CITAT (HelenJ @ 19-04-2009, 22:40)

Plommon är inte som äppleträd, som folk tycks tro behöver beskäras hårt varje år. Plommon beskär man oftast väldigt försiktigt, och det ska göras efter skörd i augusti-september. Det kan gå under vårvinter också när trädet är i vila, men rekommenderas inte. Har det börjat grönska kan det vara lika med att döma det till döden om man ger sig till att börja såga i det nu.
Dessutom ska man helst inte ha större snittytor än max 8-10 cm, för att trädet ska ha en rimlig chans att valla över och "läka" såret. Stora grenar på 15-20 cm är alldeles för stora för att ta bort.
Varför vill du beskära det? För att det inte gjorts på länge, eller för att det är svårt att plocka, eller för att du är rädd för att det blir skadat (knäcks) om du inte gör det?
Jag tycker du ska lämna trädet i fred nu, och framåt sensommaren när det bär fullt med frukt kan du (med hjälp av någon trädgårdskunnig) ta ett beslut om det är någon gren som behöver tas bort för att trädet ska må bra.
Min fetmarkering.
Det är som sagt en stor gren som nästan ligger ner på marken så det är svårt att komma åt med gräsklipparen och den hänger även över en brunn som blir svår att komma åt.
Men då väntar vi iaf till hösten, det gör inte så mycket, tänkte mest att det var skönt att få det gjort.
Visste inte att man inte skulle besköra plommon så mycket. Känns ju lite jobbigt att inte komma åt att plocka frukterna bara eftersom det känns väldigt högt för att vara plommonträd.