Full version: Beskära fruktträd
Annkina
I vår nyinköpta trädgård står ett fruktträd. Tror det är plommon. Det är inte beskuret på många år och en stor gren ligger inte så långt ifrån marken.

Frågan är om man kan såga av den nu? Är det i så fall något man ska tänka på?
Grenen är kanske 15-20 cm i diameter.
HelenJ
Plommon är inte som äppleträd, som folk tycks tro behöver beskäras hårt varje år. Plommon beskär man oftast väldigt försiktigt, och det ska göras efter skörd i augusti-september. Det kan gå under vårvinter också när trädet är i vila, men rekommenderas inte. Har det börjat grönska kan det vara lika med att döma det till döden om man ger sig till att börja såga i det nu.

Dessutom ska man helst inte ha större snittytor än max 8-10 cm, för att trädet ska ha en rimlig chans att valla över och "läka" såret. Stora grenar på 15-20 cm är alldeles för stora för att ta bort.

Varför vill du beskära det? För att det inte gjorts på länge, eller för att det är svårt att plocka, eller för att du är rädd för att det blir skadat (knäcks) om du inte gör det?

Jag tycker du ska lämna trädet i fred nu, och framåt sensommaren när det bär fullt med frukt kan du (med hjälp av någon trädgårdskunnig) ta ett beslut om det är någon gren som behöver tas bort för att trädet ska må bra.
Annkina
CITAT (HelenJ @ 19-04-2009, 22:40) *
Plommon är inte som äppleträd, som folk tycks tro behöver beskäras hårt varje år. Plommon beskär man oftast väldigt försiktigt, och det ska göras efter skörd i augusti-september. Det kan gå under vårvinter också när trädet är i vila, men rekommenderas inte. Har det börjat grönska kan det vara lika med att döma det till döden om man ger sig till att börja såga i det nu.

Dessutom ska man helst inte ha större snittytor än max 8-10 cm, för att trädet ska ha en rimlig chans att valla över och "läka" såret. Stora grenar på 15-20 cm är alldeles för stora för att ta bort.

Varför vill du beskära det? För att det inte gjorts på länge, eller för att det är svårt att plocka, eller för att du är rädd för att det blir skadat (knäcks) om du inte gör det?

Jag tycker du ska lämna trädet i fred nu, och framåt sensommaren när det bär fullt med frukt kan du (med hjälp av någon trädgårdskunnig) ta ett beslut om det är någon gren som behöver tas bort för att trädet ska må bra.


Min fetmarkering.

Det är som sagt en stor gren som nästan ligger ner på marken så det är svårt att komma åt med gräsklipparen och den hänger även över en brunn som blir svår att komma åt.

Men då väntar vi iaf till hösten, det gör inte så mycket, tänkte mest att det var skönt att få det gjort.

Visste inte att man inte skulle besköra plommon så mycket. Känns ju lite jobbigt att inte komma åt att plocka frukterna bara eftersom det känns väldigt högt för att vara plommonträd.
KURT
Att beskära träd för att få dem kortare fungerar knappast för något träd, det måste man i så fall börja med redan när trädet är ungt. När plommonen är modna brukar de lossna mycket lätt om man bara skakar lite.
Cilla
Snitt över 7-8 cm diameter på plommon brukar inte hinna övervalla innan rötsvampar gjort sitt och det blir håligheter. Man kan behöva beskära en gren ändå av utrymmesskäl mm men det är bra att veta att det snittet förkortar livslängden på trädet.

I övrigt är det bra att få ta över ett plommonträd som inte beskurits mycket eller på länge. Det brukar vara de friskaste träden.

Somliga plommonsorter bildar lite större träd, som man får stå på stege för att plocka - om man vill ha alla frukter förstås och inte kan tänka sig att dela med sig med de otaliga djur som också gillar dem.
Annkina
CITAT (KURT @ 20-04-2009, 10:13) *
Att beskära träd för att få dem kortare fungerar knappast för något träd, det måste man i så fall börja med redan när trädet är ungt. När plommonen är modna brukar de lossna mycket lätt om man bara skakar lite.


Höjden har inte så stor betydelse även om ett lägre träd varit bättre, är mest den stora grenen som är ivägen.


CITAT (Cilla @ 20-04-2009, 21:12) *
Snitt över 7-8 cm diameter på plommon brukar inte hinna övervalla innan rötsvampar gjort sitt och det blir håligheter. Man kan behöva beskära en gren ändå av utrymmesskäl mm men det är bra att veta att det snittet förkortar livslängden på trädet.


Brukar finnas något man kan pensla på där man sågat, men det kanske inte fungerar på dessa träd?
HelenJ
CITAT (Annkina @ 20-04-2009, 21:34) *
Brukar finnas något man kan pensla på där man sågat, men det kanske inte fungerar på dessa träd?

Det fungerar inte på några träd. Sk sårbalsam eller lackbalsam stänger inne rötsporerna i såret och risken att trädet drabbas av röta blir många gånger större. Ett öppet snitt som hålls luftigt och som trädets egna skyddsmekanismer får ta hand om är det bästa, men det får alltså inte vara så stort att det inte hinner övervalla det innan det blivit röta.
Annkina
CITAT (HelenJ @ 20-04-2009, 21:41) *
Det fungerar inte på några träd. Sk sårbalsam eller lackbalsam stänger inne rötsporerna i såret och risken att trädet drabbas av röta blir många gånger större. Ett öppet snitt som hålls luftigt och som trädets egna skyddsmekanismer får ta hand om är det bästa, men det får alltså inte vara så stort att det inte hinner övervalla det innan det blivit röta.


Ok, låter ju logiskt när du säger det. Tack för infon.

Vi får väl se vad vi gör åt det till hösten. I sommar får det vara som det är.
Kanske kan kapa av delar av den grenen istället så det inte blir så stor gren.
HelenJ
CITAT (Annkina @ 20-04-2009, 21:44) *
Ok, låter ju logiskt när du säger det. Tack för infon.

Vi får väl se vad vi gör åt det till hösten. I sommar får det vara som det är.
Kanske kan kapa av delar av den grenen istället så det inte blir så stor gren.

Låter som en bra idé. tummenupp.gif
Jan af Lisö
Sen är en annan öppen fråga om trädet levererar frukt och om dessa är av god kvalité eller små och sura.
Annkina
CITAT (Jan af Lisö @ 21-04-2009, 12:56) *
Sen är en annan öppen fråga om trädet levererar frukt och om dessa är av god kvalité eller små och sura.


Det har du helt rätt i!

Här är ett par olika sorters fruktträd, så det ska bli kul att se vad det blir och vad det smakar. smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon