Jag skulle föreslå att du fixar 2 olika platser beroende på hur de vill växa, det finns kryddväxter som vill ha det väldränerat + soligt (flera av dem överlever inte vintern ifall det inte är väldränerat), andra kryddväxter vill ha fuktig mark annars funkar de inget vidare.
Kryddor som vill ha det väldränerat: ex. Timjan, salvia, dragon, vinterkyndel, rosmarin(ej så härdig så man kan behöva köpa nytt varje år, alt. övervinra plantorna inomhus), oregano
Kryddor som vill ha det fuktigare: ex. Mynta, dill, persilja, gräslök, temynta, gurkört, citronmeliss
Ettåriga kryddor som ex. dill, persilja, gurkört skulle jag fröså där får du skörd redan första året. Sår du fleråriga kryddor kan det ta flera år innan du kan skörda. Ska du ha massor av plantor utav varje sort kan det kanske löna sig at fröså annars är det enklare att köpa en planta, många av kryddväxterna kan man sedan lätt föröka genom delning eller sticklingar + sånt som oregano frösår sig rejält.
Vet inte riktigt vilken zon du bor i i norr kan det finnas vissa begränsningar även om mycket brukar vara möjligt tack vare snön.
Här kan du läsa om kryddväxter och hur man odlar dem