|
Dagens tips till alla er som har kirskål växande i eran närhet: Plocka de späda skotten och gör soppa, stuvning e.dyl. på dem... Mmmmmm! Åt soppa med ägghalvor i igår och idag blir det falukorv från köttbutiken i Norsholm med kirskålstuvning och potatis. Men lugn, jag ska inte äta detta varje dag utan byter ut kålen mot nässlor ibland också  men de var lite för små här än. Är det bara jag som är så här tokig eller finns det fler här på forumet? Jag har försökt o letat efter näringsinnehåll i just kirskål men det är bara nässlor som står med där jag tittat (bl.a. vegetariska kokboken och nätet) men just nässlor är ju i en klass för sig när det gäller nyttigheter  . Nässlor får betyget 5 (1-5) och kirskål 4 av mig Hoppas ni alla får en skön, solig vårkväll
Red Top
16-04-2009, 21:34
Kirskålssallad är inte dumt det heller Om man klipper ner kirskålen då och då, så kan man njuta av späda blad hela sommaren.
Platinum
16-04-2009, 21:51
Själv ser jag dem som totalt onyttiga, ger mig massor av motion när jag inte vill ha det. Men de var goda i ett bröd nån gjorde...hmm recept...det var nått rågbröd iaf där de lagt i hackad kirskål. Såg väldigt grönt ut men smakade bra.
netaave
28-04-2009, 10:09
Hur tillreder ni?
CITAT (netaave @ 28-04-2009, 11:09)  Hur tillreder ni? "Som spenat" Soppa, stuvning och paj har det varit hittills. Jag gör soppan med gröna blad (kirskål, spenat eller nässlor), vatten och lite grönsaksbuljong och använder potatismospulver som redning. Koka blad, vatten och buljong en lagom stund, ta av från värmen, rör ner potatismospulver tills det är lagom tjockt (enligt ens egen definition på lagom).
Christoffer
28-04-2009, 11:23
I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman kan man hitta detta om kirskål:
56 mg C-vitamin/100g 24,8 gram Glukos/fruktos/100g 3,3 gram Sackaros/100g 8,9 gram stärkelse/100g 37 gram totala kolhydrater/100g 224,9 gram protein/100g
Myosotis
28-04-2009, 12:39
CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23)  224,9 gram protein/100g 22,49 då antar jag?
letade efter ngt på en matsida och såg en "ogräspaj" - dock tyckte jag den var lite för tillkrånglad, minns att jag gjorde en kirskålspaj för många år sedan, den var god! Tyvärr är det väl så att när man har alldeles för mycket av något så tar man inte vara på det! Förmodar att jag kan blanda i lite kirskål i dagens planerade veg.gryta!
Åsa, mälardalen zon 2
30-04-2009, 08:30
En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.
Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.
Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).
Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)
Åsa
Rosmarin
30-04-2009, 09:50
CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23)  I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman kan man hitta detta om kirskål:
56 mg C-vitamin/100g 24,8 gram Glukos/fruktos/100g 3,3 gram Sackaros/100g 8,9 gram stärkelse/100g 37 gram totala kolhydrater/100g 224,9 gram protein/100g 224,9 gram protein/100g !!!!!!!  Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt.... Och även 22,49 låter mycket tycker jag Myosotis. De flesta rena köttprodukter innehåller mellan 15 och 20gram protein per 100g. I undantagsfall upp till 25 gram/100g. Sojamjöl kan innehålla 37g/100g
Ingela i Segersberg
30-04-2009, 12:16
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 30-04-2009, 09:30)  En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.
Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.
Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).
Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)
Åsa Låter jättegott! Det ska jag prova, för tyvärr? har jag massor med kirskål.
Chamomille
30-04-2009, 12:27
CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50)  224,9 gram protein/100g !!!!!!!  Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt....  ...sin egen vikt...
220:-/kg  för kirskål och nässlor i storstäderna läste jag på "Taffel.se". Visserligen är grönskan inte så tung men ändå. Tror jag ska fira in våren med Åsas ogräspaj. Vilken delikatess  ! Gå gärna in på Taffel.se om ni är matintresserade, där finns mycket intressant läsning.
Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare
Myosotis
30-04-2009, 22:33
CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50)  Och även 22,49 låter mycket tycker jag... Tycker jag med. Skulle det vara 2,249 då? Det låter lite lite.
Tycker att det låter rimligt. Protein är ju det "svåraste" att få i sig som vegetarian. Hittar inga tabeller att jämföra med andra grönsaker just nu. Men det blir kirskålssoppa mååånga gånger under sommaren. Med ägghalvor för proteinets skull.
