Full version: Vilken kaprifol?
emmalofo
Ska plantera en kaprifol vid uteplatsen och funderar främst mellen äkta kaprifol eller vildkaprifol (som de kallas i min Trädgårdsbibel) . Finns det någon som har erfarenhet av en eller båda och kan hjälpa mig välja?

Vad skiljer dem åt? Blomningstider tex?
Blomstersmurfen
Vildkaprifolen blommar tidigt, men sprider sig hejdlöst. Rekommenderar inte den om du vill ha annat också vid uteplatsen. Sedan är den tråkig resten av säsongen tycker jag.

Den bästa kaprifolen jag har är en henryi. Städsegrön utan några som helst skador efter åtskilliga vintrar i zon 2-3. Är trevlig året om, även om den är något mindre blomvillig än andra kaprifoler.

Eftersom hela min tomt är inhägnad av viltstängsel mot rådjuren har jag köpt på mig alla sorters kaprifoler jag har hittat under åren, så jag antar att jag har erfarenhet av åtminstone alla sorter som säljs i Stockholmsområdet. Dessa är planterade direkt i stängslet, och rådjuren är inte ett dugg intresserade av dem som föda.

Silverkaprifolen och eldkaprifolen är de som spridit sig minst om man är intresserad av någon som "håller sig på sin plats". Kanske att det beror på yttre omständigheter att det blivit så hos mig?
emmalofo
Kul att hitta en kaprifolspecialist smile.gif

På den här sidan altanen kommer jag inte att plantera något annat är kaprifol, så den kommer inte att konkurrera med något annat. Det finns dessutom fem meter gjutjärnsstaket som den kan få klä in. Underhållet tror jag att jag fixar.

Men det där med städsegrön låter ju intressant. Jag hade funderingar på att plantera både Lonicera Caprifolium (maj-juni) OCH Lonicera Serotina (juli-sept) för att förlänga blomningen, vad tror du om det? Kanske skulle en av dom vara en städsegrön variant istället?
Blomstersmurfen
Serotinan är jättefin. Håller sig hyfsat snygg hela året.

Om man bortser från blomningen (som är förhållandevis kortvarig) och tittar på bladen är henryin bäst enligt mitt tycke.

Den vanliga som blommar först av alla är också den som resten av året ser skräpigast ut, men man kan klippa tillbaka den rejält (helt) på vintern, så ser den lite fräschare ut. Jag skulle inte välja den.

En planta, oavsett sort nästan, kan efter några år täcka upp ett rejält område (åtskilliga meter). Att gräva bort kaprifoler som har blivit för stora är ett riktigt slitgöra... Varför inte kombinera en kaprifol med en eller ett par klematis också? Då kan du ha blomning flera perioder under säsongen.
smuleborg
Vad gäller kaprifol, har jag enbart erfarenhet av vildkaprifol. Växer så det knakar, riklig blomning, sagolik doft, växer nästan i alla lägen och på nästan alla jordar. Förökar sig gärna (men rätt lätt att hålla efter, men jag skulle inte plantera den "var som helst"). Rådjuren i våra trakter tycker inte om den.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon