|
Söttok06
13-04-2009, 19:06
Den hade stått sedan november sa tjejen, alltså antar jag att den brunnit klart. Men det är inte ren mylla. Utan man ser tydligt bitar av hästbajset i torven. Hällde ut några påsar mellan mina buskar (som jag planterade i höstas) samt på de platser där jag ska odla lök, sallad och lite annat. Tänkte låta det ligga där tills jorden reder sig. Jag bor i Stockholm och antar att det dröjer ett par veckor till. De andra säckarna låter jag vara tills jag har grävt om jorden där jag ska sätta potatis.
Är det något jag ska tänka på? Måste jag mylla ner gödslet? Är det för starkt? Har det brunnit klart?
Ovanpå tänker jag lägga ett lager, ca 3 cm; Barkmull så att finishen ser bättre ut. Och det kanske är bra för jorden också.
Aqvakul
13-04-2009, 19:11
Helt OK mellan buskarna, men det kan bli lite starkt där du ska så. Försök att mylla ner gödseln ordentligt i trädgårdslandet, så det inte kommer i direkt kontakt med fröna. Barkmull eller kanske hellre täckbark är väl trevligt under buskarna.
CITAT (Söttok06 @ 13-04-2009, 20:06)  Den hade stått sedan november sa tjejen, alltså antar jag att den brunnit klart. Men det är inte ren mylla. Utan man ser tydligt bitar av hästbajset i torven. Hällde ut några påsar mellan mina buskar (som jag planterade i höstas) samt på de platser där jag ska odla lök, sallad och lite annat. Tänkte låta det ligga där tills jorden reder sig. Jag bor i Stockholm och antar att det dröjer ett par veckor till. De andra säckarna låter jag vara tills jag har grävt om jorden där jag ska sätta potatis.
Är det något jag ska tänka på? Måste jag mylla ner gödslet? Är det för starkt? Har det brunnit klart?
Ovanpå tänker jag lägga ett lager, ca 3 cm; Barkmull så att finishen ser bättre ut. Och det kanske är bra för jorden också. Ett halvår är i minsta laget för att det ska ha hunnit brinna klart, och som du själv sa kan du ju se att det inte är helt nerbrutet. Det innebär att det är väldigt starkt fortfarande. Dessutom går det åt kväve i nedbrytningsprocessen, så om du lägger ut det i landen kan du få helt motsatt effekt än du tänkt dig - det kan faktiskt orsaka kvävebrist hos växterna. Det du har lagt ut bör du mylla ner ordentligt, och resten ska du kanske låta stå ett tag till (eller lägga lite djupare ner i jorden, där det kan få brinna klart och göra nytta samtidigt).
smuleborg
13-04-2009, 21:02
CITAT (HelenJ @ 13-04-2009, 20:32)  Ett halvår är i minsta laget för att det ska ha hunnit brinna klart, och som du själv sa kan du ju se att det inte är helt nerbrutet. Det innebär att det är väldigt starkt fortfarande. Dessutom går det åt kväve i nedbrytningsprocessen, så om du lägger ut det i landen kan du få helt motsatt effekt än du tänkt dig - det kan faktiskt orsaka kvävebrist hos växterna. Det du har lagt ut bör du mylla ner ordentligt, och resten ska du kanske låta stå ett tag till (eller lägga lite djupare ner i jorden, där det kan få brinna klart och göra nytta samtidigt). Jag tänkte just detsamma, ett halvår är i det minsta laget o.s.v. Hur är det med icke-färdigbrunnen-hästskit i ett trädgårdsland ur en (för oss människor) hälso-hygien-aspekt? En slags parallell, jag skulle inte hälla guldvatten i morots- eller salladslandet.
Söttok06
13-04-2009, 22:48
Okej, jag låter resten av säckarna stå ett tag till då tills det brunnit färdigt lite mer. Och myllar ner gödseln i de land som jag tänkte så i. Det jag hällde ut mellan de i höstas planterade buskarna (Smultronschersminerna och Smällspirean 'Diabolo') ska jag mylla ner där också?
Vad synd! Jag som trodde den var färdigbrunnen. Men jag ska ju inte så ännu på ett tag. Jag har sättlök och senare sallad. Sättlöken kan jag sätta ner snart. Sallade får jag vänta med lite. Hur ska jag göra om jag gräver om lite senare för potatislandet. Kan jag mylla ner lite av hästgödslet några veckor innna jag stoppar i potatisarna?
I komposten har jag lagt lite av hästgödslet också. Är det bra? Är Hästgödslet för starkt att använda när man ska plantera ett fruktträd om man blandar det med annan jord?
smuleborg
13-04-2009, 23:52
CITAT (Söttok06 @ 13-04-2009, 23:48)  Okej, jag låter resten av säckarna stå ett tag till då tills det brunnit färdigt lite mer. Och myllar ner gödseln i de land som jag tänkte så i. Det jag hällde ut mellan de i höstas planterade buskarna (Smultronschersminerna och Smällspirean 'Diabolo') ska jag mylla ner där också?
Vad synd! Jag som trodde den var färdigbrunnen. Men jag ska ju inte så ännu på ett tag. Jag har sättlök och senare sallad. Sättlöken kan jag sätta ner snart. Sallade får jag vänta med lite. Hur ska jag göra om jag gräver om lite senare för potatislandet. Kan jag mylla ner lite av hästgödslet några veckor innna jag stoppar i potatisarna?
