Hej Virgo!
Shitake är en trevlig bekantskap...Är detta ditt första försök att odla svamp eller har du viss erfarenhet?
Det absolut enklaste sättet är att införskaffa väteperoxid, honung & en tryckkokare/autoklav.
Tag en burk fyll till 2/3-delar med vatten lös ca en matsked med houng i vattnet använd en burk på ~3dl, gör ett hål i locket med hjälp av en spik el syl tillslut hålet med en sårtape som "andas" detta för syre utbyte.
Har du tillgång till små glasbitar så lägg i detta innan du tryckkokar, detta för att senare hjälpa till att finfördela mycelet.
Tryckkoka detta i ca 45min under 15psi-tryck.[~1 bars tryck.]
Låt detta nu svalna i tryckkokaren.
Åk till affären och köp en svamp som du tycker ser fräsh ut, den ska vara så nyplockad/skördad som möjligt för att ha kvar sin livskraft.
Ta fram en vass kniv som du flamsteriliserar och delar svampfrukten med.
Jobba på ett desinficerat underlag.[Ugnsluckan är ett bra tips sätt även på ugnen på ca +150C på detta viset så undviker du luftburna sporer/bakterier att komma i kontakt med din lilla hemma odling.]
Skär ut en kub med fruktkött från svampen...
Häll upp ett litet måttglas med H202[vätepreoxid..3% koncentration]
Spetsa nu din lilla kub på knivudden och doppa den i h2o2 glaset..det kommer att fräsa lite, var inte orolig det dödar endast dina motståndare, det skadar inte det täta mycelet som din fruktkropp igentligen är.
Skruva nu av locket på din burk, jobba fortfarande på ugnsluckan och tillsätt din kub till honungsblandningen.
Ställ detta nu varmt och mörkt..~25C ev lite högre borde vara den idealiska tempen vid detta tillfället, ovanför kylskåpet brukar vara ett bra tips.
Så det var det första stegen till en levande mycel kultur..
Kontrollera nu med ~2dagars mellanrum..När du ser att det börjar se lite "dimmigt" ut i burken så skakar du den, dom småglasbitarna du hade i hjälper nu till att sära på det mycel som nu börjat växa pga honungens socker, och på detta viset distrubieras mycelet och sprider sig snabbare.
Nu behöver du en spruta eller liknande för att få detta ur burken.
Så länge det går att "dra" upp mycelet i en steril behållare..och att delen du sänker ner i mycelie kulturen går att sterilisera, därav är en spruta idealisk till detta endamålet.
När du redan är på ICA/KONSUM eller vart du nu köper din svamp så köp även ugns-påsar.[dom ska kunna hålla ~3-4liter.]
Härnäst så behöver vi spån från lövträd.. kolla din lokala zoobutik.
Detta lägger du i blöt i en balja med ljummet vatten över natten.
Sen så skopar du upp lagom med substrat[spånet mao.]
i ugnspåsarna vik ihop överdelen och sätt en tape för att hålla denna på plats då den gärna vill resa sig i tryckkokaren och på så sätt täppa igen dina säkerhetsventiler, och det vill vi inte.
Ett lock från en burk går att lägga upp och ner ovanpå påsen vilket ger samma effekt, använd båda för att vara riktigt säker.
Tryckkoka nu detta i ~90 minuter...låt svalna i tryckkokaren...
Se nu till att tvätta dina händer noggrant använd gärna DAX-tvål för detta ändamål..den funkar bra.
Ta nu din ev. spruta eller behållare med det levande mycelet..
Var återigen på ugnsluckan..
Spruta i minst en spruta, helst flera i påsen, på flera olika platser..[för att distrubiera det jämt i påsen.]
Tillslut och placera varmt och mörkt.
Vänta...
Vänta lite till...
Vänta tills hela påsen är kollonialliserad...
Då tar du ut det nu sammanhängande blocket...placera i en plastback med lock applicera perlit i botten och tillsätt tillräckligt med vatten för att luftfuktigheten ska hålla sig på en mivå på mellan 75-90% syre tillförsel är oxå nödvändig för att initiera fruktbildningen.
Det löser man igenom att "lufta" lådan på så sätt att man lyfter locket och ser till att fläcka ut luften, detta bör göras ca 3-4 ggr per dag.
Det går även att koppla en akvarie pump till dina backar och på så sätt tillse syretillförseln, dock så behöver man se till att "lufta" men dock inte lika ofta.
Där har du en ungefärlig beskrivning hur man går till väga.
Det går även att odla shitake på stockar, dock tar det betydligt längre tid.
Sporer kan köpas från
SporeworksLevande agar kulturer från
FungishopDet är lentinula du ska leta efter...dvs det latinska namnet på familjen.
Hoppas att detta hjälper dig en bit på traven..
//Agar