CITAT (pianja @ 01-05-2009, 09:34)  Tycker att det låter rimligt. Protein är ju det "svåraste" att få i sig som vegetarian. Hittar inga tabeller att jämföra med andra grönsaker just nu. Men det blir kirskålssoppa mååånga gånger under sommaren. Med ägghalvor för proteinets skull.  Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem. Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har. Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel.
Red Top
01-05-2009, 09:29
CITAT (Nauti @ 30-04-2009, 17:09)  Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare  Nauti! Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet.
CITAT (Nauti @ 01-05-2009, 09:41)  Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem.
Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har.
Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel. Jag hoppades att mina "" runt "svårast" skulle räcka för att ingen skulle missförstå mig. Du har rätt. Om man vet vad man ska äta är det inte svårt alls. I grönsaker finns dock väldigt lite protein, jämfört med baljväxter som bönor till exempel. Mitt inlägg var ingen del i någon vegetariandebatt. Bara en rimlighetstanke var kommatecknet skulle sitta angående kirskålens proteininnehåll. Hoppas att jag inte stött mig med någon.
CITAT (Red Top @ 01-05-2009, 10:29)  Nauti! Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet.  Det kanske var en bättre idé ja  Jag brukar inte frysa in saker(har bara ett litet frysfack) så jag har ingen bra koll på hur man bevarar näringen i maten på ett bra sätt. Men jag det skall jag göra i stället för att steka innan  CITAT Hoppas att jag inte stött mig med någon. Klart att du inte gjort. Men många tror att det är helt omöjligt att få i sig protein som vegan/vegetarian. Jag berättade för en lärare att jag var vegan när de diskuterat det ett tag, då de sade att det måste vara svårt att inte få i sig protein. Jag berättade att jag var vegan och inte åt någon form av tillskott, det trodde han inte på. Inte trodde han heller på att det fanns elitidrottare som var veganer. Så det finns ju faktiskt folk som tror på fullt allvar att man inte kan leva som vegan/vegetarian utan att ta tillskott.
Åsa, mälardalen zon 2
02-05-2009, 22:01
+Steker man innan man stoppar i frysen blir det inte så lång hållbarhet på produkten, man steker ju oftast i fett och fett härsknar även i frysen.
Själv experimenterade jag idag, så idag har jag ätit kyckling och kirskålslasagne.
Jag stekte ett par kycklingfileer i tärningar, ca 1,5liter grovhackad kirskål tillsatte jag sedan + några skurna salladslökar, ett par stjälkar selleri + några sockerärtor åkte ner de med (kylskåpsrensning). Jag saltade och pepprade och rev över muskot. Sedan gjorde jag bechamelsås med krossade tomater + tomatpure i + lite cayenne. Sedan varvade jag kirskålsblandningen + såsen + söndersmulad fetaost + lasagneplattor. Avslutade med fetaost + vanlig ost på toppen och gräddade på 200grader i ca 30min.
Mmm, det låter gott.
CITAT (Nauti @ 01-05-2009, 11:15)  Klart att du inte gjort. Men många tror att det är helt omöjligt att få i sig protein som vegan/vegetarian.
Jag berättade för en lärare att jag var vegan när de diskuterat det ett tag, då de sade att det måste vara svårt att inte få i sig protein. Jag berättade att jag var vegan och inte åt någon form av tillskott, det trodde han inte på. Inte trodde han heller på att det fanns elitidrottare som var veganer. Så det finns ju faktiskt folk som tror på fullt allvar att man inte kan leva som vegan/vegetarian utan att ta tillskott. Skönt att höra.  Okunskap om mat är nog inte så ovanligt, dessvärre. Åt båda hållen. Folk som tror att det inte går att leva vegetarian/vegan och de som tror att det bara är att skippa animaliska produkter och leva på potatis, gurka och tomater... eller vad som nu blir kvar när köttbullarna är borta. Men detta har väl inte i denna tråden att göra så jag släpper det nu.
Vi gjorde potatismos med kirskål idag. Det blev jättegott! Jag plockade en näve kirskål (dvs så mycket jag kunde hålla med en hand), hackade, kokade med 1 dl vatten och hällde i detta (kirskål + vattnet) när vi gjorde potatismoset. Vi gjorde pulvermos, men det funkar säkert lika bra i vanligt mos. Moset blev väldigt gott till fisk  Vi ugnsstekte en gös i folie med lite tomat och citron, och hade creme fraiche med gräslök som sås. Gräslöken är väldigt mild och aromatisk just nu.
ljusarve
23-05-2009, 09:12
Älskar kirskål i grytan, är inte lika förtjust över att ha den i rabatterna. Stuvning. Jag brukar plocka två-tre liter blad, finhacka, bryn i en klick smör, bara så lite att det krymper ihop och allt är mjukt. Pytsa i grädde tills det börjar vattna sig, äter man mjöl kan man reda lite, annars i med ett par äggulor. Supergod vårprimör!