I komposten har jag lagt lite av hästgödslet också. Är det bra? Är Hästgödslet för starkt att använda när man ska plantera ett fruktträd om man blandar det med annan jord? Jag vet inte, men jag skulle låta det du hällde ut mellan buskarna vara som det är. Det tar maskarna hand om. Man kan, inbillar jag mig, se och känna om stallgödslet är färdigbrunnet. Vi hämtar stallgödsel tidig sommar och lägger den i en hög, under pressening (lite glipor, det får inte bli för tätt), för att som det heter brinna. Senvåren därpå använder vi den. Den är då som mull, utan typ korvar. Man kan ta i den (utan handske). Vi täcker med pressening för att inte gödslet ska urlakas av regn o.s.v. Misströsta inte om ditt gödsel är urlakat, det kan ändå tjäna som god jordförbättrare. Det är bra att blanda ner hästgödsel i komposten. Lasagnemetoden. Andra odlaiter kan det där bättre än jag.
Aqvakul
14-04-2009, 06:28
Blanda gärna ner gödsel i komposten.
Var försiktig med att gödsla för mycket i potatislandet.
Söttok06
14-04-2009, 13:13
Tack för alla bra svaren. Kan låta säckarna stå några månader till och bara mylla ner lite av gödslet och inte för mycket i Potatislandet. Det luktar rätt fränt om gödslet och då antar jag att det beror på att det inte brunnit klart. Jag fick nämligen Hästgödsel från ett annat ställe förra året och det var mer som ren jord i konsistensen och luktade inte sådär fränt.
CITAT (Söttok06 @ 14-04-2009, 14:13)  Det luktar rätt fränt om gödslet och då antar jag att det beror på att det inte brunnit klart. Jag fick nämligen Hästgödsel från ett annat ställe förra året och det var mer som ren jord i konsistensen och luktade inte sådär fränt. Du ser, du har ju koll på läget ju!
Söttok06
16-04-2009, 20:52
Ja, man lär sig eftersom, snart blir jag nästan specialist. Hi, hi. Är nämligen rätt grundlig i mitt researcharbete när det gäller trädgård. Jättebra med ett sådan här forum.
Källtorpet L&T
21-04-2009, 10:01
har du möjlighet att tömma ur säckarna i en kompost eller liknande så är det bättre. gödsel brinner inte nå bra i plastsäckar. se till att du kan täcka över komposten men se oxå till att det blir en luftspalt mellan gödseln och täckningen. vill du påskynda processen så kan du "vända runt" gödseln med en grep en gång i månaden...
Söttok06
22-04-2009, 09:50
Jag har en kompost och har tömt ut en säck där. Sen lag jag på lite växtavfall, nerklippta solrosstänglar bl a. Tänkte slänga ut ett lager Marsvinsavfall (spån mest). Jag kan ju tömma ut någon säck hästgödsel ovanpå det. Ska man lägga varvis med gödsel - växtavfall/spån- gödsel - växtavfall/spån?
Vad ska jag täcka komposten med? Det är en öppen kompost jag har.
Källtorpet L&T
22-04-2009, 15:39
antingen varvar du eller så försöker du blanda runt "massan" med en grep. ju mer du rör om desto mer luft tillför du till förmultningen. men man kanske inte ska röra om varje vecka, säg en gång i månaden.
sträck upp en plast, pressening eller en bit takplåt, egentligen vad som helst bara det inte ligger direkt emot komposten utan att det kan komma in luft men inte regn. enklast är ju om du har ett par stolpar, en på var sida om komposten, spänn upp ett rep eller spika dit en planka tvärs över, lägg sedan plasten över repet/plankan och sträck den, lägg på stenar eller liknande tyngen nere vid marken, skitenkelt... förstog du hur jag menade..? tänk dig ett vindskydd på ett scoutläger.
Söttok06
23-04-2009, 11:33
Varför får det inte regna på komposten? Jag trodde att det var bra om komposten inte blir för torr. Eller är för blöt inte heller bra?
Källtorpet L&T
23-04-2009, 17:06
det är bra om man kan reglera vattenmängden till gödselhögen för det är ju synd att en massa näring ska rinna bort och inte komma växterna till nytta.
Söttok06
24-04-2009, 12:52
CITAT (Källtorpet L&T @ 23-04-2009, 18:06)  det är bra om man kan reglera vattenmängden till gödselhögen för det är ju synd att en massa näring ska rinna bort och inte komma växterna till nytta. Ok, då fattar jag. I går tömde jag ut en säck gödsel i komposten ovanpå växtavfallet. Ska hitta något att täcka med. Sen har jag lagt ut massor av tidningar och Barkmull ovanpå på ett ställe (ca 4 kvm) som jag inte ska odla något på än på ett tag. Det får stå så ett par år så får jag se vad jag ska göra på den platsen. Antagligen ska jag ställa dit någon låda för redskap, men har inte bestämt mig ännu. Men jag vill inte ha massor av ogräs där så det är lika bra att jag kväver det med tidningarna och Barkmullen ovanpå så att de inte blåser bort. Det ser också snyggare ut på lotten att det inte bara ligger tidningar där. I helgen ska jag vattna i genom hela lotten. Det är så torrt nu.
Barynia
24-04-2009, 17:44
Jag odlar i lådor, typ pallkragar, och jag blandar hästgödsel, halvbrunnen som den du har, i det nedersta jordlagret tillsammans med vanlig jord. Jag har precis gjort klart för året, och eftersom det dröjer en-två månader innan något når ner dit, så hinner maskarna ta hand om en del, och det blir lagom starkt. Däremot har jag bara vanlig jord, blandat med torv i översta lagret. Det här fungerar kanon, förra året fick jag jättefina skördar av sallat, persilja, purjo och squash på det här. I år har jag utökat antalet sålådor från två till sex. Nu ska här odlas !
Gör en varmbädd av Din ej färdigbrunna hästskit.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|