Syrenen
28-09-2003, 16:35
Jag har tagit rejäla syrenskott hemma i stan (Sthlm) och planterat som häckplantor på landet i Roslagen. Dom planterades i våras och har etablerat sig ganska bra trots relativt långväga flytt. En del av plantorna är ganska långa, ca 2 m, med bara en liten vippa i toppen.
Jag undrar om jag törs beskära dom redan nu i höst?
En del av plantorna skulle då beskäras så att det bara blir en stam kvar där det inte vuxit löv. Kan man göra så?
Om inte när tror ni det är lämpligt?
Hannele
28-09-2003, 16:39
Om 3-4 år ungefär kan du börja underhållsbeskära dina syrener.
Ett bra gammalt råd är att inte klippa allt på en gång
för att ha en jämn blomnig hela tiden: Klipp var 3:e gren vart 3:e år.
Eva i Skåne
28-09-2003, 20:46
Nu vet jag inte om dina skott är grenade för om jag fattat det rätt ska man toppa dem på låg höjd flera gånger för att få buskiga plantor. Två meter lång med bara en liten vippa i toppen låter inte som det ska bli någon tät häck

.
Om 3-4 år ungefär kan du börja underhållsbeskära dina syrener.[QUOTE]
Ska man vänta så länge?
Jag planterade sex krukodlade syrener till en häck i våras, de har vuxit fint och är kanske 80 cm. Men ska jag verkligen vänta tre år med beskärningen?
Blir de inte väldigt rangliga då?
Hannele
29-09-2003, 07:16
När syrenen har etablerat sej, kommer det att växa fram nya rotskott.
Man gallrar syrener, annars risk att man klipper bort blomanlagen, som bildas året innan.
Men vill man, kan man skapa en helt grön syrenhäck.
Det kan ta 5-10 år innan nyetablerad syrén blir bättre och vackrare av underhållsbeskärning, dvs den gallring som Hannele beskriver.
Först måste rötterna etabera sig, och för det behövs blad. Du märker nästa år om plantorna etablerat sig. Bladen ska bli stora, mörkgröna och tillväxten på plantan kring 50-100 cm. Växer den mindre och får mindre, ljusa blad, håller den fortfarande på att försöka få ordning på näringsupptagningen och mår inte alls bra av att beskäras.
Sedan den etaberat sig och växt upp en bit tar det ju en tid innan grenarna blir gamla och kan gallras bort till förmån för nytt. Det tar ofta flera år innan syrénens rötter börjar få det överflöd som gör att den skjuter rotskott.
Förgrenar sig gör syréner bra själva, men vill man ha ny skottbrytning kan man beskära. När man gör en sådan beskärning tar man ofta bort de grenar som bildar blomanlag, och det tar ytterligare några år innan de nya vuxit ut och bildar blomanlag.
Intressant.
Då är det egentligen bättra att vara försiktig med sekatören i trädgården.
Beskär man för mycket bland träd och buskar?
Om man ser beskärningens syfte att växten ska må bra och leva länge tycker jag generellt att äldre äppleträd beskärs alldeles för mycket och fel, medan päronträd inte ens befrias från sina döda grenar (som är första prioritet i beskärning).
Riktigt unga äpple- och päronträd brukar först beskäras för mycket (vid planteringen när man ska låta bli) och sedan beskäras för lite. Med de unga ska man inte hoppa över ett år som man gärna kan göra med de äldre, särskilt om de skjuter nya vattenskott eller om vattenskotten fortfarande växer mer än 50 cm per år.
Körsbär och plommon beskärs ofta fel och för mycket när de beskärs.
Svenska skogsträd behöver normalt sett ingen beskärning, och när det gjorts ändå ger det ofta inte alls de effekter som trädägaren velat.
Med buskar har man med många sorter ett val - att antingen underhållsbeskära och få ständig förnyelse och blom, eller att kapa ned hårt och vänta ett antal år innan de grönskar och blommar igen. Vissa tål inte att skäras ned men många gör det. Vad man väljer är en smakfråga.
Hannele
29-09-2003, 11:53
Jag skriver under, vad Cilla säger.
Många gånger tycker jag att man slaktar, istället för att underhållsbeskära.
Jag har fått intrycket att nyinflyttade har lite för bråttom med motorsågen.
Träd och buskar tar ingen skada, om man hoppar över något år och funderar...
Bra alternativ till total nersågning kan vara att stamma upp ett gammalt träd.
Mitt motto:
Det ska inte synas i trädgården att man jobbat där.
Utom när man formklipper och vill framhäva det vilda i trädgården.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.