Grattis! Asken är ett härligt vårdträd, och mycket gamla kan de bli också.
Asken vill ha mycket ljus och den ställer högre krav på jordmån än många andra träd; den vill ha mycket näringsrik jord (särskilt kväverik) och stå på ställen där det är rörligt grundvatten.
Askens blad är mycket näringsrika - om du har möjlighet - låt dem ligga under asken och kontinuerligt förbättra jorden. Och tag bort grässvålen så långt som trädets grenar sträcker sig under trädets första 5-10 år eftersom den konkurrerar om bådde syre och näring med trädet.
Stöttning behövs normalt den första växtsäsongen, dvs till någon gång i slutet av nästa växtsäsong om du planterade trädet nu. Banden från pålarna till trädet bör sitta under halva stammens längd. Stöttning är till för rotetableringen i första hand, så att rötterna inte lyfts i vinden innan de fått grepp. När trädet kan hålla rotkronan själv ska stödet bort - annars satsar trädet bara på höjd och inte på styrka. Det fungerar ungefär som muskler - de måste vara i rörelse för att trädet ska blir starkt.
Beskärning bör inte göras första tiden. Trädet behöver all blad- och grenmassa det har för att få energi till att etablera sina rötter. Senare, efter ett par år, kan man göra uppbyggnadsbeskärning för att få kronan stabil, men har man inte kunskap om denna typ av beskärning är det bättre att låta asken göra det själv.
Den äldsta kända asken är ett träd vid Rinkabäcks gård, Västergötland, som skall ha funnits där sedan 1300-talet. En av de största askarna finns i Ekhammar, Västergötland och är 30 meter hög med en stamomkrets på 6,35 meter.
Här är Sveriges största askar:
http://www.naturcentrum.se/jattetrad/storsta/ask.html