Kirskålsstjälkarna kan man koka som sparrisliknande grönsak, blir inte alls lika stark i smaken som bladen. Men man behöver många för dom är ganska tunna!
AnneMysan
23-05-2009, 11:19
Tack för alla tips om Kirskål. Har massor (ogräs) här och försöker hela tiden rensa bort. Men nu ska jag ta vara på de nyaste, späda, bladen ist och förvälla dom. Billigare än spenat och säkert lika nyttigt, verkar det som.
Åsa, mälardalen zon 2
04-06-2009, 12:27
Här kommer ytterligare tips på vad man kan ha kirskål i.
Jag gjorde hemgjord pasta igår och kom på att man ju kan göra grön pasta genom att slänga ner spenat, jag hade ingen spenat så jag tog förvälld kirskål och det funkade bra det med.
myskmadra
04-06-2009, 20:04
Rolig tråd! I våras plockade jag små blad av kirskål och maskros, förvällde dem kort. Fräste dem sedan en stund i smör och hällde sedan på en omelettsmet! Mycket gott! Passar till mycket som tillbehör eller som huvudrätt. Man kan också göra : Ogrässhots: plocka grönt ogräs som är ätbart; kirskål, maskros, våtarv (t ex) Mixa med liten mängd vatten och sila av. Den gröna vätskan smaksätts med pressad citron och lite honung. Funkar bra som aperétif. Sätter fart på livsandarna (klorofyllrikt). Gröna blad lär vara bra för de flesta oavsett matvanor; bör väl innehålla en del järn (bra för vegetarianer) och spårämnen. Det finns olika sätt att förhålla sig till vegetarisk diet. I höstas träffade jag på en kille som sade sig vara vegetarian utan att äta grönsaker.  De ni! Han åt mest bröd, färdigmat från frysen ( gissar typ falafel) och antagligen mjölkprodukter. Ungefär som köttätare av den gamla stammen som ratar alla "kaninmat".
 för alla tips om ogräsanvändning!!
Årets första kirskål är plockad och uppäten  och ligger nu och skvalpar i magen. Men oj så bra jag mår! Lyckoruset över att hitta kirskål  (håller ni med?) gjorde att jag glömde koka ägghalvor och ha i soppan. Det brukar jag ju alltid ha, så det kan bli [attachment=49255:Hembakat...20100423.JPG][attachment=49256:Hembakat...20100423. JPG]
Men zissi, vilken fest du dukat upp!!!
Jag undrar, vad händer med näringsvärdena när man torkar kirskål och nässlor? Är det fortfarande bra? Det är liksom fullt i frysen och jag har mycket mer kirskål än jag kan smussla ned i maten (aldrig att de andra två här hemma skulle ens prova!). Svärmor har jag redan plcokat nässlor till och hon skulle säkert bli glad för kirskålen.
men som sagt, kan man torka den tro? Och sedan strö över den lite då och då som man gör med basilika eller andra torkade kryddor...
Christoffer
13-05-2010, 17:11
CITAT (Myosotis @ 28-04-2009, 13:39)  22,49 då antar jag? Nej, inte enligt boken. Brännässla ligger t ex på 229,5 g protein/kg torrvikt.
CITAT (Peztis @ 23-04-2010, 13:56)  Men zissi, vilken fest du dukat upp!!!
Jag undrar, vad händer med näringsvärdena när man torkar kirskål och nässlor? Är det fortfarande bra? Det är liksom fullt i frysen och jag har mycket mer kirskål än jag kan smussla ned i maten (aldrig att de andra två här hemma skulle ens prova!). Svärmor har jag redan plcokat nässlor till och hon skulle säkert bli glad för kirskålen.
men som sagt, kan man torka den tro? Och sedan strö över den lite då och då som man gör med basilika eller andra torkade kryddor... Jag har missat ditt inlägg Peztis här, men tyvärr har jag inga svar på dina frågor. Ställer samma själv
Åsa, mälardalen zon 2
13-05-2010, 17:17
En annan slags kirskålslasagne gjorde jag för någon vecka sedan, jag gjorde en vit sås ganska kraftigt kryddad med fiskbuljong, cayenne och dill.
Sedan varvade jag lasagneplattor denna vita sås, rå lax i bitar + förvälld hackad kirskål + jag klickade dit klickar av en färdig tomatsås som jag hade i frysen + lite fetaost mellan varven och sist strösslade jag på riven prästost och gräddade riktigt gott blev det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|