifikat från universitetet Hortonom och arbetade sju år Hortonom , som har ansvar sju byar och arbetat med Plantagen, men som inte tar tag i, men nu vill jag hjälpa människor att organisera sina trädgårdar .

H: Bassam
Thomas Wahlqvist
Jaha.



sillamor
CITAT (Cilla @ 06-02-2009, 02:15) *
Det är ofta en hel del jobb med att ha träd i kruka och stora och frodiga blir de sällan heller. Ofta ganska kortlivade pga den extrema temperaturspänningen och omväxlande torka/väta.

Om du kan skapa plats i marken utan cementrörsbegrönsning slipper du byta krukjord och pilla med rötter, slipper ha extremt regelbunden bevattning och slipper du dessutom befara att trädet tar skada om det en natt smäller till och blir kallt.


Tack Cilla för varnande ord. Jag vill inte ha det krångligare än nödvändigt och försöker tänka i nya banor.

Idén med cementröret uppkom eftersom jag inte kunde komma på något snyggt sätt att avsluta terassen på. Om trädet står i backen behövs det någon typ av staket så att det inte blir en krater som ungarna kan trilla ner i. Det är visserligen inte jättehögt, två trappsteg, men ändå. Och det känns som att det skulle bli pinnigt med ett staket som ansluter till trappornas smidersräcken.

På framsidan av terassen (syns ej i bild) har jag tänkt mig ett staket av liggande spjälor och framför detta en upphöjd rabatt, knappt ett trappsteg upp. Det kanske vore snyggt att ha det här vid trappan också. Har inte tänkt på det förut. Då skulle det inte bli så högt fall. Och min betagande japanska lönn skulle trivas bättre.

Cilla
Hej sillamor,
Jag tror inte riktigt jag begriper hela din anläggning, men helt klart verkar det vara olika nivåer som växtlighet kan skydda barn o vuxna att falla ned?

Själv har jag ett par sådana kring en del av mitt eget hus också. Onaturliga/skapade nivåskillnader och en fyrkantig platta i marken (taket till ett jordkällarrum) trollade jag bort genom att lägga skiffersten i en halvbåge över den fyrkantiga plattan. Nivåskillnaderna dolde jag med en bågformad upphöjd rabatt som är gjord i murad natursten. Rabatten mellan naturstensmurarna blev väldigt smal, men OJ vilken bra klimatzon jag fick där (bara jag vattnar, det har blivit som en stor, avlång kruka kan man säga). Där har jag ett dvärgpersikoträd, ett känsligt pionträd och allehanda perenner och varje år slingerkrasse som får ringla ned över muren.

Den bågformade "terassen" lagd i skiffersten utanför husets ingång är kantad av muren på den sida där det är en stor nivåskillnad, men den sticker inte upp mer än 30 eller 40 cm. De små träden, buskarna och perennerna gör resten av skyddet, och dessutom ger ett lager med krukväxter innanför muren att det blir ett bra trillskydd också med flängande, små barn.

Inte för att jag tror att detta passar din ingång, men kanske kan idén med ett sammanhängande, större upphöjt parti där du kan odla ett trillskydd vara användbar? Om du tänker dig att cementkrukan blir ett par meter lång och lite bredare än röret t ex? Visserligen måste man vattna alla upphöjda och avgränsade växtområden mer än de som ligger i marken, men med större sammanhängande jordområden/upphöjda "diken" kan man klara iallafall mindre träd och många perenner under ganska många år utan jordbyten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon