Full version: Capsaicin!
DragonLady
Hej Alla!

Fick en liten fundering på varför det står olika på Impectas sida om chilifrukternas styrka.

T,ex. så står det att Capsicum annuum L. 'Early Jalapeno' har styrkan 400 F, och att Capsicum annuum L. 'De Arbol' har 8000 T.

Vad står F och T för?

Har läst att styrkan mäts i Scoville.

KURT
Fråga gärna Impecta direkt, jag är ganska säker på att F resp. T inte har något med styrka att göra. Scovilleskalan är på väg att ersättas med en mera objektiv analysmetod där man använder HPLC för att mäta mängden capsaicin, men den har om något skalan "American Spice Trade Association (ASTA) pungency units."


http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
Skruttis
Om jag inte minns fel så står det för Färsk eller Torkad.

Edit: Kollade upp i papperskatalogen från Impecta vad som stod. Här kommer citatet/faktarutan:

"Styrkan/hettan hos chilipeppar graderas enligt olika skalor. Vi har valt att följa en av de mest kända: Craig´s (Dremanns´s). Graderingen går från 0 (svagast) till 50000 (starkast). Värdet för styrkan anges i slutet av katalogtexten för varje sort. Styrkan varierar också mellan färska och torkade frukter. Direkt efter värdet på styrkan anges vad som avses för de olika sorterna; (F) för färska frukter och (T) för torkade frukter. Torkade frukter är vanligen 2-10 gånger starkare än färska frukter av samma sort."
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon